Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • ételizésítő: tiédhez (2019.02.19. 03:15) Air Race?
  • élhetetlen: @midnightcoder2: „600 forintból pedig nem lehet csinálni kb. szart se”.Persze, te tudod. Igaz, hog... (2019.01.19. 22:22) Gundel foci
  • Éhesló: @chrisred: arról hosszasan vitázhatnánk, hogy ki miként tévedt el. Amint arra felhívtam a figyelm... (2018.12.30. 11:12) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • Ahoj-: Tegyük rendbe: Kizárólag ott tilos sózni, ahol a terület KÖZVETLEN KÖZELÉBEN fás szárú növény t... (2018.12.19. 08:38)
  • Éhesló: Üres lózungok, semmitmondás, gumifogalmak, melyekkel bármit és annak ellenkezőjét is meg lehet mag... (2018.12.09. 18:17) Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2013.05.09. 14:53 elendem

Elbontják a török kori épületeket a Várbazárban

Címkék: várbazár

A Várkert Bazár átépítése során a felszínre került egy középkori épületegyüttes, de elendelték az elbontását. 

Török kori rom a Várbazárban.jpg

A fényképen a feltárt épületmaradványok láthatók a Várbazár Várhegy felőli részén

A Várkert Bazár átépítése során a felszínre került egy középkori épületegyüttes, a falai jó állapotban maradtak fenn. Mivel nem számítottak rá, és a terveken sem szerepel, elrendelték az elbontását. 
Annyit lehet tudni róluk, hogy feltehetően török épületek falai abból az időből, amikor a vár török kézen volt. Úgy tűnik, kézműves-műhelyekként funkcionáltak anno.

A múlt heti lakossági fórumon is többször elhangzott: a Várbazár felújításával kapcsolatban az elsődleges szempont, hogy a 2014. évi választások előtt átadásra kerüljön. Mivel az EU támogatásból megvalósuló beruházás kiemelt projekt lett, ezért meg lehet úszni mindazokat az egyeztetéseket, vizsgálatokat, engedélyezési folyamatokat, amelyek a szokásos módon zajló beruházások esetén garantálják, hogy a készülő mű megfelel majd a jogszabályi követelményeknek, hogy a kivitelezés idején nem pusztulnak el történelmi, építészeti és természeti értékek, hogy a folyamat során senkinek a biztonságát és egészségét nem veszélyeztetik (a mindent elborító porról sokat tudnának beszélni a közelben lakók).

A roham tempóban lezajlott tervezési és kivitelezési munkák, közbeszerzések folyamán nyilván nem lehetett mód a megfelelő szintű feltárásokra és ezek feldolgozására. Ezért történhet, hogy a középkori épületegyüttes ahelyett, hogy izgalmasan és kreatívan beépülne a készülő műbe, ahelyett, hogy része lehetne a Vár egészében jelenlévő igyekezetnek, amellyel a történelmi múlt bemutatását és tiszteletét szolgáljuk, mindezek helyett gyorsan elbontják, mert útban van.

Az EU pályázatoknál általában igen fontos bírálati szempont, hogy a beruházás fenntartható legyen környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból. Ennek ellenére máig nem tisztázott, hogy miből fog működni a készülő épületegyüttes. Ennek ellenére nagy mennyiségű fát vágtak ki, olyanokat is, amelyek átültethetőek lettek volna, és nem történtek meg a szükséges társadalmi egyeztetések sem. Ezért is volt, hogy a lakossági fórumon a megjelentek szinte semmit nem tudtak arról, hogy pontosan mi is készül és hogyan.

A lényeg, hogy a választásokig elkészüljön...

vnm

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr15291272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.05.20. 09:32:55

Nekem nem hiányzik a várbazár sem, jól nézne ki egy szőlőskert a helyén és már a trójaiak is tudták hogy ami elmúlt, földet rá - szkaresz.blog.hu/2012/10/18/troja_nepe_boldogan_felejtett