Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • elendem: @ételizésítő: A Várnegyed és a Várkerület nem ugyanaz. A Várkerület egyértelmű utalás az I. kerüle... (2018.11.06. 19:59) Lakáshelyzet a Várkerületben
  • elendem: @Gandosz: Mik a helyes adatok? Őszintén érdekel, hogy mely adatok hibásak és hogy mi az igazság (2018.11.04. 22:24) Patkányok és szeméthegyek
  • Éhesló: @Ahoj-: nem hisztizek. A poszterhez szóltam, leírva a véleményemet a posztól és róla (a posztja k... (2018.10.15. 13:25) Lánchíd
  • városjáró: @blöff: Ez a manaspág, már kb 10-15 éve tart :( (2018.08.17. 18:41) Batthyány TÉR KÖZösségi megújítás
  • Ahoj-: Állítólag ezek jó állapotú fák.. jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/34518/arpad-fejedelem-utja-ujo... (2018.08.16. 12:00) Budavári einstand

Budapest szmogtérképe

<a href="//www.idokep.hu/" target="_blank" title="Időjárás"><img src="//www.idokep.hu/kis_bp_szenny.jpg" border="0" alt="Budapest szmogtérképe"></a>

blog

2010.12.26. 13:55 elendem

Igen? Nos...

Az angoltanfolyamon visszatérő kérdés, hogy mi az, ami haragossá tesz engem? Nos az, ha valaki nem gondolkodik. Viszont nagy hangon szajkóz mások által kiagyalt szólamokat.

A karácsonyi misén a templomban a kezembe akadt egy ingyenes kiadvány, ami a katolikus közösségek lapjának mondja magát. Mivel a templomban volt kitéve, sok jószándékú hívő elhiheti, hogy ez az igazság. 

Egy karácsonyi misén az ember nem háborodik fel, ezért inkább elszomorodtam a benne olvasottakon. Az aktuális lapszám az oktatásügyről szól.

"...a pedagógusképzésben ördögi kör alakult ki. Alacsonyak a felvételi pontszámok; különösebb izmozás nélkül el lehet végezni a tanári szakokat: így ezeket eleve azok a fiatalok választják, akiknek nem akadt jobb, vagy nem hajlandóak különösebb munkát fektetni a diplomájuk megszerzésébe... Aminek következtében - érthető módon - csökken a pedagógusszakma általános társadalmi megbecsültsége is." (Igen, XXII. évf. 2010/1. szám, 6. old.)

Ha felületesen olvasom, még el is hiszem. Csakhogy éppen fordítva van: azért nincs becsület, azért a közepes tanulók áradata a képzésben, mert nem lehet megélni belőle. Teljesen jogos, hogy tehetséges, életrevaló fiataloknak eszükbe sem jut tanárnak menni. És nagyon elszomorító egyszersmind. Persze a kiadvány maga is eljut odáig, hogy a nettó százezer kevés, de az összefüggésre nem világít rá. És elfelejti megemlíteni, hogy januártól ez is kevesebb lesz a nemzetmentő adóreform következtében.

Felső középosztálybeli, jobboldali ismerőseimtől eleget hallom, hogy az adóreform végre a keményen dolgozó, sikeres embereket segíti, nem a lógós lúzereket. És nem is azokat, akik kevés fizetésre vannak bejelentve, a többit pedig elteszik feketén. Merthiszen 3-4 gyereket egyszerűen nem lehet havi nyolcvan-százezerből eltartani, tehát az nyílván nem igaz, hogy csak ennyit keresnek. Ergó nem is szükséges olyan családbarát adórendszert kitalálni, amely őket is támogatja.

Nos: igen. Egyikük sem tanár, aki közalkalmazotti fizetésből él.

Még egy idézet:

"A magunk mögött tudott húsz év eredménye a diplomák tömegessé válása (ezáltal pedig: érték- és tekintélyvesztése)." (8. old.)

Ez a veszélyes mondat is el van rejtve több igaz és értemes állítás között. Éppen ezért tud nagyon veszélyes lenni. Agatha Christie egyik Poirot regényében fejtegeti, hogy Machbeth azért hitte el a három boszorkány jóslatát, mert az be volt ágyazva több igazság közé. Az első tétel a jóslat elhangzásakor már bekövetkezett, a másodikat csak maga Machbeth hajthatta végre, de ezek igazsága miatt elhitte, hogy a harmadik be fog következni. Az idézett mondat is ilyen.

Mert természetesen általában az az értékes, amiből kevés  van. És a tömeges képzés könnyen a műhelymunkák, gyakorlati ismeretátadás rovására mehet. De ebből a mondatból sajnos könnyen levonható az a következtetés is, hogy legyen kevesebb lehetőség a diplomaszerzésre. Csökkentsük a képzést. És bizonyára lesz majd valaki, aki elhiszi, hogy ettől egy csapásra megnő a színvonal, az érték, a becsület és a tekintély.

Igen, mint az egykulcsos adótól...

vnm

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr952539882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.