Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

 • Ahoj-: Kicsit vihar a biliben ez. Akinek mennie kell bármelyik étterembe, cukrászdába be tud menni. Azonk... (2017.09.15. 17:24) Le van toiva
 • patkányarcúáginéni: "...járulékos előnye lenne (...) a transznemű emberek vécéhasználati gondjainak megoldódása..." E... (2017.09.10. 19:36) Női sor
 • GABOR2: A story többről szólt mint a BKK, de ez kínos a digitális állam építése közben: ujtechkor.blog.hu/... (2017.08.08. 18:32) E-jegyben utazók
 • xclusiv: @teéjesenmindegy: "Fogalmam sincs, hogy bérlik, veszik vagy mit csinálnak a buszokkal. Én csak azt... (2017.07.31. 21:24) Boszorkánypróba
 • Roan: @Kivlov: Persze, hogy hidegen hagy, mivel értelmezni is kellene, de nem sikerült, így csak a saját... (2017.07.30. 21:54) Elrugaszkodás

Budapest szmogtérképe

<a href="//www.idokep.hu/" target="_blank" title="Időjárás"><img src="//www.idokep.hu/kis_bp_szenny.jpg" border="0" alt="Budapest szmogtérképe"></a>

blog

2017.09.20. 19:41 elendem

Játszótéri vécék

Címkék: Budavári Önkormányzat játszótéri vécék

 1366x768_old-wood-with-a-missing-heart.jpg

Azt szeretném, ha a kerületi parkok és játszóterek nem lennének ürülékkel szennyezettek, és ezért a játszótereken kiépítenének megfelelő vécéket. Megfelelő alatt csatornába kötött, napi rendszerességgel takarított, rendben tartott vécét értek. Első lépésként felmérést végeztem, hogy a kerületi családoknak mi a tapasztalata és az igénye. Összeállítottam egy on-line kérdőívet, amit a megosztottam olyan felületeken, amelyek elérik a szülőket.

A felmérés teljesen anonim volt, a válaszadók adatait nem látom, nem használom, de az űrlap végén önkéntesen megadhatták. Ezúton is köszönöm azok bizalmát, akik megadták!

Az első kérdés alapján az látszik, hogy a válaszadók az aktívan és rendszeresen játszóterező családok közül kerültek ki, csupán a válaszadók 9%-a jár heti egynél ritkábban, a válaszadók fele naponta jár. Mindez azt jelenti, hogy a kapott válaszok valódi, személyes tapasztalatok.

 1_kerdes.jpg

A második kérdés (Mi a tapasztalata, mi az, ami visszatérően zavarja a játszótereken?) a játszóterek fő gondjait igyekezett feltárni. Több lehetőség közül lehetett választani, és saját válasz is megfogalmazható volt.

2_kerdes.jpgA válaszadók 88%-át zavarja, hogy nincs a játszótereken vécé és kézmosó, ez az opció kapta kiemelkedően a legtöbb szavazatot.

Több mint egyharmad kifogásolta, hogy túl sokan vannak a játszótér méretéhez képest (37%) és hogy szemetes, takarítatlan a játszótér (33%). A szülők negyede szerint nincs elég pad (25%) és többen tapasztalják azt, hogy a játszótér elhasználódott (13%) és a növényzetet nem gondozzák (16%).

Egy-egy válaszadó hozta fel a következő problémákat:

 • sok a darázs az ivókút körül
 • a hajléktalanok és a korosabb gyerekek, átjáró felnőttek szemétlerakónak és illemhelynek használják a játszóteret.
 • kevés a szemetes
 • hajléktalanok vannak a játszótér közelében
 • jó lenne mindenhol egy kis büfé, büfékocsi, ilyesmi a közelben
 • kevés az árnyék
 • nincs olyan növényzet, pl. füves rész, ahová egy plédre le lehetne tenni egy még sétálni nem tudó kisgyereket

Egy válaszadónak pedig nincs baja semmivel. 

Érdemes észrevenni, hogy a 2-6. helyen végzett válaszok egymással összefüggenek. Ha nincs elég sport- és pihenési célú (rekreációs) zöldfelület elérhető közelségben, akkor a meglévők zsúfoltak, könnyen elszemetesednek és gyorsan elkopnak, mert a fenntartás nem mindig tud lépést tartani a használattal. Ma Budapesten átlagosan 6-7 m2 zöldfelület jut egy lakosra, miközben a nemzetközi ajánlás legalább 9 m2 lenne, és nyilván a város közepén kevesebb az elérhető park.

Másik sajátos szempont, hogy a Budavári Önkormányzat által felállított Budavári Játszótér Üzemeltető Kft. feladatai közé nem tartozik a játszótéri növényzet fenntartása, ez a kerület általános parkfenntartási szerződése szerint van kezelve. Ráadásul tavaly egész nyáron nem volt fenntartva, mivel a szerződés júniusban lejárt és csak idén tavasszal sikerült újat kötni. Mindeközben másfél év alatt a harmadik kertészeti referens dolgozik a hivatalban, ezért nem csoda, hogy a játszótéri növényzet éppúgy megsínylette mindezt, mint a többi kerületi közpark.

