Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2013.05.12. 14:36 elendem

Nem elbontják, csak szétszedik - török kori romok a Várbazárban 2.

Címkék: kulturális örökség várbazár török kori romok

kerítésen átnövő fa.jpgAz EU támogatásból megmentünk egy XIX. századi műemléket, elbontunk egy török kori emléket és készítünk egy életképes funkció nélküli komplexumot nagy mélygarázzsal. 

Korábbi bejegyzésemben írtam arról, hogy a Várbazár felújítása során talált török kori épületmaradványokat el akarják bontani, mert akadályozzák az építkezést. Nos, tegnap kijött a projektgazda Várgondnokság Kft. közleménye, mely szerint aggdalomra semmi ok, nem bontják el, csak szétszedik és a köveket a Budapesti Történeti Múzeum kőtárába viszik, miután megvizsgálták és dokumentálták a leleteket.

Talán sokakat megnyugtat ez a fejlemény, én viszont nem vagyok elégedett. Bár a közlemény szerint "ez a módszer a leletmentés elfogadott, gyakran alkalmazott módja", mégsem alkalmazzák például a Szent György téri honvédségi épületnél, pedig az aztán tényleg útjában áll minden normális fejlesztésnek. Láttam már kőtárat: a közönség számára nem látogatható helyen, önmagában értelmetlen és sokszor felismerhetetlen funkciójú kődarabok hevernek sorban. Tehát az évszázados épületmaradványok valójában megszűnnek létezni. 

Miközben a lelet, megfelelő és körültekintő tervezés után a Várbazár egyik legnagyobb attrakciója lehetne. Rajtuk keresztül be lehetne mutatni a Budai Vár történelmét, vagy az épületbe tervezett kézművesműhelyek sorába is illeszkedhetne, hiszen felmerült, hogy talán műhelyek voltak ezek az épületek is. És nyilván még számtalan megoldás lehetséges, csak éppen idő és akarat kellene a végiggondolására. Itt volna a nagy lehetőség, hogy a világörökségi helyszínen valami igazán eredetit, előremutatót hozzunk létre, aminek csodájára járhatna a világ. Csak annyi kellene, hogy kicsit változtassunk a szemléleten: ne csupán a Várbazárt akarjuk felújítani, hanem büszkén és felelősen tekintsünk mindarra, ami az évszázadok során felépült vagy felnövekedett.

A jelenlegi tervek, sajnos minden látványosságuk ellenére kínzóan nélkülözik az érdemi elképzelést, hogy mit is lehetne kezdeni a Várbazárral. Az EU támogatásból megmentünk egy XIX. századi műemléket, elbontunk egy török kori emléket és készítünk egy életképes funkció nélküli komplexumot nagy mélygarázzsal. 

Hogy miért is nincs akarat a tervek átdolgozására? A válasz a közlemény végén olvasható: "a török kori műhelyekkel kapcsolatos régészeti tevékenység a beruházás menetében nem okoz olyan időbeli késedelmet, amely a projekt megvalósítását veszélyeztetné". A "projekt" ugyanis nem a vári kulturális és történelmi örökség védelme...

Megnyugodhatunk: a kormányzat és a kerületi vezetés uniós pénzből épülő presztizs-beruházása el fog készülni még a választások előtt. 

vnm

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr265296491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2013.05.13. 08:27:42

Ugyanezt gondoltam én is, hogy ott kellene hagyni a romokat és úgy körbe építeni, elvégre óriási történelem ez... de lehet, hogy rövid az idő ehhez, és a tervrajzokba nem illik bele... már nem változtathatnak (különféle szabályok miatt sem... gondolom)

elendem 2013.05.13. 09:35:37

@ildsisy: Olyan maradványok, amire nem számítottak, nyilván nem illeszkednek a tervrajzokhoz. Viszont volna rá lehetőség, hogy az új helyzet miatt áttervezzék. Erre minden jogszabályi feltétel adva van, az EU támogatott projekteknél is van lehetőség az ilyen vis major helyzetekben a költségek és az időbeli organizáció módosítására.
Úgy látom, hogy az akarat hiányzik.

sEm · http://autizmusmesek.blog.hu 2013.05.23. 22:23:24

Egyértelműen nem akarnak több pénzt, időt, energiát belefektetni, mert akkor csúszik az építkezés.
Szomorú ez.
süti beállítások módosítása