Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2017.09.20. 19:41 elendem

Játszótéri vécék

Címkék: Budavári Önkormányzat játszótéri vécék

 1366x768_old-wood-with-a-missing-heart.jpg

Azt szeretném, ha a kerületi parkok és játszóterek nem lennének ürülékkel szennyezettek, és ezért a játszótereken kiépítenének megfelelő vécéket. Megfelelő alatt csatornába kötött, napi rendszerességgel takarított, rendben tartott vécét értek. Első lépésként felmérést végeztem, hogy a kerületi családoknak mi a tapasztalata és az igénye. Összeállítottam egy on-line kérdőívet, amit a megosztottam olyan felületeken, amelyek elérik a szülőket.

A felmérés teljesen anonim volt, a válaszadók adatait nem látom, nem használom, de az űrlap végén önkéntesen megadhatták. Ezúton is köszönöm azok bizalmát, akik megadták!

Az első kérdés alapján az látszik, hogy a válaszadók az aktívan és rendszeresen játszóterező családok közül kerültek ki, csupán a válaszadók 9%-a jár heti egynél ritkábban, a válaszadók fele naponta jár. Mindez azt jelenti, hogy a kapott válaszok valódi, személyes tapasztalatok.

 1_kerdes.jpg

A második kérdés (Mi a tapasztalata, mi az, ami visszatérően zavarja a játszótereken?) a játszóterek fő gondjait igyekezett feltárni. Több lehetőség közül lehetett választani, és saját válasz is megfogalmazható volt.

2_kerdes.jpgA válaszadók 88%-át zavarja, hogy nincs a játszótereken vécé és kézmosó, ez az opció kapta kiemelkedően a legtöbb szavazatot.

Több mint egyharmad kifogásolta, hogy túl sokan vannak a játszótér méretéhez képest (37%) és hogy szemetes, takarítatlan a játszótér (33%). A szülők negyede szerint nincs elég pad (25%) és többen tapasztalják azt, hogy a játszótér elhasználódott (13%) és a növényzetet nem gondozzák (16%).

Egy-egy válaszadó hozta fel a következő problémákat:

  • sok a darázs az ivókút körül
  • a hajléktalanok és a korosabb gyerekek, átjáró felnőttek szemétlerakónak és illemhelynek használják a játszóteret.
  • kevés a szemetes
  • hajléktalanok vannak a játszótér közelében
  • jó lenne mindenhol egy kis büfé, büfékocsi, ilyesmi a közelben
  • kevés az árnyék
  • nincs olyan növényzet, pl. füves rész, ahová egy plédre le lehetne tenni egy még sétálni nem tudó kisgyereket

Egy válaszadónak pedig nincs baja semmivel. 

Érdemes észrevenni, hogy a 2-6. helyen végzett válaszok egymással összefüggenek. Ha nincs elég sport- és pihenési célú (rekreációs) zöldfelület elérhető közelségben, akkor a meglévők zsúfoltak, könnyen elszemetesednek és gyorsan elkopnak, mert a fenntartás nem mindig tud lépést tartani a használattal. Ma Budapesten átlagosan 6-7 m2 zöldfelület jut egy lakosra, miközben a nemzetközi ajánlás legalább 9 m2 lenne, és nyilván a város közepén kevesebb az elérhető park.

Másik sajátos szempont, hogy a Budavári Önkormányzat által felállított Budavári Játszótér Üzemeltető Kft. feladatai közé nem tartozik a játszótéri növényzet fenntartása, ez a kerület általános parkfenntartási szerződése szerint van kezelve. Ráadásul tavaly egész nyáron nem volt fenntartva, mivel a szerződés júniusban lejárt és csak idén tavasszal sikerült újat kötni. Mindeközben másfél év alatt a harmadik kertészeti referens dolgozik a hivatalban, ezért nem csoda, hogy a játszótéri növényzet éppúgy megsínylette mindezt, mint a többi kerületi közpark.