A válaszadók közül mindenkivel előfordult már legalább egyszer, hogy játszóterezés közben ki kellett menni neki vagy a gyermekének, négyötödükkel ez többször vagy rendszeresen előfordul, tehát egyáltalán nem ritka vagy marginális problémáról beszélünk.

3_kerdes.jpg

A legérdekesebb kérdés az volt, hogy mit tesznek a családok, ebben a helyzetben.

4_kerdes.jpgKét opció kapta a legtöbb szavazatot: ha csak pisilnie kell, beküldöm a gyereket a bokrok közé (55%) és a hazamegyünk (és már vissza se jövünk) (54%). Ez utóbbiról azt mondják, hogy akár káros is lehet a gyerekre nézve, hiszen hibásnak érzi magát, hogy haza kellett menni, illetve ettől való félelmében visszatartja az ingert, nem vallja be, hogy kell, ami komoly ürítkezési zavarokat is okozhat. 21% a bokrok között végzi el a dolgát, 16% pedig bekéredzkedik a közeli üzlethelyiségek valamelyikébe. 6% mondta, hogy pelenkát ad a gyerekre a játszóterezés idejére és szintén 6% rábízza a gyereket ismerős szülőre, amíg maga hazaszalad (adott esetben a másik gyerekkel). Egy-egy válaszadó saját válaszként az alábbiakat fogalmazta meg:

 • Csak addig teszem alá a pelust, míg a dolgát végzi, utána azt leveszem és kidobom
 • Játszótéren kívüli bokorba pisil
 • DM/Rossmann papírbilire ül
 • Még pelusos, egyelőre fentiek közül egyik sem.
 • Papírbili 90%-ban van nálunk. Maradék 10%-ban bokorban pisilés van. Ki is plakátoltam tavaly amikor ideköltöztünk hogy mindenki tegyen a táskájába.
 • A játszótéren kívül pisil, ahol pl. kutyák is szoktak
 • Ha kakilnia kell és nem tudja tartani,arra az esetre van nálam a kutya felszedéshez szükséges zacsi és abba pakol.
 • Papír wc, vagy nylonzacsi
 • a hazaszaladás esetünkben pl. nem járható út, ugyanis ahol lakunk, nincs közeli játszótér
 • kakilni is ott kell, a bokor mögött, ha bokor sincs, előtte.
 • Játszótéren kívül intézi el és ha nagydolog, összeszedjük mint a kutyusok után.

Ezekből a válaszokból az derül ki, hogy a játszóterező gyerekek többségének, ha ki kell mennie, akkor a közterületen üríkezik ilyen-olyan módon, és a szülő felkészültségétől függ, hogy ezt pelenkába, papírbilibe vagy a földre teszi-e és hogy összeszedik-e utána. A kiplakátolást egyébként magam is láttam, és akkoriban kerestem is a kapcsolatot az ismeretlen plakátolóval, örülök, hogy a válaszadók között van!

Ide tartozik még, hogy az Önkormányzat közzétette, hogy 

"A Vuk játszótéren a játszótér melletti kávézó /ABC-ben lehet igénybe venni a mosdót, míg a Naphegyen az MTI épületében található mosdó áll a gyermekek rendelkezésre a játszótér üzemeltető kft megállapodása alapján."

Ebben én látom az igyekezetet a vécéhiány áthidalására, de – lássuk be – ez hosszú távon nem lehet megoldás. Ahogyan vendéglők sem üzemelhetnek mosdó nélkül, ugyanúgy a játszótereknek is része kell legyen a mosdó-blokk.

Az egész kérdőív legfontosabb kérdésére teljesen egyértelmű választ kaptam, hiszen összesen egyetlen egy válaszadó kivételével MINDENKI AZT AKARJA, HOGY LEGYEN A JÁTSZÓTEREKEN VÉCÉ.

5_kerdes.jpgA válaszolók csaknem negyede (24%) ingyenes vécére vágyik, a többiek vagy hajlandóak fizetni (63%) vagy kifejezetten fizetőset szeretnének, mert ezáltal látják garantálva a vécé tisztaságát. Senki nem választotta azt az opciót, hogy nyilvános vécébe nem engedi a gyermekét, tehát ez nem általános elv, hanem a vécé minőségétől, állapotától függ.

Van-e még valami, amit fontosnak tart? – tettem fel végül a kérdést. 24 válasz érkezett, ezeket a kiemelt dobozban változatlan formában olvashatják.

