Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • lobster thermidor: @consul: Azért erre ne vegyél be mérget4" "Földhivatali eljárás, melynek során a társasházi lakás... (2018.01.18. 18:14) Elveszi-e a budavári lakásokat az állam?
  • Arcade Macho: a szemet dizel takszik, amiket a Taplos Ur szinte kotelezove tett kb 3 nagysagrenddel tobb szallo ... (2017.12.18. 09:13) Száll a por…
  • Ahoj-: @elendem: Munkámból adódóan nem szeretnék politikai rendezvényeken részt venni, maradnék inkább ... (2017.12.17. 20:46) Menza
  • Ahoj-: Újabb parkírtás 444.hu/2017/12/12/tobb-hektaron-taroljak-le-a-legnagyobb-fakat-budapest-egyik-leg... (2017.12.13. 00:16) Bazári stílus
  • Ahoj-: Egyik fesztiválon ilyen környezetbarát budi volt, ön szerinte játszótérre jó-e ez? greenr.blog.h... (2017.11.24. 15:33) Szóra sem méltatta

Budapest szmogtérképe

<a href="//www.idokep.hu/" target="_blank" title="Időjárás"><img src="//www.idokep.hu/kis_bp_szenny.jpg" border="0" alt="Budapest szmogtérképe"></a>

blog

2017.09.07. 15:13 elendem

Női sor

noi_sor_kep.jpg

Az állandó női sor a mosdóknál eleve elrendelés, örök és megváltoztathatatlan. A női sor, az női sors.

 Egy nőjogi konferencián ülve (illetve a szünetben a mosdóban tett látogatás után) lett végleges a régóta érlelődő szándék: írok a vécékben megnyilvánuló hátrányos helyzetről.

Nyilván nemcsak nekem tűnt föl, hogy színházban, rendezvényeken, eseményeken a szünetekben hosszú sor áll a női mosdónál, miközben üresen kong a férfi vécé. Vajon miért van ez? Azért, mert a nők szeretik a színházi szünetet a büfé és kellemes csevegés helyett a pisiszagú vécében sorban állva tölteni? Esetleg a nők tömegesen többet ittak korábban, ezért szólítja őket a szükség? Talán ez afféle női szokás, amit senki sem ért, de márcsak így van?

NEM!

Azért állnak sorban, mert a színházi nézők között is, mint az élet sok más területén, több a nő, mint a férfi.

Azért állnak sorban, mert a nők hólyagja kisebb (arányában is), mint a férfiaké, ezért gyakrabban kell kimenniük. Nemcsak a kismamáknak, akiknek a gyermek is nyomja még ráadásul a hólyagját.

Azért állnak sorban, mert az ülve vizeléshez kapcsolódó öltözés-vetkőzés több időt vesz igénybe, mint az állva ürítkezés.

Azért állnak sorba, mert a középületek vécéinek számát egyenletes eloszlásra tervezik, nem pedig rohamszerű használatra (ami egyébként érthetetlen).

Azért állnak sorba, mert – szabadtéri rendezvényeknél – ők nem tudnak a fákhoz menni, mint a férfiak.

De leginkább azért, mert a női vécék kisebbek, mint a férfi vécék.

Amikor az építészmérnök szakra jártam, egy színházépületet kellett tervezni, és – saját sorban állási élményeim miatt – a női vécét jóval nagyobbra terveztem, mint a férfit. A konzulens tanár viszont azt mondta, hogy ez nem jó, mert az a szabály, hogy a férfi mosdónak több hely kell, mivel a piszoárokat is be kell rakni. Próbáltam érvelni, elismerte a tapasztalataimat, de határozottan kijelentette, hogy nem lehet a női mosdó nagyobb, hiszen a férfi mosóba kell piszoár is. (Végül uniszex egyedi vécékkel oldottam meg, amelyek nagyobb fülkék, benne tükörrel és kézmosóval és mindkét nem használhatja.) Tehát a férfi tanárom gyakorlatilag azt mondta ki, hogy az építész szakmának nincs szerepe ebben a kérdésben, az állandó női sor a mosdóknál eleve elrendelés, örök és megváltoztathatatlan. A női sor, az női sors.

Azt gondolom, hogy ez a kérdés részben gender kérdés is. Azt gondolom, hogy ha a férfiaknak is sorban kéne állni rendszeresen, akkor ez a kérdés már réges-régen megoldódott volna.

kerdoiv.jpgValójában a játszótéri vécéhiány is részben azért van, mert ez nem a férfiak gondja. Sokkal több a játszótéren az anyuka, de az ott lévő apukák nem várandósak, kevésbé nehéz nekik felemelni és a pisilés végégig guggoló pózban tartani a kislányukat és még sorolhatnám. A játszótéri vécékről ITT írok, a kerületi családoknak szóló kérdőívemet ITT tudják kitölteni.

Egyértelmű tehát, hogy mind a középületekben, mind a közterületeken meg kell változtatni a szabályokat! Vagy uniszex vécéket kell építeni, vagy több női vécét! Az uniszex vécéknek egyébként nagyon fontos járulékos előnye lenne pl. az anya-kisfia, apa-kislánya és a transznemű emberek vécéhasználati gondjainak megoldódása is.

Szükség van a kötelező minimumok újraszámolására is. Tudomásul kell venni, hogy pl. egy színházban a vécék minden nap 23 óra 45 percen át kihasználatlanok, viszont az előadás szünetének negyedórája alatt ki kell szolgálniuk az összes nézőt. (Hasonló gond van egyébként a színházi mélygarázsokkal is: a parkolóhely elég, de a kihajtást azonos módon tervezik, mint egy plázánál vagy parkolóháznál, ahol egész nap ki-be megy a forgalom. Pl. a MÜPA-ban viszont az esti előadás után egyszerre akar kihajtani több száz autó, emiatt azután félórákat kell várni a kihajtásra.)

Most talán sokan azt gondolják, hogy nem lehet már meglévő épületekben újragondolni a vécék ügyét, ez rengeteg pénz, szinte megoldhatatlan építészeti feladat. Nos, ma a Corvinus Egyetem női vécéjében azt láttam, hogy a helyiség maga kb. 40 m2 - van, akinek az egész lakása kisebb. Ebben a hatalmas térben összesen 5 db apró vécé van (a táskámat is alig tudtam letenni a sarokban, mivel akasztó nem volt), a többi előtér – úgy tűnik, eleve a sorban állásra tervezték…

Nem a sok, mindenki által használható vécé a pazarlás, hanem az üresen kongó férfi mosdók sora.

vnm

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr8412809656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Terézágyú 2017.09.08. 09:59:09

"Nem a sok, mindenki által használható vécé a pazarlás, hanem az üresen kongó férfi mosdók sora."

Ez honnan jön??? Azt értem, hogy a női vécék folyton tele vannak, de az honnan következik, hogy a férfimosdók viszont "üresen konganak"?????
Ja, hogy ez csak lózung...

janoszeged 2017.09.08. 17:32:38

Észtországban láttam: egy kabinban 2 db kagyló van a női WC-ben. Természetesen nagyobb a fülke kb. 50%-al, de még így is helytakarékos.

BigPi 2017.09.09. 02:01:18

Az uniszex wc-ék helyet nem lenne jobb mindenhová férfit építeni? Vannak már olyan eszközök nők számára amivel tudják használni a piszoárokat. a

patkányarcúáginéni 2017.09.10. 19:36:51

"...járulékos előnye lenne (...) a transznemű emberek vécéhasználati gondjainak megoldódása..."

Ezt igazán kihagyhattad volna, kislány!