A válaszadók közül mindenkivel előfordult már legalább egyszer, hogy játszóterezés közben ki kellett menni neki vagy a gyermekének, négyötödükkel ez többször vagy rendszeresen előfordul, tehát egyáltalán nem ritka vagy marginális problémáról beszélünk.

3_kerdes.jpg

A legérdekesebb kérdés az volt, hogy mit tesznek a családok, ebben a helyzetben.

4_kerdes.jpgKét opció kapta a legtöbb szavazatot: ha csak pisilnie kell, beküldöm a gyereket a bokrok közé (55%) és a hazamegyünk (és már vissza se jövünk) (54%). Ez utóbbiról azt mondják, hogy akár káros is lehet a gyerekre nézve, hiszen hibásnak érzi magát, hogy haza kellett menni, illetve ettől való félelmében visszatartja az ingert, nem vallja be, hogy kell, ami komoly ürítkezési zavarokat is okozhat. 21% a bokrok között végzi el a dolgát, 16% pedig bekéredzkedik a közeli üzlethelyiségek valamelyikébe. 6% mondta, hogy pelenkát ad a gyerekre a játszóterezés idejére és szintén 6% rábízza a gyereket ismerős szülőre, amíg maga hazaszalad (adott esetben a másik gyerekkel). Egy-egy válaszadó saját válaszként az alábbiakat fogalmazta meg:

  • Csak addig teszem alá a pelust, míg a dolgát végzi, utána azt leveszem és kidobom
  • Játszótéren kívüli bokorba pisil
  • DM/Rossmann papírbilire ül
  • Még pelusos, egyelőre fentiek közül egyik sem.
  • Papírbili 90%-ban van nálunk. Maradék 10%-ban bokorban pisilés van. Ki is plakátoltam tavaly amikor ideköltöztünk hogy mindenki tegyen a táskájába.
  • A játszótéren kívül pisil, ahol pl. kutyák is szoktak
  • Ha kakilnia kell és nem tudja tartani,arra az esetre van nálam a kutya felszedéshez szükséges zacsi és abba pakol.
  • Papír wc, vagy nylonzacsi
  • a hazaszaladás esetünkben pl. nem járható út, ugyanis ahol lakunk, nincs közeli játszótér
  • kakilni is ott kell, a bokor mögött, ha bokor sincs, előtte.
  • Játszótéren kívül intézi el és ha nagydolog, összeszedjük mint a kutyusok után.

Ezekből a válaszokból az derül ki, hogy a játszóterező gyerekek többségének, ha ki kell mennie, akkor a közterületen üríkezik ilyen-olyan módon, és a szülő felkészültségétől függ, hogy ezt pelenkába, papírbilibe vagy a földre teszi-e és hogy összeszedik-e utána. A kiplakátolást egyébként magam is láttam, és akkoriban kerestem is a kapcsolatot az ismeretlen plakátolóval, örülök, hogy a válaszadók között van!

Ide tartozik még, hogy az Önkormányzat közzétette, hogy 

"A Vuk játszótéren a játszótér melletti kávézó /ABC-ben lehet igénybe venni a mosdót, míg a Naphegyen az MTI épületében található mosdó áll a gyermekek rendelkezésre a játszótér üzemeltető kft megállapodása alapján."

Ebben én látom az igyekezetet a vécéhiány áthidalására, de – lássuk be – ez hosszú távon nem lehet megoldás. Ahogyan vendéglők sem üzemelhetnek mosdó nélkül, ugyanúgy a játszótereknek is része kell legyen a mosdó-blokk.

Az egész kérdőív legfontosabb kérdésére teljesen egyértelmű választ kaptam, hiszen összesen egyetlen egy válaszadó kivételével MINDENKI AZT AKARJA, HOGY LEGYEN A JÁTSZÓTEREKEN VÉCÉ.

5_kerdes.jpgA válaszolók csaknem negyede (24%) ingyenes vécére vágyik, a többiek vagy hajlandóak fizetni (63%) vagy kifejezetten fizetőset szeretnének, mert ezáltal látják garantálva a vécé tisztaságát. Senki nem választotta azt az opciót, hogy nyilvános vécébe nem engedi a gyermekét, tehát ez nem általános elv, hanem a vécé minőségétől, állapotától függ.

