Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • Ahoj-: Csúszdaparkot és játszóteret csiripeltek a madarak, a teniszpálya mellett meg sportpálya várható. (2019.05.15. 22:00) Valaha volt itt egy park
  • ételizésítő: @Tarlós elvtárs patkányos városa: Nem Tarlóst akarom védeni, de ez Demszky idejében sem volt jobb... (2019.04.29. 16:38) Hogyan kellene kiirtani a patkányokat?
  • Andrew Barkanyi: 24 éve lakom a Várban. Közgazdasági érvek mellett a Neo-keynessiánus liberális felfogás szerint m... (2019.04.06. 12:21) Lakásvásár Budán
  • ételizésítő: tiédhez (2019.02.19. 03:15) Air Race?
  • élhetetlen: @midnightcoder2: „600 forintból pedig nem lehet csinálni kb. szart se”.Persze, te tudod. Igaz, hog... (2019.01.19. 22:22) Gundel foci

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2013.01.17. 17:19 elendem

Címkék: havazás síkosságmentesítés útszórás

sózás.JPGA héten havazik. A kerületben jártomban-keltemben a járdán palacsintányi sókupacokkal találkozom. Megyek a Batthyány Csarnok mellett, az áruház egyik dolgozója kis vödörből marékszám szórja a járdára a sót. Ostoba helyzet, hogy az alkalmazottnak kell szólnom, hogy tilos, hiszen ő nyilván utasítást kapott.

346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet szerint ugyanis a járdákat tilos sózni:

5. § (2) Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

A környezetbarát síkosságmentesítő anyag drágább, mint az útszóró só (1 kg só ~40, - Ft, a környezetbarát termékek ~100,- Ft-tól kaphatók), ezért sokan figyelmen kívül hagyják a rendelkezést.

Sokan nem tudják, hogy ezek az anyagok háromszor olyan drágák, de ötöd annyira van csak szükség a szóráshoz.

A környezetbarát síkosságmentesítő anyagok rendszerint apró szemű zeolitból vagy mészkőzúzalékból, valamint kalcium-kloridból állnak. A szemcsék biztosítják a csúszásmentességet, a kalcium-klorid pedig jégoldó hatású. Kevesen tudják, hogy amíg a konyhasó csak -5-6 °C-ig olvaszt, addig a kalcium-klorid -30 °C-ig, tehát egyrészt tovább használható, másrészt sokkal kevesebb is elég. Ráadásul hóolvadás után táplálják a zöldfelületek talaját, nem pedig roncsolják, mint a só.

Ha összeadnánk, hogy hány lábbeli ment tönkre a sótól, hány gépjármű alváz korrodált a kelleténél jóval gyorsabban, hány útszerkezet, hídszerkezet ment idő előtt tönkre, és hány fa, hány négyzetméter zöldfelület pusztult el a sózás miatt, hány kutya lábát kellett gyógyítani, akkor láthatnánk, hogy mennyivel drágább az olcsó só. Mindannyiunknak.

vnm

 Kép forrása: otletmozaik.hu

 Frissítés:

A Levegő Munkacsoport honlapján egy hasznos összeállítás: http://levego.hu/hirek/2010/12/sohalal

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr855023839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahoj- 2018.12.19. 08:38:29

Tegyük rendbe:

Kizárólag ott tilos sózni, ahol a terület KÖZVETLEN KÖZELÉBEN fás szárú növény található!!!!!

Tehát a csarnok főbejárata előtt ENGEDÉLYEZETT a sózás.
Sőt az útpályán is engedélyezett a sózás.
A csarnok oldalán a Markocvits utcában viszont célszerű környezetbarát hintőanyagot használni, mivel (bár nem érintkezik a fás szárú növény gyökere a járdával) de leszivároghat és károsíthatja.