Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • elendem: @ételizésítő: A Várnegyed és a Várkerület nem ugyanaz. A Várkerület egyértelmű utalás az I. kerüle... (2018.11.06. 19:59) Lakáshelyzet a Várkerületben
  • elendem: @Gandosz: Mik a helyes adatok? Őszintén érdekel, hogy mely adatok hibásak és hogy mi az igazság (2018.11.04. 22:24) Patkányok és szeméthegyek
  • Éhesló: @Ahoj-: nem hisztizek. A poszterhez szóltam, leírva a véleményemet a posztól és róla (a posztja k... (2018.10.15. 13:25) Lánchíd
  • városjáró: @blöff: Ez a manaspág, már kb 10-15 éve tart :( (2018.08.17. 18:41) Batthyány TÉR KÖZösségi megújítás
  • Ahoj-: Állítólag ezek jó állapotú fák.. jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/34518/arpad-fejedelem-utja-ujo... (2018.08.16. 12:00) Budavári einstand

Budapest szmogtérképe

<a href="//www.idokep.hu/" target="_blank" title="Időjárás"><img src="//www.idokep.hu/kis_bp_szenny.jpg" border="0" alt="Budapest szmogtérképe"></a>

blog

2013.12.19. 17:59 elendem

Fővárosi fanyűvő projektek

Címkék: fakivágás főváros közparkok Kossuth tér Városliget Normafa Római part

Kéreghiányos_gombás fatörzs.jpgKossuth tér, Ludovika tér, Római part, Városliget, Normafa – olyan kiemelt beruházások helyszínei, ahol a „fejlesztések” a meglévő élő növényzet nagymértékű pusztításával járnak.

A Kossuth téren több mint 100 életerős fát vágtak ki, amelyek pótlása jó esetben Csepelen fog megtörténni. A Ludovika téren – szakmailag máig nem indokoltan – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem beruházás épül, ami egyrészt zöldfelület-vesztéssel jár, másrészt a megmaradó parkot is gyakorlatilag elzárják a környéken lakóktól, hiszen egy közintézmény belső kertje lesz. A Római parton több száz fa élete árán akarnak egy olyan gátat építeni, amely a felelőtlenül az árterületre építkezőket védené csupán, de a lakóterületek védelmét nem biztosítja. A Városligetben a múzeumi negyed (rém)álma van előkészületben: az amúgy is túlzott használatnak kitett parkot további 5 múzeum megépítésével és látogatóival akarják megterhelni. A Normafa pedig, ami jelenleg a város tüdeje, sok ezer ember kedvelt hétvégi pihenőterülete, kirándulóhelye, és ahol egy átlagos télen legfeljebb 4-6 hétig van hó, talán „sícentrum” lesz, ha nem teszünk ellene.

A „nemzetgazdasági érdek” és a „kiemelt állami beruházás” jelszavak azt jelentik: bármi megtehető. És meg is teszik. Figyelmen kívül hagyják a természetvédelmi, erdővédelmi jogszabályokat, az építészeti, műemlék- és városképvédelmi előírásokat.  Érdekes, hogy a fejlesztésnek mindig a zöldfelület, a fák, az élő növényzet esik áldozatul. A beruházói gondolkodás a parkokat beépítetlen területnek látja, a fákat, növényeket pedig az építészeti látványterveken az épületeket feldobó dekorációnak.

Valójában nem nemzetgazdasági érdek az élő fák tömeges kivágása. Sőt, ha számszerűsítenénk, hogy az egészség megőrzésében, a városi életminőség javításában és a környező telkek árában milyen értéket képvisel a zöldfelület, akkor látnánk, hogy a fejlesztésnek hazudott építkezések valójában az értékek elkótyavetyélését jelentik. A látványterveken virító fák többnyire sohasem kerülnek elültetésre, mivel az építkezés végére elfogy a pénz – miközben az eltúlzott léptékű beruházások pofátlanul túlárazva épülnek meg baráti vállalkozók által.

A legnagyobb baj az, hogy a gigantikus beruházások nem a főváros és a fővárosiak érdekében történnek, hanem valamely politikailag jól helyezkedő ötletgazda álmát valósítják meg, akik úgy játszadoznak a lakóhelyünkkel, mint a gyerekek a terepasztallal, és úgy szórják a közpénzeket (a mi adóforintjainkat), mint vidám kisiskolások a játékzsetont. Az adott helyszínek optimális hasznosítására esélyt sem adtak, hiszen nem történtek meg mindazon egyeztetések és vizsgálatok, amelyek alapján dönteni kellett volna. Tele van a város valóban fejlesztésre szoruló területekkel, rozsdazónákkal, amelyek átgondolt hasznosításával a város gazdasága felpörögne, az életminőség javulna. De ez időbe kerülne, miközben a cél, hogy a választások előtt elkészüljön minden. Gyakorlatilag lesöprik a padlást: felélnek minden fejlesztési tartalékot, legyen az terület vagy közpénz.

A hazugság része az is, hogy ki valósíthatja meg mindezt. Fejlesztési érdekből a Margitsziget a kerülettől a fővároshoz került, a Városliget a fővárostól az államhoz, a Normafa pedig az államtól és a fővárostól a kerülethez. Lehet, hogy nem is a fejlesztés a cél, hanem az adott helyen az egyéni érdekek érvényesítése?

Amikor a fővárosban átlagosan minden harmadik napon rosszabb a levegő minősége, mint az megengedhető volna, amikor a fővárosiak várható élettartama – elsősorban a légúti megbetegedések miatt - 6 évvel kevesebb, mint az ország többi részén és 10 évvel a nyugat-európaihoz képest, akkor a fák és az élő növényzet védelme nem néhány álmodozó környezetvédő luxusa, hanem fontos közfeladat.

Egy egészséges, nagymérető fa akár 500 kg port is megköt egy évben. Egy ilyen fa 30-60 év alatt nő meg, és fél óra alatt kivágható.

Az igazi nemzetgazdasági érdek ezen fák és a többi zöldfelület védelme, és olyan városvezetők megbízása, akik felelősen felismerik mindezt.

Somfai Ágnes fővárosi képviselő

V. Naszályi Márta I. kerületi képviselő

Párbeszéd Magyarországért

Holnap a Városligetért aggódó civilek szervezésében fáklyás demonstráció lesz, mindenki részvétele számít!

https://www.facebook.com/events/566189426795194/?ref=ts&fref=ts

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr905699755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.