 

Van-e még valami, amit fontosnak tart? – tettem fel végül a kérdést. 24 válasz érkezett, ezeket a kiemelt dobozban változatlan formában olvashatják.

  • Kihelyezett szemetesek NAPI ürítése, kifejezetten a nyári napokon, amikor a kakis pelust az egész játszótéren érezni és 1 perc alatt megjelennek a dög legyek is
  • Természetesen, hogy ha lenne wc, az jó lenne, ha ingyenes lenne, de takarítsák is, a gyerekek méretéhez igazítva legyen kézmosó és kis piszoár is.
  • Pom Pom játszótér használhatatlan, újra kellene gondolni és 2 nagy használhatatlan bunker helyett értelmes játékokat kihelyezni.
  • A Mikó utcai játszótér szerintem jó példa, van egy nyilvános WC mellette, sok kuka, padok, szépen takarítják. Két kézmosós-ivókút is van, az is hasznos. Sajnos sok a hajléktalan a környéken, ezért a játszótéren kívül sok az eldobott üveg, csikk stb. sokan a bokrokban végzik el a dolgukat, de hát ez nem a játszótérrel függ össze.
  • Sok kutyás este kutyafuttatónak használja a játszó teret, itt a Horvát kertben ezt sokszor tapasztalom.
  • Fizetnek is azért hogy ezek megfelelően rendbetartott WC-k legyenek. Sajnos a szülők főleg a pici gyerekesek rákényszerülnek hogy a bokorba pisiltessek a gyereket, mert nincs más opció. Egy 2,5 eves nem tartja amíg "elszaladunk" valahova. Persze en sem örülök, hogy utána a gyerekem abban kúszik-mászik.
  • A Mikó utcai Szitakötő játszótérnél példásan megoldották, és csak 100 Ft a használati díj. Tiszta, kulturált a wc, mosdó. Ilyesmik kellenének a városba, mindenhová.
  • Nyári időszakban a hosszabb nyitva tartás.
  • Akkor van értelme, ha tényleg tiszta, hiszen kisgyerek használnák elsősorban. Jó lenne, ha csak a gyerekesek részére lenne fenntartva, nem használhatná bárki, aki arra jár.
  • A játszótér környezete is figyelmet kapjon. A Szitakötő játszóteret látogatjuk. A környékén rengetegen végzik a bokrokban el a dolgukat, holott van a játszótér közelében illemhely.
  • A rendszeres takarítást
  • Legyen nagyon tiszta a wc különben senki nem fogja a gyerekét odavinni!
  • Nagyon jó ötlet. Tavaly költöztünk át az 5. kerületből és ledöbbentünk mennyivel koszosabbak, elhanyagoltabbak a játszóterek itt. Hozzáteszem, hogy érzek némi javulást. A kukák az 5. Kerületben fedelesek, ami nagyon hasznos lenne itt is, mert szeles időben a játszótér tele van szeméttel. A Gellért téren a csúszdás játszótéren nagyon klassz a mosdó.
  • tiszta legyen a vécé
  • Nagyon zavar, hogy a játszótéren belül, bokorba pisilnek a gyerekek, mert 2 perccel később pint ugyanott matat 3 másik gyerek. Persze kint sem sokkal jobb megoldás, de az már jobban kontrollálható.
  • A játszóterek és parkok környékét időről-időre ellenőrizzék rendőrök/közterület-fenntartók
  • Ha lenne is nyilvános Wc, félő ,hogy a hajléktalanok is azt használnák (volt már rá precedens).
  • Két kisfiam 'növekedett' a játszókon kert híján. Még mindig szerencsésnek mondhatom magunkat,hogy az 1. kerületben. Ám van min javítani s ez a wc-k hiánya. Rumini újjászületésekor kapott toi-toi-t. Ott lett hagyva egy ideig. Ezáltal hajléktalanok jártak a játszóra. Nagyon vártuk, hogy elvigyék, többet árt, mint használ. Megoldásnak azt látom, amibe pénzbedobással jutunk be. Tapasztalat. Sok sikert kívánok a projecthez! Üdvözletem!
  • Habár a játszóterek legtöbbjének közelében van cukrászda, ahová be lehet szaladni, kisgyerekek sokszor olyan sokáig nem tudják visszatartani, hogy el is érjünk odáig. Arról nem is beszélve, hogy ha gyerekkel bemegyünk egy cukrászdába, ritkán lehet megúszni vásárlás vagy hiszti nélkül.
  • nagyon jó lenne a vérmezői játszótérnél (vagy a parkban) valami kisbüfé, ahol ha a gyerek hirtelen szomjas lesz, megéhezik, lehet venni pár falatot, a szülők esetleg vehetnek kávét. a boltba elráncigálni emiatt játék közben a gyereket lehetetlen.
  • Azért fontos számomra, hogy ingyenes legyen, mert láttam Budapesten jól működő ingyenes wc-t (XII. kerület: Margaréta játszótér, Normafa, V. kerület: Károlyi kert, Olimpia park), és szerintem az I. kerület számára ez presztízskérdés kell, legyen. A játszóterek számomra igen fontosak, úgy szakmailag (településmérnök vagyok), mint hárohogy a m kisgyermek anyukájaként.
  • A jelenlegi kutak is áttervezésre szorulnának mind a használhatóság mind a víz elfolyásának megoldása tekintetében.
  • Több játszótéren láttam már működni ezt, pl Károlyi kert (V. ker), vagy a Normafa.
  • Pompom játszótérre használható, kihívást jelentő mászóka. (A pókháló nem az!) Sok házikó van, de a mászóka kimaradt, rossz nézni, hogy a nagyobbacska gyerekek minden arra alkalmatlan dologra felmásznak. Láttam már néhány balesetet.

Jól látszik, hogy a legfontosabb szempont, hogy a vécé tiszta legyen. Ezért is jelenik meg a fizetős vécé igénye, mert többen attól tartanak, hogy az ingyenes vécé majd nemkívánatos használatot vonz, ami a tisztaság rovására megy.

Egy kis kitérő. Négy megjegyzés is érkezett arról, hogy a „hajléktalanok” okozta gondokat zavarónak találják, ezt valamilyen módon kivédenék. Azt gondolom egyrészt, hogy a „hajléktalan” kifejezés itt egyfajta percepció, ami elsősorban az ápolatlan, esetleg ittas személyeket jelöli, hiszen tudjuk, hogy a hajlék nélküli emberek 99%-a ápolt, miközben az utcán ittasan látott, ápolatlan külsejű emberek jó része nem is hajlék nélküli.  Egyrészt van rossz tapasztalat arról, hogy az ingyenes vécé odavonzza a hajlék nélküli embereket (Rumini), másrészt van rossz tapasztalat arról, hogy a fizetős vécé azt okozza, hogy a játszótér környéke fekáliával fertőzött (Vérmező, Mikó utca). Van jó tapasztalat is: a Normafánál és a Károlyi Kertnél ingyenes a vécé, és mégis rendezett, tiszta.

Azt látni kell, hogy a hajléktalanság egy komplex szociális kérdés, amit a játszótér kialakításával és fenntartásával nem tudunk megoldani. Hasonló a probléma, mint például a buszmegállók padjainál: ha kirakunk padot, akkor lehet, hogy oda fog feküdni valaki, akinek nincs hol aludnia; ha viszont nem rakunk ki padot, akkor mindenkinek ácsorognia kell a buszra várva. Kérdés, hogy érdemes-e kényelmetlenné tenni a közterületeinket azért, hogy ezáltal elűzzük a hajlék nélküli embereket is?

Szerintem legyenek jól használható, kényelmes utcáink, tereink, parkjaink, amelyeket tartsunk fenn nagyon magas színvonalon, hogy mindig tiszták és vonzóak legyenek – a hajléktalanságot pedig átgondolt szociális lakásprogrammal és minőségi ellátórendszerrel kezeljük.

