Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • ételizésítő: tiédhez (2019.02.19. 03:15) Air Race?
  • élhetetlen: @midnightcoder2: „600 forintból pedig nem lehet csinálni kb. szart se”.Persze, te tudod. Igaz, hog... (2019.01.19. 22:22) Gundel foci
  • Éhesló: @chrisred: arról hosszasan vitázhatnánk, hogy ki miként tévedt el. Amint arra felhívtam a figyelm... (2018.12.30. 11:12) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • Ahoj-: Tegyük rendbe: Kizárólag ott tilos sózni, ahol a terület KÖZVETLEN KÖZELÉBEN fás szárú növény t... (2018.12.19. 08:38)
  • Éhesló: Üres lózungok, semmitmondás, gumifogalmak, melyekkel bármit és annak ellenkezőjét is meg lehet mag... (2018.12.09. 18:17) Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2014.02.13. 07:30 elendem

Elgázosítják

Címkék: lombfúvó közmunkások Budavári Önkormányzat játszóterek fenntartása

...a kerületi gyerekeket a játszótéren és az óvodakertben a bűzt okádó, port kavaró lombfúvó géppel.

Ismerős szülőtárs keresett meg a héten, hogy a frissen elkészült közeli játszótéren a parkfenntartó cég lombfúvó géppel kavarja a port, és az óvoda játszóudvarán is látta, hogy ezt használják. Viszont a Városüzemeltetési Irodán senki sem veszi fel a telefont.

Kérdésemre a GAMESZ vezetője utána járt, hogy mi a helyzet az óvodákban. Kiderült, hogy a hat óvodaépület kertjét és udvarát mindössze három kertész tartja fenn. Rendelkezésükre áll egy lombfúvó, azzal próbálják gyorsítani a burkolatok takarítását.

Hogy mi a baj a lombfúvóval? Nos, az, hogy nemcsak a lehullott lombot fújja, hanem felkavarja a homokot, port, ami keveredik a rosszul  működő benzinmotor által kiokádott kékes füsttel, korommal és köhögtető bűzzel. Ez az alig átlátható, gomolygó, büdös porfelhő hosszú időn keresztül ellepi a játszóteret, így azt nem lehet használni. A korom pedig rátelepszik mindenre, és a por elültével hosszú ideig mérgezi még a gyermekeinket.

Itt, a város közepén az év egyharmadában meghaladja a légszennyezés az egészségügyi határértéket. A budapestiek átlagosan 6 évvel élnek kevesebbet, mint az országos átlag, és a halálozások jelentős része a légszennyezés következtében kialakult betegségek miatt van. Nem mindegy tehát tovább szennyezzük-e a levegőt, és különösen ott, ahova levegőzni visszük a gyermekeinket, hogy növények között, egy talpalatnyi parkban szaladgálhassanak. 

Már a korábbi években láttam, hogy a kerületi parkfenntartó Pannon Park Forest Kft. a Franklin utcai játszótéren lombfúvózik, és emiatt kétszer is szóltam a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésén a Városüzemeltetési Iroda munkatársainak. Minden esetben ígéretet kaptam, hogy ezt a gyakorlatot megszüntetik. Mindenesetre kérdést intézek a kerület polgármesteréhez a február 13-i testületi ülésen, hogy mit tervez tenni az ügyben.

Amikor két évvel ezelőtt, a kerületi költségvetésben a takarékosság jegyében leépítették az óvodák személyzetét (8,25 státusz szűnt meg), már akkor felhívtam a figyelmet, hogy ez az intézkedés a gyermekeink ellátásának rovására fog menni. Az óvodák működése ugyanis nemcsak az óvónőktől, hanem az őket segítő személyzet minőségi munkájától is függ - ezt az óvodai dolgozói tanács is megerősítette. Hiába végez kitűnő munkát az óvoda minden dolgozója, ha kevesen vannak, akkor a gyerekekre kevesebb figyelem jut. Két éve remek pénzügyi fogásnak tűnt a kerület vezetése számára, hogy az óvodában dolgozó segítő személyzet létszámát csökkentse, státuszokat szüntessen meg. Ezt akkoriban az állam külön jutalmazta, ha egy önkormányzat státuszokat töröl. (Engem pedig jól kioktattak a testületi ülésen, hogy miért nem értem, hogy a legdrágább dolog az élőmunka.) Ekkor ment nyugdíjba az óvoda Laci bácsija, aki mindent megcsinált, fenntartotta az udvart és akit ismertek, szerettek a gyerekek. Azóta időszakosan küldözgetett közmunkások - 6 óvodaépületre 3 fő - végzi ugyanezt a munkát. Nyilván nincs elég idejük, igyekeznek gyorsítani. Így jött a lombfúvó - és így jön a felvert por, a korom és velük együtt a rengeteg egészségkárosító anyag, amit a gyerekek belélegeznek. Ezt hívják levegőzésnek az oviban.

Az állam pénzzel támogatja azt, ha egy önkormányzat elbocsát embereket és a helyüket is sóval hinti fel, mivel vállalja, hogy a megszűnt státuszt 5 évig nem teremti újra. Az önkormányzat embereket bocsájt el (ja, nem, csak nyugdíjba mennek, és nem vesz fel helyettük újakat - ez tényleg más), majd a feladatot közmunkásokkal végezteti el, akiknek a bérét jelentős részben a központi költségvetés fizeti. A hülyének is megéri, ugye? Kit érdekel, hogy a korai nyugdíjazás és a közmunka megalázó, hogy a tapasztalt szakemberek, összeszokott munkahelyi közösségek helyett ad hoc dolgoznak? Kit izgat, hogy több ember munkáját végzi most az óvodákban szinte mindenki? Számít az, hogy a gyermekeinkre kevesebb figyelem, de több korom jut? Számítanak az emberek egyáltalán?

Igen, tudom: az élőmunka a legdrágább. Szerintem azért, mert az a legértékesebb dolog, ha emberek megbecsült munkát végeznek, és ez biztonságot nyújt nekik és a családjuknak, nem pedig az, ha a költségvetés egy sorát csökkenthetjük. És az önkormányzat feladata, hogy példát adjon a piaci szférának a munkavállaló emberek megbecsüléséből.

Különben fújhatjuk...

vnm

A videót köszönöm a bejelentést tevő szülő-társnak!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr585811555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elendem 2014.02.14. 10:00:21

Köszönöm az építő hozzászólást! :-)