Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2012.10.05. 13:04 elendem

Két éve történt a vörösiszap katasztrófa - Jávor Benedek levele

Kedves Barátom!

 Két éve, 2010. október 4-én történt Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája. Ajka közelében, Kolontár községnél 12 óra 25 perckor átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. ajkai timföldgyárának 10-es zagytározójának gátja; több mint egymillió köbméternyi víz és mérgező vörösiszap elegye öntötte el Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. Emlékeznünk kell a tragédiára már csak azért is, mert a kormány nem tesz meg mindent a helyieket ért károk enyhítésért!

Két évvel a kolontári vörösiszap-katasztrófa után továbbra is súlyos problémát jelent – időnként drámai helyzetet idéz elő – az átszakadt 10-es kazettából származó porszennyezés a vörösiszap sújtotta térségben!

 A katasztrófa során átszakadt kazettából származó vörös por még ma is a Kolontárhoz tartozó, a tározótól néhány száz méterre található Lőrintepuszta és Csótapuszta felé száll. Az ott élők a száraz, szeles időben komoly porszennyezésnek vannak kitéve, de a sorsukkal senki sem foglalkozik.

Az emberek védelmének érdekében le kell fedni a tározót, és el kell végezni a pormentesítést. A Lőrintepusztán élők számára annak a lehetőségét is meg kell teremteni, hogy el tudjanak költözni a komfort nélküli házaikból.

A katasztrófa egyik oka az volt, hogy a hatóságok nem megfelelően végezték a munkájukat. A környezetvédelmi hatóságokat viszont azóta sem erősítették meg, sőt a költségvetésben további forrásokat vontak el tőlük. Amíg a kormányzat nem veszi komolyan a környezetvédelmi munkát, addig máshol is bekövetkezhetnek hasonló esetek.

   A korábban Devecserben felállított szűrőközpontot azóta felszámolták, így már senki sem vizsgálja a helybeliek egészségügyi állapotát, pedig ajkai és várpalotai orvosok megerősítik, hogy megnőtt a krónikus légúti megbetegedések száma. Az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után elnevezésű egyesület tagjai arra hívták fel a mi figyelmünket is, hogy a lakosság nem kapja meg a megfelelő pszichológiai ellátást, nem kezelik a több embernél is jelentkező poszttraumatikus stressz szindrómát.

Vidd tovább a hírt, oszd meg a Facebookon!

Csatlakozz hozzánk, legyünk minél többen akik azért küzdenek, hogy ilyen katasztrófa még egyszer ne történhessen meg Magyarországon!

Üdvözlettel,

Jávor Benedek,
az LMP frakcióvezetője

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr964821617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása