Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2018.08.16. 12:47 elendem

Batthyány TÉR KÖZösségi megújítás

Címkék: Budavári Önkormányzat Batthyány tér TÉR-KÖZ pályázat

mohai_balazs_2.jpg

szubjektív beszámoló a rendkívüli bizottsági ülésről

A Batthyány tér megújítása régóta terve a Budavári Önkormányzatnak. A négy évvel ezelőtti kampányban is  szépítgették egy kicsit... Ezért is volt egy korábbi tervdokumentáció a felújításra, amellyel pályázott az önkormányzat a TÉR-KÖZ fővárosi támogatásra. A nyertes pályázat után kiírtak egy közbeszerzést a tervezésre. A most ismertetett tervet a közbeszerzésen nyertes iroda készítette.

Mivel se a tervezési programot, se a jelenleg ismertetett tervet nem kaptuk meg kérésre sem, ezért nem tudok képet közzétenni a bemutatott dokumentációból. A műholdképet a könnyebb érthetőség miatt tettem ide.

batthyany_ter.pngNádai Brigitta tájépítész ismertette a megbízás főbb elemeit és a tervet. A tervezési program szerint a cél az eddig túlnyomóan közlekedési funkciójú téren a BKK által elfogadható minimumra szorítani a busz és autóközlekedést. Szintén elvárás volt a mélyebben fekvő barokk épületek kiszabadítása és akadálymentes megközelítése. A tervező elmondta, hogy a korábbi pályázati dokumentáció faállomány-vizsgálata nem volt tökéletes, és hogy az új felmérés alapján a téren indokolatlanul sok fafaj található (ezt nem tudom, mit jelent). Az elkészült terven megszűnik a teret körbejáró buszvégállomás, helyette a tér északi részén, a Kölcsey szobor előtti részen lenne kialakítva kétperonos buszközlekedés. Így a buszok nem haladnak el a Fő utcán a tér mellett, hanem a saroknál a két peronhoz kanyarodnak be. A tér középső részén kiegészül a jelenlegi zöldfelület egy nagyobb, négyszögletes parkká, amely így kielégíti majd az előírásnak megfelelő zöldfelületi arányt a telken. A déli részen a templom és a presszó előtti út megszűnik, és egy négyosztatú barokk hatású téralakítást terveztek. Ennek a közepénél egy vízarchitektúra jelenik meg, amelybe áthelyezik a Batthyány szobrot. A tervező megjegyezte, hogy a megkérdezett emberek nem tudták, hogy Batthyány szobor is van a téren, ezért gondolták, hogy kerüljön a szobor a tér kiemelt részére és forduljon a Parlament felé. A Fő utca nyomvonalát a BKK-nál elfogadott forgalomcsillapított (ide-oda kanyargó, váltott oldali parkolással kialakított) tervből vették át, így a csarnok előtt egy szélesebb járda alakul ki. A buszok szerviz útja megszűnik, a zebra átkerül a csarnok bejáratával szembe, a Bem rakparti zebrával egy vonalba. Így kialakul egy széles, kelet-nyugat irányú gyalogostengely a téren. Az egész tér terméskővel lesz burkolva, díszkövezést kap. A közvilágítás és a díszkivilágítás is megújul. A csarnok előtt, a burkolatba helyezett díszvilágítás viszont meg lesz szüntetve illetve át lesz alakítva.

Nem örülök neki, hogy ki kell mondanom: nekem csalódás volt a tervismertetés. Nem volt szó arról, hogy a tervezők és a megrendelő önkormányzat szerint mik a tér fő problémái, milyen kérdésekre kell választ találni. A Fővárosi Önkormányzat TÉR-KÖZ pályázata a közösségi köztértervezésről szól, aminek a jelen folyamatban nyomát sem látni: se az itt lakókat, se az önkormányzati képviselőket, se a téren működő vállalkozásokat és intézményeket nem vonták be, nem kérdezték meg – valójában nem világos, hogy kinek is készült a terv. Közösségi igényfelmérést utoljára Reith Anita készített 2015-ben a diplomatervéhez, ezt vette át a pályázati tervdokumentáció 2016-ban. A térnek szépnek kell lenni, ezért fontos, hogy olyanok tervezik, akik ehhez értenek – mondta a tervező. Nos, ez a kijelentés mutatja meg igazán, hogy sajnos nem is volt valódi szándék a közösségi tervezésre, hogy a tér használóit szándékosan hagyták ki.