 • Kihelyezett szemetesek NAPI ürítése, kifejezetten a nyári napokon, amikor a kakis pelust az egész játszótéren érezni és 1 perc alatt megjelennek a dög legyek is
 • Természetesen, hogy ha lenne wc, az jó lenne, ha ingyenes lenne, de takarítsák is, a gyerekek méretéhez igazítva legyen kézmosó és kis piszoár is.
 • Pom Pom játszótér használhatatlan, újra kellene gondolni és 2 nagy használhatatlan bunker helyett értelmes játékokat kihelyezni.
 • A Mikó utcai játszótér szerintem jó példa, van egy nyilvános WC mellette, sok kuka, padok, szépen takarítják. Két kézmosós-ivókút is van, az is hasznos. Sajnos sok a hajléktalan a környéken, ezért a játszótéren kívül sok az eldobott üveg, csikk stb. sokan a bokrokban végzik el a dolgukat, de hát ez nem a játszótérrel függ össze.
 • Sok kutyás este kutyafuttatónak használja a játszó teret, itt a Horvát kertben ezt sokszor tapasztalom.
 • Fizetnek is azért hogy ezek megfelelően rendbetartott WC-k legyenek. Sajnos a szülők főleg a pici gyerekesek rákényszerülnek hogy a bokorba pisiltessek a gyereket, mert nincs más opció. Egy 2,5 eves nem tartja amíg "elszaladunk" valahova. Persze en sem örülök, hogy utána a gyerekem abban kúszik-mászik.
 • A Mikó utcai Szitakötő játszótérnél példásan megoldották, és csak 100 Ft a használati díj. Tiszta, kulturált a wc, mosdó. Ilyesmik kellenének a városba, mindenhová.
 • Nyári időszakban a hosszabb nyitva tartás.
 • Akkor van értelme, ha tényleg tiszta, hiszen kisgyerek használnák elsősorban. Jó lenne, ha csak a gyerekesek részére lenne fenntartva, nem használhatná bárki, aki arra jár.
 • A játszótér környezete is figyelmet kapjon. A Szitakötő játszóteret látogatjuk. A környékén rengetegen végzik a bokrokban el a dolgukat, holott van a játszótér közelében illemhely.
 • A rendszeres takarítást
 • Legyen nagyon tiszta a wc különben senki nem fogja a gyerekét odavinni!
 • Nagyon jó ötlet. Tavaly költöztünk át az 5. kerületből és ledöbbentünk mennyivel koszosabbak, elhanyagoltabbak a játszóterek itt. Hozzáteszem, hogy érzek némi javulást. A kukák az 5. Kerületben fedelesek, ami nagyon hasznos lenne itt is, mert szeles időben a játszótér tele van szeméttel. A Gellért téren a csúszdás játszótéren nagyon klassz a mosdó.
 • tiszta legyen a vécé
 • Nagyon zavar, hogy a játszótéren belül, bokorba pisilnek a gyerekek, mert 2 perccel később pint ugyanott matat 3 másik gyerek. Persze kint sem sokkal jobb megoldás, de az már jobban kontrollálható.
 • A játszóterek és parkok környékét időről-időre ellenőrizzék rendőrök/közterület-fenntartók
 • Ha lenne is nyilvános Wc, félő ,hogy a hajléktalanok is azt használnák (volt már rá precedens).
 • Két kisfiam 'növekedett' a játszókon kert híján. Még mindig szerencsésnek mondhatom magunkat,hogy az 1. kerületben. Ám van min javítani s ez a wc-k hiánya. Rumini újjászületésekor kapott toi-toi-t. Ott lett hagyva egy ideig. Ezáltal hajléktalanok jártak a játszóra. Nagyon vártuk, hogy elvigyék, többet árt, mint használ. Megoldásnak azt látom, amibe pénzbedobással jutunk be. Tapasztalat. Sok sikert kívánok a projecthez! Üdvözletem!
 • Habár a játszóterek legtöbbjének közelében van cukrászda, ahová be lehet szaladni, kisgyerekek sokszor olyan sokáig nem tudják visszatartani, hogy el is érjünk odáig. Arról nem is beszélve, hogy ha gyerekkel bemegyünk egy cukrászdába, ritkán lehet megúszni vásárlás vagy hiszti nélkül.
 • nagyon jó lenne a vérmezői játszótérnél (vagy a parkban) valami kisbüfé, ahol ha a gyerek hirtelen szomjas lesz, megéhezik, lehet venni pár falatot, a szülők esetleg vehetnek kávét. a boltba elráncigálni emiatt játék közben a gyereket lehetetlen.
 • Azért fontos számomra, hogy ingyenes legyen, mert láttam Budapesten jól működő ingyenes wc-t (XII. kerület: Margaréta játszótér, Normafa, V. kerület: Károlyi kert, Olimpia park), és szerintem az I. kerület számára ez presztízskérdés kell, legyen. A játszóterek számomra igen fontosak, úgy szakmailag (településmérnök vagyok), mint hárohogy a m kisgyermek anyukájaként.
 • A jelenlegi kutak is áttervezésre szorulnának mind a használhatóság mind a víz elfolyásának megoldása tekintetében.
 • Több játszótéren láttam már működni ezt, pl Károlyi kert (V. ker), vagy a Normafa.
 • Pompom játszótérre használható, kihívást jelentő mászóka. (A pókháló nem az!) Sok házikó van, de a mászóka kimaradt, rossz nézni, hogy a nagyobbacska gyerekek minden arra alkalmatlan dologra felmásznak. Láttam már néhány balesetet.

Jól látszik, hogy a legfontosabb szempont, hogy a vécé tiszta legyen. Ezért is jelenik meg a fizetős vécé igénye, mert többen attól tartanak, hogy az ingyenes vécé majd nemkívánatos használatot vonz, ami a tisztaság rovására megy.