Mindezek alapján összeállítok egy előterjesztést a Budavári Önkormányzat októberi ülésére. Azt javaslom, hogy olyan rendszert állítsunk fel, ami alkalmas a fizetős beléptetés kezelésére, de első körben az ingyenes használatot javaslom. Azért, mert ahogyan a hulladékgyűjtőkbe is ingyen dobhatjuk az utcán pl. a használt zsebkendőt, ugyanúgy a vécézés jogát is biztosítani kell. Mindenkinek ki kell mennie időnként, legyen férfi vagy nő, fiatal vagy idős, szegény vagy gazdag, helyben lakó vagy úton lévő. Magam részéről méltatlan és megalázó helyzetnek látom, ha a vécézésért pénzt kérnek, de ha ez az egyetlen módja, hogy a kerületi játszótéri vécék tiszták legyenek, akkor lehet, hogy erre kényszerülünk.

Ezt látom a kerületi parkok és játszóterek tisztán tartásához vezető legjobb útnak.

Az elkészült javaslatot megvitatása itt és az on-line fórumokon közreadom.

vnm

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr5912878364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahoj- 2017.09.21. 19:53:27

Akkor beszéljünk a számokról, a sok elkényeztetett missp!csa nyavajgásai helyett.

- 1 db wc telepítése minimum, fapadosan 20 millió Ft.
tervezése kiépítése nagyjából 1 év.

- Sehol Budapesten nincs olyan hogy egy p!csányi játszótéren wc üzemel. Van wc a nagyforgalmú ligetekben, sporttelepek mellett de kizárólag ilyen kis szir szar játszótereken NINCS.

Miért baj az ha a gyerek a bokorba pisil? Kit zavar az? A bokornak, fának jó, és legalább 4-5 generáció már fel tudott így nőni hogy nem volt sem gumilap sem wc a játszótéren. Mai töketlen elkényeztetett gyerekek azért ilyen nyomik mert mindent készen megkapnak, a fene nagy liberális eszmékben.

De ha már wc... Kaki esetén (ami valljuk be nem túl általános dolog, lehet kapni eldobható kartonos wc-t. kb 100 Ft / darab. Ebből valóban ki lehetne rakni a játszótérre ha ekkora problémát jelent! Mellesleg a játszóterek kb 50 méteres körzetében van kávézó, üzlet, cukrászda ahova be lehet menni wc-re ha nagydolog van.

A kutya meg az utcán pisil, azoknak is legyen kutyawc?
(Az is megérne egy misét hogy a sok kutyabuzi milyen különadót fizet azét hogy az utcákat naponta kell mosni több járdamosó géppel, mert össze van hugyozva az összes ház fala és patakokban folyik a járdán a kutyahugy. A kutyaszart legalább összeszedik (már aki) de az is megérne egy misét hogy mibe kerülnek a kutyakukák feltöltése, ürítése. Egy guriga legalább 100 Ft, van mondjuk 200 szemetes... tehát egyszeri töltés 20.000 Ft. - Ez ugye hetente.

Egy évre 960.000 Ft. Csak a kutyaszaros zacskó kihelyezése. És az arogáns kutyások mit csinálnak? Még nekik áll feljebb ha rászólok hogy szedje már össze a kutyaszart maga után (az én adómból kihelyezett zacskókba)

Végül megkérdezném melyik nyafog hogy a játszótéren kevés a szemetes? Melyiken? Legalább 5 van minden játszótéren, hogy lenne az kevés? Ja, hogy odébb kell menni 10 métert és ez már baj?
Tegyünk wifit is a játszótérre hogy még véletlenül se a gyerekkel foglalkozzanak a mai modern anyukák. Aztán csodáálkoznak ha leesik a játszóelemről és eltöri a karját!

elendem 2017.09.21. 20:53:26

Olvasta a blogbejegyzést?

SHRV 2021.12.04. 19:35:19

@Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból".
süti beállítások módosítása