Ezért történt, hogy a Batthyány tér legfontosabb kérdései közül csak egyre ad választ a terv: a buszvégállomásra, ami szerviz utakkal veszi körbe a teret. Ez fontos előrelépés, de önmagában kevés. Kézenfekvő, hogy a tér kapcsolatát a körülvevő épületekkel annak alapján lehet megtervezni, ha tudjuk, mit gondolnak, mit akarnak az ott élők, ott dolgozók, arra járók.

batthyany-szobor_budapestcity.JPG

Mivel a Batthyány szobor úgy áll egy hajón, hogy az el van vágva, ez a szobor szerintem nem való a tér közepére; hátulról nézni nem szerencsés. Viszont tetszik, ha egy medencébe helyezzük, hogy víz legyen a hajó alatt, és hogy két ivókút is lesz ezentúl a téren. Tetszik az is, hogy a csarnok előtt megnő a tér, de meggyőződésem, hogy a Fő utca forgalmát (a tervezők adatai szerint 11.500 autó naponta) csak a Lánchíd lezárása fogja csillapítani. (Nagyon bízom benne, hogy a híd zárva is marad a gépjárműforgalom elől és gyalogos-kerékpáros hídként működik a továbbiakban. Így lehetne elérni, hogy az I. és V. kerületen naponta átzúduló munkába járó forgalom megszűnjék.) És ez lehet a megoldás a Fő utcai dugót a Markovits Iván utcán át elkerülni vágyók megfékezésére is.

Dávid Klára felhívta a figyelmet rá, hogy a Bem rakparton dél felől érkezők nem fognak tudni a csarnokhoz menni, hacsak nem lesz megoldva, hogy a Csalogány utcából balra lehessen kanyarodni a Fő utcára.

A tér leglátványosabb problémaköre a sok turista és az itt tanyázó hajlék nélküliek okozta terhelés. Köztértervezési eszközökkel természetesen nem lehet megoldani szociális kérdéseket, de nem lehet úgy megújítani a Batthyány teret, hogy figyelmen kívül hagyjuk a legégetőbb problémákat.

szemetes_1.jpgSzükség lenne tehát egy éjjel-nappal nyitva tartó, akadálymentesen megközelíthető nyilvános vécére és sok, jól elhelyezett hulladékgyűjtőre. Elfogadhatatlan az is, hogy ennyi kötöttpályás vonal csomópontjában nem vezet lift az aluljáróba.

Reagálni kell arra is, hogy a rendkívül nagy áthaladó tömeg számára hol és hogyan helyezhetők el a szolgáltatók (pl. reggeliző büfék). Ide tartozik a minőségi tájékoztatás mind a hivatásforgalom (a téren áthaladó, munkába járó emberek), mind a turisták részére. Tudjuk azt is, hogy számos rendezvény miatt a tér terhelése extrém módon meg szokott nőni: erre fel kell készülni, olyan teret kialakítani, amely alkalmas ennek megoldására. Például áram, víz és csatorna az alkalmanként kihelyezendő mosdóblokkoknak (a kevéssé gusztusos toitoi wc-k helyett) és nagyméretű hulladékgyűjtők (a képen látható egy szemetes a térről az augusztus 20-i tűzijáték után).

 Nem a Batthyány tér, hanem az egész budai Duna-part problémája, hogy nincs élő kapcsolat a folyóval. Az úttest és a fonódó villamos miatt a tér és a parti sétány kapcsolata is el van vágva, pedig szemközt a Parlament egészen különleges városképi érték.

Ide tartozik a ’70-es évekből  itt maradt BKV üvegépület is. Pont a tér közepén áll, így a téren állóktól elzárja a kilátást a Duna-part felé. Az épület nem képvisel építészeti értéket, helyette más megoldásra volna szükség, vagy egy valóban értékes épületet kellene építeni a mozgólépcső kijáratának vagy biztosítani, hogy szabadon átlátható legyen a tér a pesti Duna-part irányába. Dr. Kardos Kázmér felhívta a figyelmet, hogy a Gellért téren úgy van kialakítva a metrólejáró, hogy nem emelkedik ki a járda szintjéből. Ehhez hasonló megoldás itt is indokolt volna.

mapio_net.jpg

Nem mindenkit, de a térhasználók egy jelentős csoportját érinti, hogy a Szt. Anna templom előtti rész alkalmas legyen a misék és esküvők utáni közösségi életre, beszélgetésre. A város egyik legszebb barokk temploma egy gyönyörű téren vonzó lehetőség a házasodóknak – ezt érdemes figyelembe venni.