Egy kis kitérő. Négy megjegyzés is érkezett arról, hogy a „hajléktalanok” okozta gondokat zavarónak találják, ezt valamilyen módon kivédenék. Azt gondolom egyrészt, hogy a „hajléktalan” kifejezés itt egyfajta percepció, ami elsősorban az ápolatlan, esetleg ittas személyeket jelöli, hiszen tudjuk, hogy a hajlék nélküli emberek 99%-a ápolt, miközben az utcán ittasan látott, ápolatlan külsejű emberek jó része nem is hajlék nélküli.  Egyrészt van rossz tapasztalat arról, hogy az ingyenes vécé odavonzza a hajlék nélküli embereket (Rumini), másrészt van rossz tapasztalat arról, hogy a fizetős vécé azt okozza, hogy a játszótér környéke fekáliával fertőzött (Vérmező, Mikó utca). Van jó tapasztalat is: a Normafánál és a Károlyi Kertnél ingyenes a vécé, és mégis rendezett, tiszta.

Azt látni kell, hogy a hajléktalanság egy komplex szociális kérdés, amit a játszótér kialakításával és fenntartásával nem tudunk megoldani. Hasonló a probléma, mint például a buszmegállók padjainál: ha kirakunk padot, akkor lehet, hogy oda fog feküdni valaki, akinek nincs hol aludnia; ha viszont nem rakunk ki padot, akkor mindenkinek ácsorognia kell a buszra várva. Kérdés, hogy érdemes-e kényelmetlenné tenni a közterületeinket azért, hogy ezáltal elűzzük a hajlék nélküli embereket is?

Szerintem legyenek jól használható, kényelmes utcáink, tereink, parkjaink, amelyeket tartsunk fenn nagyon magas színvonalon, hogy mindig tiszták és vonzóak legyenek – a hajléktalanságot pedig átgondolt szociális lakásprogrammal és minőségi ellátórendszerrel kezeljük.

Mindezek alapján összeállítok egy előterjesztést a Budavári Önkormányzat októberi ülésére. Azt javaslom, hogy olyan rendszert állítsunk fel, ami alkalmas a fizetős beléptetés kezelésére, de első körben az ingyenes használatot javaslom. Azért, mert ahogyan a hulladékgyűjtőkbe is ingyen dobhatjuk az utcán pl. a használt zsebkendőt, ugyanúgy a vécézés jogát is biztosítani kell. Mindenkinek ki kell mennie időnként, legyen férfi vagy nő, fiatal vagy idős, szegény vagy gazdag, helyben lakó vagy úton lévő. Magam részéről méltatlan és megalázó helyzetnek látom, ha a vécézésért pénzt kérnek, de ha ez az egyetlen módja, hogy a kerületi játszótéri vécék tiszták legyenek, akkor lehet, hogy erre kényszerülünk.

Ezt látom a kerületi parkok és játszóterek tisztán tartásához vezető legjobb útnak.

Az elkészült javaslatot megvitatása itt és az on-line fórumokon közreadom.

vnm

Szólj hozzá!

2017.09.07. 15:13 elendem

Női sor

noi_sor_kep.jpg

Az állandó női sor a mosdóknál eleve elrendelés, örök és megváltoztathatatlan. A női sor, az női sors.

4 komment

2017.08.29. 13:14 elendem

Le van toiva

Címkék: Batthyány tér közvécék játszótéri vécék

2017-08-20_21_23_07.jpg

Összeállítottam egy kérdőívet a kerületi játszótéri vécékről

4 komment

2017.08.05. 08:28 elendem

E-jegyben utazók

Címkék: BKK T-Systems e-jegy

 e-jegy_kep.jpg

Ön szerint ki a felelős azért, hogy nincs Budapesten elektronikus jegyrendszer? Egy diák, külföldi hekkerek, esetleg a Nap-folt-tevékenység?

3 komment

2017.07.29. 08:39 elendem

Boszorkánypróba

Címkék: akadálymentesítés BKV #fakocka

 kockas_mozgasserult.jpgAz akadálymentesítés nem jótékonykodás, nem valamiféle alamizsna a szegény mozgássérülteknek!

32 komment

2017.07.24. 19:59 elendem

Elrugaszkodás

Címkék: Fővárosi Önkormányzat FINA Batthyány tér Bp2017 Nonprofit Kft.

 2017-07-12_11_11_38.jpgMegkérdeztem, mennyit fizet a vizes vb. a fél budai rakpart egyhavi lezárásáért

131 komment

2017.07.15. 08:00 elendem

Káder-etető

Címkék: Várkert Bazár Budavári Önkormányzat Budai Vár Várgondnokság Kft. Budavári Ingatlanfejlesztő Kft.

honved-parancsnoksag-varszinhaz-sandorpalota_02_664x442t5_ic.jpgA Vár és a barátok köre - műemlékmentés és történelmi folytonosság hazug frázisainak árnyékában szétlopják a Budai Várat.

8 komment

2017.07.02. 20:20 elendem

Hat tudnivaló, ha vendéglőt akarsz nyitni a Várban

Címkék: testületi ülés Budavári Önkormányzat helyiségbérbeadás

 zoradernoattilakorut.jpg

Tematikus beszámoló a Budavári Önkormányzat 2017. június 29-i üléséről

4 komment

2017.06.30. 15:26 elendem

VIP páholyra optimalizálva

Címkék: idegenforgalom Red Bull Air Race Fővárosi Önkormányzat közterülethasználat

 repulonap.jpg

Avagy kell-e nekünk minden évben Red Bull Air Race?

35 komment

2017.06.26. 14:54 elendem

Százezer fős emberkísérlet - a Párbeszéd feljelentést tesz

Címkék: Tarlós István BKV M3 HÉV

letoltes_3.jpgVan fény az alagút végén?

