Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2019.01.18. 10:28 elendem

Gundel foci

Címkék: miniszterelnökség menza Gundel Budapest Sportfőváros

 depositphotos_65223493-stock-photo-soccer-cake.jpg

Ön megenne egy szelet abonettet délután 3-kor, amit még reggel 7-kor kentek meg margarinnal?

A Gundel-ügyre nem azért kapjuk fel a fejünket, mert nem vagyunk vele tisztában, hogy egy kormányzatnak időnként reprezentálnia kell. A Gergely Zsófia (HVG) által kikért szerződésekből egyértelműen látszik, amit amúgy is sejtettünk: a Gundel nem a miniszterelnöki menza miatt pályázott, hanem a rendezvények kiszolgálása érdekelte. Fel is van sorolva, hogy hányszor és mekkora látványos étkezést szerveztek. Tehát megnyugodhatunk: ha jön az angol királynő, akkor nem zsírosdeszkát fog kapni – és ez rendben is van, a reprezentáció része a diplomáciának és legyünk rá büszkék, ha van neves hazai vendéglátás, amely ennek meg tud felelni.

A gond sokkal inkább az, hogy a nagyon drága reprezentációval fizetjük meg közpénzen azt is, hogy a minisztérium dolgozói (és csak ők) minden nap a normál árszínvonalnál jóval olcsóbban kapnak reprezentációs minőségű menzát. Mindeközben a közétkeztetés egyfolytában gond. Az én gyerekeim is többször jönnek haza éhesen, mint nem, pedig nem válogatósak, de a zselékrumplit nem szeretik, amit teljesen megértek. És akkor még nem beszéltünk a valamilyen ételallergiával küzdő gyermekek diétás kosztjáról, amelynek egyik emblematikus eleme az egy szelet abonett uzsonnára, amit reggel megkennek margarinnal és délután kéne megennie a gyereknek… Mert az igazi gasztronómiai kihívás manapság nem az, hogy tud-e valaki 400 fős rendezvényt kiszolgálni, hanem hogy képes-e hosszú távon egészséges és étvágygerjesztő menzát üzemeltetni megfizethető áron. Jamie Oliver is rájött erre, és arra is, hogy a modern vendéglátás nincs felkészülve erre a feladatra. Egyébként azt látom, hogy általában az irodában dolgozók számára is állandó kérdés, hogy hol tudnak gyorsan, olcsón jót ebédelni, csak a felnőttek ebben maguk dönthetnek, választhatnak.

Ha van értelme annak, hogy egy kormányzat folyamatosan keresi a legmagasabb minőséget, akkor az az, hogy ennek nyomán maga után húzza az egész hazai étkezési kultúrát, hogy kitapossa az utat a tömeges igény számára.

És itt érkeztünk el a Budapest Sportfőváros programhoz. Épül a Puskás Ferenc Stadion, amely lassan olyan méreteket ölt, hogy a Holdról is látszani fog. Csepel egész északi területe egy nagy sportközpont lesz és megindul a Népliget átépítése Fradi Várossá. Megannyi lehetőség protokolláris eseményekre – és közpénzek számolatlan elköltésére. Gondoljunk csak a vizes vb-re, amelynek a költségvetése gyors ütemben 100 milliárd forint fölé nőtt – hogy azután abban az évben a budapesti turizmus visszaesését okozza a rendezvénysorozat.

Mindeközben a kötelező mindennapi testnevelés órákon az iskolások a folyosón gimnasztikáznak vagy az alagsorban csocsóznak – mert tornaterem vagy téliesíthető iskolai sportpálya nincs elég. Az iskolás gyerekek nem tudnak pusztán szabadidősportot végezni, nincs erre lehetőség (néhány nagyszerű és áldozatkész edző óráinak kivételével). Vagy versenyző nevelés folyik (és ide csak a kis kortól odajáró, tehetséges gyerekek jönnek szóba) vagy nagyon drága sportklubok vannak, ahova sokszor nem is tud egyedül járni a gyerek, mert messze van.

És igen, vannak kivételek, nagyon becsülöm ezeket, de rendszerszinten nem működik, hogy a gyerekek a szabadidejüket örömsporttal tölthessék. A nagyszabású sportberuházásoknak az volna az egyetlen értelme, hogy maguk után húzzák az egész magyar sportéletet és az alulról építkező infrastruktúrát mindenki elérheti, használhatja. Hiába vannak nagyszerű olimpikonjaink, ha közben a mozgásszegény életmóddal összefüggő betegségek vezetik a halálozási rangsort. Olyan ez, mint a budavári műemlékházak, amelyeknek csuda szépre felújított és restaurált homlokzata mögött kifűthetetlen, fenntarthatatlan, egészségtelen lakások vannak.