Nagyon hiányolom az elképzelésből a rendszeres piac szervezésének lehetőségét. A téren korábbi hagyománya van a piacnak és egyértelmű lakossági igény volna rá, hogy felélesszük ezt a hagyományt - a kerületben lévő két termelői piac is jelzi ezt.

Rákérdeztem, hogy készült-e fenntartási-üzemeltetési terv a térhez, mivel a KÖZ-TÉR pályázat része a fenntarthatóság előtérbe helyezése is. A tervező elmondta, hogy erről nem szólt a tervezési megbízás, de ő szokott készíteni fenntartási javaslatot a terveihez, most is így tesz.

TÉR-KÖZ pályázat

“A projekt előkészítése során megtapasztaltuk, hogy ha a fejlesztéssel érintett lakosságot, intézményeket és civil szervezeteket nem a tervezés legelejétől vonjuk be, akkor sokkal nehezebb valós igényekre választ adó, mindenki által elfogadott beruházást megvalósítani. Többek között ez az élmény juttatott el minket arra a döntésre 2015 év elején, hogy onnantól kezdve minden kerületi fejlesztést a közösségi tervezés módszertanával készítsünk elő.” (Bús Balázs, Óbuda polgármestere)

Sajnos sok kérdésre azt a választ kaptuk, hogy az nem volt része a tervezési megbízásnak vagy hogy ez fővárosi kompetencia. Úgy vélem, hogy bár nyilván a Batthyány tér kapcsán nincs joga a tervezőnek vagy a kerületi önkormányzatnak túlterjeszkedni a hatáskörén, de a tér nem szakítható ki a környezetéből. És ha már foglalkozunk vele, akkor igenis lehet javaslatunk a fejlesztésekre. Ez nem kötelez másokat semmire, de ettől még felelősségünk van abban, hogy kezdeményezőként lépjünk fel, ha azokat fontosnak tartjuk.

Úgy látom, hogy a megújítás ebben a formában alig lesz több mint térkövezés a buszmegálló áthelyezésével. Választási év jön, tudjuk, hogy ilyenkor szokás látványos beruházásokat építeni. Azonban szerintem sokkal fontosabb lenne olyan köztereket létrehozni, ahol a használók jól érzik magukat, amelyek a helyben élők igényeit szolgálják. Megteszek mindent, hogy mielőtt bármilyen átalakítás megkezdődne, vegyék figyelembe az itt élők igényeit.

vnm

 

Képek: Mohai Balázs MTI, budapestcitiy, mapio.net

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr4114184447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2018.08.17. 07:31:17

Csak ismételni tudom magam, az összes pesti politikai-fintorgó megérdemelné, hogy folytatódjon (nyilván csak fikció) a Demszky korszak.
Megérdemelné, hogy kimaradjon a Tarlós éra, és kimaradjon az a pénz, amit Orbánék a fővárosra költöttek...

blöff 2018.08.17. 07:51:00

nztA világon semmi értelme. Az eus pét jó része térkövezésen keresztül megy a haveroknak, ez a mai trend. A Batthyány téren ráadásul minek kell bármit is felújítani? Több rekonstrukción esett már át, egyáltalán nem lepukkant. EZ csak fölösleges pénzszórás, térkövezés mindenekfelett. Lehetne számos közlekedésfejlesztés eszközölni inkább, nem csak a nagyjavításokra és felújításokra gondolok, hanem olyan új fejlesztésekre, amelyek tényleg segítenének a közlekedésben. Pl. 2-es villamos meghosszabbítása a Dráva utcáig, HÉV végállomás áthelyezése és a HÉV bevezetése felszín alatta Boráros térről a Kálvin térre, ahol most már két másik metróvonalra lehetne átszállni, stb.
De ez nem.

Lady Ann 2018.08.17. 09:29:06

@blöff: Ehhez átfogó tervezés kéne, nem elég, hogy a kerületek valamit mókolnak a saját szemétdombjukon. Jól mondod, választási év van, és sajnos ilyen nagy volumenű tervet nem lehet fél év alatt összehozni, aztán meg elfelejtődik. Mert ugye a kifogott halat minek etetni...

elendem 2018.08.17. 10:26:30

@Lady Ann: igen, és főleg bevonás, egyeztetés, együttműködés. Mindenkinek (kerület, főváros, helyben lakók, munkábajárók, itt vállalkozók, hajlék nélküliek, turisták, BKV) megvannak a szempontjai. Ha nem hívjuk őket össze, nem beszéljük meg, akkor a terv nem ér semmit.