73 komment

2017.06.11. 16:46 elendem

Metró és tenisz

Címkék: Margitsziget M3 Tenisz Stadion

800-1hnbv0-teniszstadion-kicsi.jpg10 milliárdot ad a kormány a Margitszigeti teniszstadionra és nem ad pénzt a hármas metró felújítására - mit üzen ezzel a budapestieknek?

(Kép: Bardóczi Sándor, Építészfórum)

24 komment

2017.05.19. 09:15 elendem

A csillagok hallgatnak

Címkék: városfejlesztés Városliget Népliget Planetárium

e8fc09848981d0adb3594706562a25db.jpg

Tegyük fel, hogy a miniszterelnökünk nem focizni szeret, hanem csillagokat nézegetni.

2 komment

2017.05.10. 15:19 elendem

Madarak és fák napja

Címkék: környezetvédelem fák városfejlesztés zöldfelület budai fonódó közművek

letoltes_15.jpg

Lassan meggyilkolt fákról írok.

1 komment

2017.05.06. 11:35 elendem

FOLYTATÓDIK a Batthyány téri lépcső esete

Címkék: városüzemeltetés BKV BKK Batthyány tér

2017-05-03_16_51_59.jpg

Jöttek valakik és se szó, se beszéd elkezdték szétszedni a már megcsinált folyókát...

1 komment

2017.05.04. 12:24 elendem

Batthyány téri lépcső

Címkék: városüzemeltetés BKK Batthyány tér Főárosi Önkormányzat

2017-04-25_13_43_23.jpg

Véget kell vetni annak, hogy a budapesti közterületek gazdátlanok! Ha valami elromlik, akkor azért senki sem felelős. Egymásra mutogatnak, közigazgatási határidőkre hivatkoznak és széttárják a kezüket.

6 komment

2017.04.27. 15:34 elendem

Kóborkák

Címkék: állatorvos Budavári Önkormányzat kóbor macskák

 hazi_macska_orban_zoltan_0013.JPG

Kép: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Mire fizet ki a Budavári Önkormányzat 3,38 millió forintot? Van-e felelős hatósági állatorvosa a kerületnek? Ellátja-e az önkormányzat a feladatát vagy egyszerűen legyilkoltatja a kóbor macskákat?

Szólj hozzá!

2017.04.21. 08:00 elendem

A legdrágább vágta

Címkék: miniszterelnökség Budai Vár Karmelita Kolostor

orban_lo.png

Mibe is kerül nekünk a miniszterelnöki rezidencia?

20 komment

2017.04.13. 22:06 elendem

...színes tintákról álmodom...

Címkék: ítélet Gulyás Márton Sándor Palota

jog.jpg

Amikor a műemlékvédelmi hatóságot beszántották és ezzel védelem nélkül maradt számtalan műemléképületünk, az nem minősült rongálásnak

Amikor a 140 éves műemlékvédelmi tervtárat egy olyan pincében hagyták, amit elöntött a víz, és ezzel pótolhatatlan örökség ment tönkre, az nem minősült rongálásnak (a feljelentésemet elutasították)

Amikor erkélyt tettek egy világörökségi műemléképületre, az nem minősült rongálásnak

Amikor betonházat építettek egy kertépítészet-történeti érték helyén, az nem minősült rongálásnak

Amikor elbontották szakértő feltárás nélkül a Várbazárban talált török kori régészeti leleteket, az nem minősült rongálásnak

Amikor ezerszám vágják ki a fákat, az nem minősül rongálásnak

Az minősült rongálásnak, amikor valaki majdnem eltalálta egy festékes flakonnal a Sándor Palotát

...bocsánat, ez az ítélet...

 vnm

Szólj hozzá!

2017.04.13. 14:26 elendem

DiktaTour

Címkék: Balaton Budai Vár Mészáros Lőrinc Balatontourist

diktatours_felirat_kicsi.jpg

 Mészáros Lőrinc egyik cége vette meg a Balatontourist-ot - kormány-nyaralóvá válhat a Balaton?

Szólj hozzá!

2017.03.26. 19:38 elendem

Jönnek a Pásztorok...

Címkék: Belügyminisztérium Budai Vár Telefónia Múzeum akadémiai tömb

2017-02-04_14_51_39.jpg

Az akadémiai tömb belügyminisztériumi megszállása kapcsán tartott felszólalásom szerkesztett változata

1 komment

2017.03.22. 12:54 Véenem

A víz mindent visz

Címkék: szennyvíz Budapest Víz Világnapja Római part talajvíz szennyzés

a_viz_rejtett_bolcsessege.jpg

 A Víz Világnapjának idei mottója: Szennyvizek? Tiszta vizet! A tiszta víz nélkül ugyanis nincs élet. Ma már nem igaz az, hogy majd a természet megoldja, elbontja, feloldja - amit szennyezünk azt nekünk magunknak kell megoldani. Az elegendő és mindenki számára elérhető tiszta ivóvíz lesz a következő évek-évtizedek talán legnagyobb környezeti kihívása.

