Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • Kovacs Nocraft Jozsefne: "az egész lakosság fizeti, hogy néhány tehetős ember a nemzetközi piacon drágán megvett, de a lako... (2019.07.03. 21:19) Rezsi és klíma
  • Hungry horse: A megküldött történet nem arról szól, hogy bárki szegény lusta is lenne, ez a te szalmabábod a gye... (2019.07.01. 12:18) Aki szegény...
  • Ahoj-: Csúszdaparkot és játszóteret csiripeltek a madarak, a teniszpálya mellett meg sportpálya várható. (2019.05.15. 22:00) Valaha volt itt egy park
  • ételizésítő: @Tarlós elvtárs patkányos városa: Nem Tarlóst akarom védeni, de ez Demszky idejében sem volt jobb... (2019.04.29. 16:38) Hogyan kellene kiirtani a patkányokat?
  • Andrew Barkanyi: 24 éve lakom a Várban. Közgazdasági érvek mellett a Neo-keynessiánus liberális felfogás szerint m... (2019.04.06. 12:21) Lakásvásár Budán

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2012.11.29. 08:29 elendem

Őrizzük meg iskoláink színvonalát!

Címkék: fórum iskolák budavári önkormányzat

nyirlugos sulinet hu.jpgA 2012. szeptember 1. napján hatályba lépő, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. (továbbiakban: Knt.) törvény átalakítja a közoktatás eddig működő rendszerét és az oktatási ágazati feladatok ellátását a korábbiaktól eltérő módon szabályozza. Az újraszabályozás egyrészt feladat- és hatáskör újraosztáson, másrészt szakmai-fenntartási és műszaki-működtetői feladatmegosztáson alapul. A Knt. 74. §-a alapján az átszervezés következtében – kevés kivételtől eltekintve – 2013. január 1. napjával szétválik egymástól a fenntartói és a működtetői jog és kötelezettség, valamint köznevelési alapfeladattól függően az állami és települési önkormányzati fenntartói jog.

Azért, hogy a kerületi iskoláinkban eddig megszokott, színvonalas oktatási-nevelési program megtartásáról gondoskodjunk, javaslom, hogy a kötelező minimális fenntartói (óvodák) és minimális működtetői (általános iskolák, gimnáziumok etc.) feladatok mellett tervezzük meg az oktatás és szakképzés támogató javaslatcsomagot.  

Jogi lehetőség van ugyanis minden önkormányzatnak egyedi megállapodást kötni a fenntartandó többletszolgáltatások megtartására az állammal. (Ez kiterjedhet SNI-s ellátásra, nyelvi előkészítőkre, pedagógiai szakfeladatok fenntartására, pedagógiai továbbképzési alapra, helyi innovációk fenntartására etc.) Ennek részben fedezete a jelenlegi, az állami normatívát kiegészítő működtetési és fenntartói önkormányzati hozzájárulás alapján kalkulált várható jövőbeni egyenleg.

Mindezek érdekében, a kerületi iskolák vezetőségét meghallgatva, szakértőkkel egyeztetve az alábbi, összetett és egyes konkrét elemekből is álló javaslatcsomagot terjesztettem a ma ülésező Képviselőtestület elé:

Javaslat a kerületi iskolák színvonalának megőrzésére a meglévő többletszolgáltatások megtartására

Azért, hogy mindezekről a kérdésekről beszélgessünk és mindenki tájékozódhasson, pénteken délutánra oktatási fórumot szerveztem a ZöldLáMPás Klubba (1027 Budapest, Margit krt. 11.).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

oktatási fórum.jpg

V. Naszályi Márta, I. kerületi képviselő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr614932913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.