Palazeti 2018.08.17. 11:07:41

@blöff: Azt ugye tudod, hogy a TérKÖZ pályázatnak mi a célja és mekkora a forráskerete? Ha igen akkor az általad leírtak ezen cikknél értelmüket vesztik. Az általad leírt összetett és költséges beruházások megvalósítása eu-s és kormányzati támogatás nélkül elképzelhetetlen, az eu-s pénzeket erre a költségvetési ciklusra már szétosztották, az állam (azaz Orbán Viktor) pedig csak nehezen ad bármire is, ami nem sportinfrastruktúrával van összefüggésben. Lásd 3-as metró felújításának kálváriája...

Palazeti 2018.08.17. 11:10:04

Én a metró lejárati épülete helyére egy modern csupa üveg építményt tudnék elképzelni, két egymásra hajló búra formájában pl.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2018.08.17. 11:21:00

Van egy ilyen ötletbörze felület a Budapest dialog oldalán - számos fővárosi "partnerrel".
www.budapestdialog.hu/dialogs/batthyany-ter

De a készítők azon túl, hogy bedobnak egy-egy teret témának, nem igen tudnak új és hasznos infókat feltölteni, vagy feltöltetni a felületre. Csak akkor mit keres mellettük az a sok promines partner?!

Kis magyar valóság...

elendem 2018.08.17. 12:22:49

@városjáró: Ez egyébként akár nagyon jó lehetne, de ha éppen az érintettek nem tudnak róla, akkor halott (ahogy most gyakorlatilag halott, a Batyi felületénél szinte semmi sincs).
Ennek a kezelése, megosztása, népszerűsítése, moderálása egy szakma, és kell hozzá az a meggyőződés, hogy az érintettek bevonásával jobb megoldások születnek és fenntarthatóbb lesz a tér.

humorpalanta 2018.08.17. 12:27:00

Szegény röf. Agyrágóbogarak hulláiból nem lehet IQ-t produkálni.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2018.08.17. 13:21:54

@elendem: Hát gyanítom inkább hogy - tudtukkal, vagy tudtuk nélkül, de - ez is csak egy eu-s pénzlenyúló szájt. Máskülönben egy ilyen hullaoldalon hogy hagynák magukat támogatóként feltüntetni a Főváros különféle alosztályai és cégei, és hogy lehetne konkrétan ennél az témánál "moderátor" maga az I. kerületi önkormányzat?????

Szerintem érdemes lenne utánanézni!

Nagykörúton túli magyar 2018.08.17. 13:38:27

Miért nem volt jó úgy, ahogy Demszky hagyta??

Usenka 2018.08.17. 13:49:30

Vajon figyelembe vették a “tervezők”, hogy a teret gyakorlatilag egész nap körbesüti a Nap?
Gyakorlatilag 50C van a Batthyányi téren a áthaladó térköves részen.
Szökőkutat miért nem terveznek?
Egyébként a Batthyányi teret nem újraépíteni kell, hanem rendben tartani!
Ha most rendben tartanák, teleültették volna tavasszal begóniákkal, és a szemetet naponta többször összeszedetnék, semmi baj nem lenne!
Gazdátaln az egész tér.
Nem attól lesz jobb egy tér, ha miliárdokért leromboljuk, újraépítjük az egészet, hanem filléres megoldásokkal jobbá tesszük azt, ami van!

blöff 2018.08.17. 14:04:56

@zalap: én azt tudom, hogy manapság minden térkövekre megy el. Nem érdekel, hogy milyen pályázat, meg hogy, csak az, hogy végre olyan beruházások legyenek, aminek van értelme és azt a hatalmas tömeget, ami tömegközlekedik nap, mint nap (és nem közösségi közlekedik!) minél ésszerűbben vezessék el. Ehelyett térköz pályázatokkal foglalkoznak. Teljesen szükségtelen átkövezni jó állapotú köztereket és ezzel feltartani lokálisan a forgalmat.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2018.08.17. 18:41:28

@blöff: Ez a manaspág, már kb 10-15 éve tart :(
süti beállítások módosítása