A világnap alkalmából egy térképen helyeztük el (a teljesség igénye nélkül) azokat a fővárosi környezeti veszélyeket, amelyek a felszíni és felszín alatti vizeket, és a hozzájuk kapcsolódó természeti értékeket fenyegetik.

viz_vilagnapja_terkep.png

A térképre kattintva megnyílik a felület, a zászlóknál felugró ablakokban olvasható a rövid leírás.

Ezek lehetnek közvetlen szennyezések, mint az Üllői úti fémfeldolgozónál, ahol a talajvízben mérgező anyagok jelenlétét mutatták ki, de lehet a regionális szennyvíztisztító rossz működése is, mely időről időre fekáliával árasztja el a Ráckevei Duna-ágat.

Évek óta tartó huzavonát eredményezett, hogy az elmúlt évtizedekben nem tartották tiszteletben a Duna árterét, és hatósági segédlettel hibás beépítések sora készült el a Római parton. Pedig az ártér összetett élő rendszer: a partvonali mobilgát nemcsak az ártéri erdőt pusztítja el, de a folyó felé mozgó talaj- és rétegvizek szabad áramlását is akadályozza, a partszakasz vizében élő  számos védett állat élőhelyét teszi tönkre.

Más helyen a már kiépített, nem élő Duna-part teljesen védelem nélkül maradt, a Margitsziget közparkját és létesítményeit önti el először az ár Budapesten.

Sokan hallottak a Várhegy belsejében lévő pincékről, de nem mindenki tudja, hogy azok egy karsztvizes barlangrendszerrel vannak összeköttetésben, amelyet végképp tönkretehet a tervezett 6 db mélygarázs.

Köztudott, hogy ha valaki nem akar lerakóhelyi díjat fizetni, akkor a kiserdőben tudja kirakni, kiönteni a hulladékot. Kár, hogy a főváros hivatalos szennyvízszállítói is azt gondolják, a spórolás bevett módja a Halmi erdőben leereszteni a fekáliát.

Vannak még szinte érintetlen természetvédelmi területek is, amelyeket a jövőben veszélyeztethet az iparterület terjeszkedése, és különös figyelmet érdemelne a Naplás-tó, amelynél végig kéne gondolni, hogyan hangolható össze a lakossági rekreáció, fürdés, korcsolyázás a tájvédelmi körzetben élő fajok és társulások hatékony védelmével.

Van még dolgunk, amíg általánossá válik az a gondolkodás, hogy a víz érték, és minden megjelenési formájában óvnunk kell!

vnm

Szólj hozzá!

2017.03.08. 17:19 elendem

I sztrájk Budapest

Címkék: metró BKV Fővárosi Önkormányzat BKV sztrájk

trolit_tolnak.jpg

Kép forrása: Index

A metrószerelvények, buszok és trolik régóta tartó füstölő-leálló-lassító sztrájkjához terveznek kapcsolódni a BKV dolgozók a közeljövőben.

49 komment

2017.02.10. 19:26 elendem

Mire költ Budavár 2017-ben?

Címkék: költségvetés Budavári Önkormányzat

A 2016. december 16-i képviselő-testületi ülésen fogadta el az önkormányzat a 2017. évi költségvetést is. Bejegyzésemben az ülésen elmondott vezérszónoki hozzászólásom szerkesztett változatát teszem közzé.

A testületi ülés hangulatát jól jellemzi, hogy a bejegyzésben közzétett grafikonokat az ülésre is elvittem kinyomtatva, és kiragasztottam az asztalom elejére, hogy a felszólalásomat illusztrálhassam vele. Ezt a kiragasztást és Veres Dávid képviselőtársam képét a portással akarta leszedetni a polgármester. Az alpolgármester magyarázata szerint azért, mert „a közgyűlési terem dekorációja polgármesteri hatáskör”.

Az idei költségvetés elkészítése is nagy munka volt, amit a kormány jó szokása szerint tovább nehezített: már publikálta az önkormányzat a tervezetét, amikor megszületett a döntés a munkáltatói járulékok változásáról, így újra kellett számolni az egészet. Az ország számtalan önkormányzatában most készülnek a jövő évi költségvetések - szóval a kormányzat nemcsak a postát és a kormányhivatalokat, hanem 3200 polgármesteri hivatalát csuklóztatja a hektikus és önkényes rendelkezéseivel.

 tartalekok.jpg A 2017. évi költségvetés fő számairól készítettem két grafikont. Az egyiken a tervezett előirányzatokat (kiadásokat) kétfelé csoportosítottam: a tartalékok és a többi előirányzat csoportjára. Látható, hogy a tartalékok a kiadási oldal csaknem felét teszik ki, tehát majdnem annyi pénz van tartalékban, mint amennyit elkölteni tervez az önkormányzat. Nagyjából a tartalék egy tizede az, ami konkrét célra van félretéve, a többi általános tartalék, amiről – az előterjesztés szövege alapján a polgármester egy személyben dönt. A tartalék általában akkor magas, ha bizonytalan a bevétel beérkezése vagy váratlan kiadásra számítanak. Az önkormányzati feladatok csökkenésével és a feladatfinanszírozás bevezetésével a bizonytalan bevétel aránya lecsökkent. Miről tud vajon az önkormányzat vezetése, amiről én nem tudok? Milyen kiadást terveznek, amiről még nem kapunk tájékoztatást vagy milyen államháztartási bevétel tűnik a jövőben bizonytalannak?