Ha én a Várba költöző miniszterelnök lennék, nem hoznék ide étkezdét, hanem befizetnék a Budavári Általános Iskola menzájára, hogy lássam, mit esznek a gyerekek - és hogy megérje a Gundelnek is az I. kerületi közétkeztetés ellátására pályáznia.

 vnm

 

Kép: depositphotos

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr7914570092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csalezlopez 2019.01.19. 15:46:15

En ugy tudtam nem gundel kaját esznek, az csak üzemelteti az etkezőt, amugy meg ez a felhajtás a kaják körül higy ki mit eszik mennyuert amugyse erdekel csak fura higy ezen eggyesek kapaszkodot latnak es ebbe is belekötnek hátha elernek ezzzel valamit azvembereknél

csalezlopez 2019.01.19. 15:46:56

Sokszor mellé nyomok ha telorol irok

midnightcoder2 2019.01.19. 16:38:02

"Mert az igazi gasztronómiai kihívás manapság nem az, hogy tud-e valaki 400 fős rendezvényt kiszolgálni, hanem hogy képes-e hosszú távon egészséges és étvágygerjesztő menzát üzemeltetni megfizethető áron."

Az étvágygerjesztő, és a kuruzslás mai állapota alapján egészségesnek tekintett étel kölcsönösen kizárják egymást, hacsak nem vagy nyúl, esetleg kecske.

midnightcoder2 2019.01.19. 16:41:34

600 forintból pedig nem lehet csinálni kb. szart se. Ha viszont a szülőknek oda kellene tenni vagy 400 forintot még mellé, hogy normális(abb) kaja legyen, akkor kitörne a palotaforradalom. A másik oldalon viszont Orbánék is szarhatnának egy jó kövér sünit farkfekvéssel a stadionok építéséért mondjuk kerékpárutak helyett.

TSandor Toth 2019.01.19. 17:22:31

De szerencsenkre te soha nem leszel a várba költöző miniszterelnök. Csak az a várba soha be nem költöző faxkalap maradsz aki mindig is voltál.

cso zsi 2019.01.19. 20:07:53

@csalezlopez: Mindegy. Csak egy kis matek kell hozzá.
Ha helyhez kötött munkád van, valószínűleg be tudsz fizetni a helyi kajálda napi menüjére, szinttől függően 900-1500 között. Ez csak az ebéd, gondolom reggelizel, és vacsorálsz is valamicskét, a kettő együtt legyen még 1500, ha nem meki vagy hasonló a cél.
Ezt szorozd húsz munkanappal. (hétvégén nem kell enni, akkor a mosdót is ritkábban használod).
Mennyibe is fájt ez egy főnek? Nem mindegy, hogy ezt a 60ezret 150, 250, vagy 500 nettóból eszed meg.

élhetetlen 2019.01.19. 22:22:04

@midnightcoder2: „600 forintból pedig nem lehet csinálni kb. szart se”.Persze, te tudod. Igaz, hogy a konyhák nem kisker áron a piacon szerzik be a hozzávalót, de ez nem számít. Úgy adódott, hogy most 5 napig kórházban voltam. Az ebéd számomra tökéletes volt. Hétfő, zöldbabfőzelék, valami kis pörkölt darabokkal, de finom. Kedd, krumplifőzelék, valami szelet főtt hússal, a húst otthagytam, a főzelék jó volt. Szerda, finomfőzelék, egy sült csirke felső combbal, tökéletes. Csüt. rizses hús, amire úgy nem buknék, de a húsdarabokon kívül volt benne sárgarépa kocka, és borsó is. Jó. Péntek, paradicsomos krumpli főzelék, sült csirkével, finom volt. A reggeli, vacsora hideg, egy zsemle, egy szelet felvágott, és alma, joghurt, kefír, vagy egy pohár tej. Ez csak akkor lehetett volna jobb, ha az egy dkg margarin helyett adnak két deka vajat, és nem hiszem, hogy ettől dőlne a 600 forintos keret. Azt persze nem tudom, hogy aki utálja a főzeléket, az mit szólna egy ilyen menühöz, nekem bejött. És még csak olcsó krumplis tésztát sem kaptam, pedig azt is szeretem. Az etetés nem csak pénzkérdés. A baj ott van, mikor egy kerület leszerződik egy szállítóval x évre, és ha szar is a kaja, nem tud szerződést bontani, a szállítónak meg tök mindegy, megeszik-e amit főz, vagy kidobják, ő megkapja a szerződött összeget.
süti beállítások módosítása