A másik grafikonon az első grafikon „Többi” oszlopának, tehát azoknak a kiadásoknak, ami nem tartalék, a bontása látható. A korábbi évek hozzáállása most is megfigyelhető: az épületállomány, az építkezések mindent megkapnak, a zöldfelületek és különösen az itt élő emberek pedig hátrasorolódnak.

Ezt jól mutatja például a fejlesztésekre vonatkozó több mint 1 milliárd és a szociális védelemre szolgáló összeg, ami nem éri el a 150 milliót sem. Hiába mondta a polgármester egy riportban, hogy a kerületünk példa nélkül álló szociális rendszert állított fel, valójában nagyon keveset költünk erre. A karácsonyi és húsvéti ajándékcsomag kedves gesztus az egyes rászoruló családoknak, de nem helyettesítik a valódi szociális gondoskodást. A támogatások jövedelmi szintjei – tehát hogy maximum mekkora jövedelemig kaphat valaki támogatást - úgy vannak meghatározva, hogy a létminimum alatti jövedelmű emberek is már kiesnek a támogathatók köréből. Ilyen eset éppen a mai testületi ülés egyik előterjesztésében is lesz.

kiadasok_tartalek_nekul.jpg

Néhány példa:

Az iskolai diáksport támogatására például egy fillér sem jut.

A hajléktalanság kezelésére szánt összeg (ez az utcai ellátást jelenti) csökkent, a már eddig sem túl bőkezű másfél millió helyett 2017-ben csak 1,2 millió Ft jut. Keserű iróniával azt is mondhatnánk, hogy már talán le is vonták belőle a december közepéig megfagyott 40 embert.

Zöldfelület fenntartásra pedig 77 millió szán az önkormányzat vezetése, ami a tavalyinak csak 60%-a. Igaz, a tavalyit sem költöttük el, hiszen június óta nincs parkfenntartási szerződése a kerületnek, és ha ez így marad, úgysem költjük el ezt sem…

Mindeközben 130 milliót szánunk egy művészeti játszótérnek nevezett dologra, amelyről még az irodavezető, aki látott valami koncepciót, sem tudta elmondani, hogy mi a csuda is ez.  Tényleg 100 milliót akarunk megszavazni egy ilyen blöffre?

A takarékoskodás nem azt jelenti, hogy nem költünk a zöldfelületekre, nem azt jelenti, hogy nem költünk a gyermekeink sportolására, hogy nem költünk a kerületi szegényekre, hanem hogy értelmes és fontos célokat jelölünk ki, amikre megvannak a forrásaink. Nem azt jelenti, hogy hagyjuk lerohadni a parkokat, hogy hagyjuk megbetegedni és meghalni a kerületben élőket.

Ülünk egy zsák pénzen és részvétlenül nézzük, hogy az emberek megfagynak, éheznek, egészségtelen lakásokban nyomorognak, a szükséges gyógyszereket sem tudják megvenni, hogy kilátástalanságban élnek napról-napra. Teli hűtő mellett hagyjuk éhen pusztulni a ránk bízottakat. A lényeg, hogy a vári műemlékek – kívülről – szépen fel vannak újítva, és 100 milliót költünk egy hangzatos blöffre.

A költségvetés tervezetéhez az alábbi módosító indítványt nyújtottam be (a módosítókat a közgyűlési többség nem támogatta):

Környezetvédelmi alap tartalék               -8.000 eFt            

                Kerületi kerékpárforgalmi hálózatfejlesztési terv készítése                       +8.000 eFt

A kerékpárhálózat-fejlesztési koncepció és az erre alapozott fejlesztések teszik lehetővé, hogy a kerület egy-re inkább vonzóvá váljék a környezetbarát kerékpáros forgalom számára is. A 2016. évi előirányzott kerékpáros fejlesztések is csak részben valósultak meg, emellett számos további fejlesztésre volna szükség, amelyek megfelelő előkészítését és rendszerbe helyezését jelenti a terv elkészítése.

2.

Általános tartalék            -60.000 eFt

                Meningococcus elleni védőoltás támogatás kerületi vagy kerületi intézménybe járó gyermekek és fiatalok részére

                (0-4 és 16-20 évesek; ~2200 fő × 30.000,- Ft × 90%)                        +60.000 eFt

A közelmúltban történt tragédia felhívta a figyelmet rá, hogy a meningococcus baktériumok által okozott gyors lefolyású és életveszélyes megbetegedések ellen az egyetlen hatékony védekezés a védőoltás. A kerületünkben van már gyakorlat rá, hogy a nem kötelező, de ajánlott védőoltásokat támogatja az önkormányzat. Ennek kiterjesztését javaslom, és a költségvetésben erre a célra előirányzat elkülönítését indítványozom.

Gyermekorvosi tájékoztatás szerint:

A jelenlegi megbetegedést a Meningococcus C csoportja okozta, ma Magyarországon a kamaszok körében ez a szerotípus okozza a legtöbb megbetegedést.

A meningococcus C csoportja ellen az elmúlt években a csecsemők legnagyobb részét beoltottuk (NeisVac-C, Meningitec, Menjugate nevű oltóanyagok), a védőoltás kb. 5-6 évig ad védettséget, utána emlékeztető oltás adása szóba jön, ez tehát a csecsemőkorban oltottakat kb. 6 éves koruk körül érinti. Mivel azonban a kisiskolás kor relatíve kevésbé veszélyeztetett, az újraoltás egyértelműen ajánlott időszaka a kamaszkor, 12-15 éves kortól kezdve, esetleges iskolaváltás előtt, illetve kollégiumi elhelyezés előtt kifejezetten ajánlott.

Aki sosem kapott védőoltást a C csoport ellen, bármikor oltható: 1 éves kor felett 1 oltás kell, majd 5-6 évente megfontolandó az ismétlés, kamaszkorban kifejezetten ajánlott, 25 éves korig bezárólag.

A csak C csoport ellen védő oltás 2 éves kor alatt kb. 2000-2500 Ft, a többi korosztály számára kb. 7-10000 Ft. Sajtóban megjelent hírek szerint januártól a 2 év alattiaknak ingyenes lesz, erről még hivatalos tájékoztatást nem kaptunk.

1, illetve 2 éves kor felettiek számára létezik kombinált, a C-n kívül A, Y, W szerotípus ellen védő oltás (pl. Nimenrix, Menveo néven), ez abban esetben ajánlott, ha sokat utaznak, illetve kamaszoknál, akiknél gyako-ribb a külföldiekkel való érintkezés és utazás is. Ezen oltóanyag ára kb. 14-16 ezer Ft. Aki korábban csak C el-len volt oltva, emlékeztetőként kaphat kombinált oltást is.

Ma Magyarországon a csecsemők körében a leggyakoribb a Meningococcus B csoportja által okozott meg-betegedés, ami kamaszkorban is előfordul, valamivel kisebb arányban, mint a C csoport.  E szerotípus ellen még csak 2. éve elérhető itthon megfelelő védőoltás, ami sajnos igen drága is, ezen okokból még sajnos kevés gyermek védett az oltás által. A gyermek korától függően 3+1, 2+1, illetve 2 oltás adandó, több év után is jó védettséget ad, egyelőre újraoltás szükségessége még nem ismert. A Bexero nevű oltóanyag ára kb 27-30 ezer Ft, az oltási sor bármikor elkezdhető.

3.

Általános tartalék            -50.000 eFt

                Önkormányzati pótlék a kerületi szociális szférában dolgozók

                (nettó 100.000,- Ft-ra) bérkiegészítésére                            +50.000 eFt

Az önkormányzat szociális intézményeiben a dolgozók alacsony bére mára kritikus helyzetet teremtett, félő, hogy egyes feladatok ellátásában súlyos gondot okoz a szakemberek megbecsülésének hiánya. Számos intézményben a dolgozók bére a minimálbérhez közeli. A kormányzati béremelési intézkedések nagyon különböző mértékben érintik az egyes dolgozókat. A GAMESZ és a Jegyző tájékoztatása szerint kerületünkben nincs olyan dolgozó az ágazatban, akit valamilyen mértékben ne érintene a béremelés, de nem lett megvizsgálva, hogy maradtak-e bérek nettó 100.000,- Ft alatt. Úgy vélem, hogy minőségi szakellátást csak megbecsült szakemberek tudnak nyújtani. Nagy tudású és lelkiismeretes szakemberek megérdemlik a méltó bért és kerületünk lakói megérdemlik a minőségi ellátást.

4.

Önkormányzati hirdetések, Várnegyed újság megjelentetése -3.500 eFt

                Testületi ülések videó közvetítése                         +3.500 eFt

 Az elmúlt időszakban nyilvánosságot kapott önkormányzati ügyek rámutattak, hogy nagy szükség és jelentős igény volna a kerületi nyilvánosság erősítésére. A fővárosi kerületek többségénél a testületi ülések on-line közvetítése illetve a felvétel megtekinthetősége természetes és alapvető szolgáltatás a kerületi állampolgárok felé.

 Sajátos, hogy a fenti beszédemet a Várnegyed újság úgy értelmezte, hogy el akarom költeni a kerületi tartalékokat. Ez ügyben helyreigazítást kértem, de nem jelentették meg, ahogyan a képviselői éves beszámolómnak sem adtak helyet. Erről korábbi blogbejegyzésemben írtam.

A februári testületi ülés előterjesztéseit ma kellett volna megkapnunk, de a hivatal informatikai hibája miatt nem tudták publikálni. Amint megkapjuk a rendelettervezeteket, megosztom, hogy mindenki véleményezni tudja.

vnm

 

Szólj hozzá!

2017.02.03. 18:29 elendem

Tél miatt zárva

Címkék: síkosságmentesítés fővárosi közlekedés Fővárosi Önkormányzat Jég

hooroszlan.jpg

Megkönyörült a természet kétmillió budapestin, és elolvasztotta az utakon és járdákon felgyűlt jeget. A főváros vezetése ugyanis két héten át képtelen volt megoldani ezt az egyedülállóan extrém helyzetet, hogy tél van.

2 komment

2017.01.25. 10:48 Véenem

Várnegyed és tájékoztatás

Címkék: Budavári Önkormányzat Várnegyed újság képviselői beszámoló

letoltes_2.jpgHogyan van az, hogy a kerületi újságban se a beszámolóm, se a helyreigazítási kérelmem nem jelenhet meg?

Szólj hozzá!