Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2017.08.29. 13:14 elendem

Le van toiva

Címkék: Batthyány tér közvécék játszótéri vécék

2017-08-20_21_23_07.jpg

Összeállítottam egy kérdőívet a kerületi játszótéri vécékről

Budapesten nyomorúságosan kevés a nyilvános vécé. A Város Mindenkié cikke részletesen foglalkozik az egész problémakörrel, én most csak két részletet emelnék ki.

Az egyik a nagyszabású közterületi rendezvények ügye. Nyáron sok olyan esemény zajlik, ami tömegeket vonz, és ilyenkor bizony nagy szükség van a sok vécére. Ennek egyik lehetősége, hogy mobil vécéket helyeznek ki, a másik, számomra vonzóbb megoldás viszont az, amit a Mesterségek Ünnepén láttam a Palota Oroszlános Udvarán: csatornába kötött wc-blokk, aminek a végén hosszú, többcsapos ivó-kézmosó vályú van. Mivel Budapest most már gyakorlatilag teljesen csatornázva van, nem lehet gond a rendszeresen nagy tömegeket vonzó események színhelyén kialakítani egy időszakosan használható csatorna csatlakozást. Persze kellene elektromos csatlakozás is, hogy ne kábelkötegeken gázoljon át a fél város.

De ami a legfontosabb volna, hogy mindezt ésszerűen tegyék, hogy a vécék elosztása nagyjából egyenletes legyen, és ki legyen táblázva, hol található. Ebben nagy előrelépés volna, ha a meglévő nyilvános vécéket figyelembe vennék. Érthetetlen, hogy a főváros vagy az általa engedélyezett rendezvény szervezője a csatornázási művek tulajdonában lévő illemhelyek bérlőit hátrányos helyzetbe hozza. 20 mobilvécét raktak a Batthyány térre (még most is émelygek a szagtól), pedig az aluljárónál van nyilvános vécé, aminek az üzemeltetőjével nem is egyeztettek. Persze, a tűzijáték miatt nagy forgalomra számítottak, de akkor - ahogy hallottuk - miért nem raktak egyet sem a Margit-hídtól a Lánchídig sehol. Pedig a Várbazártól a Halász utcáig tartó Ízek utcája miatt nagyon is indokolt lett volna ott is a mobil vécé.

2017-05-03_16_53_30.jpgEmlékeznek, ugye, hogy nemrégen a balesetveszélyessé vált folyókarácsot a wc saját költségen megcsináltatta, miután senkitől nem sikerült megtudnia, meddig lesz még lezárva a lépcső. Ezután azt elbontották, és újra kicserélték az illetékes fővárosi cég alvállalkozói. Ez nagyon sürgős volt, de az áprilisi hányásfolt még mindig ott van a lépcsőn, a fenntartó MÁV-HÉV Zrt. nem takarította fel. (Van róla fényképem, de most nem rakom ide...) Ahogyan a lépcső aljánál lévő beázást sem rohannak megcsinálni. Már több éve folyik a falból a víz, rohad a lépcső és tapicskol naponta pár ezer ember a tócsában. Már többször szóltam én magam is, de nem történik semmi.

A Batthyány téri nyilvános vécé üzemeltetője egész nap hiába hívta a Toitoi-ok ajtaján lévő számot, és a cég honlapján közzétett 7/24-es mobilszámot se vette fel senki. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság legalább elérhető volt, de nem tudtak semmit, pedig három éve már egyszer mindez tisztázva lett, hogy a Batthyány tér felkészült a rohamra.

tuzijatek_szemetes.jpgItt jegyezném meg, hogy a tűzijáték-néző közönségre való felkészülés csak a keletkező hulladékok egy részére korlátozódott. Ideiglenes hulladékgyűjtóket nem tettek ki, az állandókat pedig nem ürítették. A képet a tér bármelyik szemeteséről készíthettem volna.

A másik kérdés, amiről beszélnék, a parkok és ezeken belül az ingyenes nyilvános vécék hiánya. Nemrég voltam a gyerekeimmel a frissen felújított Gellérthegyi csúszdás játszótéren, ahol van kiépített vécé, de az zárva van, helyette két, leírhatatlanul mocskos mobilvécé áll a közelben. 38 fok Celsius, fekáliával összekent ülőke, kézmosó és padló. Gyerekeknek, akik nem tudnak fölé guggolni. Mivel ez szerintem közegészségügyi veszélyforrás, felhívtam a Főkert ügyeletét, ami nem működött, majd a Főkert központi számát, ahol közölték, hogy mindenki megbeszélésen van, de visszahívnak hamarosan. Ezt azóta is várom.

2017-08-02_09_41_31.jpg

A Budavári Önkormányzat játszótér üzemeltető cége pedig az alábbi okosságot volt képes közzétenni: 

"A Vuk játszótéren a játszótér melletti kávézó /ABC-ben lehet igénybe venni a mosdót, míg a Naphegyen az MTI épületében található mosdó áll a gyermekek rendelkezésre a játszótér üzemeltető kft megállapodása alapján. Üdvözlettel : Budavár."

Szerintem a boltban vagy egy intézményben kuncsorogni a vécézés jogáért nagyon megalázó. Mivel magam is voltam kismama, és tudom, hogy a játszótérről nagyon nehéz hazamenni, és az éppen szobatisztuló gyerek nem ér haza.  Tapasztalom, hogy a parkjaink és játszótereink bokros részei emberi ürülékkel vannak tele, ezért azt gondolom, hogy szükség volna arra, hogy a játszótereket ellássuk csatornába kötött és napi rendszerességgel tisztán tartott, ingyenes illemhelyekkel. Nagyon érdekel, hogy a kerületi családok hogyan látják mindezt, ezért összeállítottam egy anonim on-line kérdőívet, hogy felmérjem a véleményeket és az igényeket. (a kérdőív a képre kattintva nyílik)

kerdoiv.jpg

Kérem, töltsék ki és osszák meg ismerőseikkel, is!

 vnm

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr3012765478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2017.08.30. 10:01:55

"Budapesten nyomorúságosan kevés a nyilvános vécé."
Így van.
Tarlós megszüntette.

octy 2017.08.30. 10:51:45

Máshol is ugyan ez van (azaz nincs, mármint WC).
Mindenki magasról tesz erre a témára ebben az országban.
Nem lenne ezzel baj, ha - úgy mint mondjuk Angliában - bármikor bármelyik vendéglátóipari egységbe be lehetne úgy menni WC-re, hogy senki nem kérdezi, miért és nem várja el, hogy fogyassz is ott valamit.
De mi erre a szintre sosem jutunk el, az elmúlt évtizedekben 1 centit sem léptünk semmilyen irányba a témában.

Girhes Joe 2017.08.30. 13:40:58

Pont Magyarországon, ahol kis túlzással mindent a törvény erejével próbálnak megoldani, pont itt lenne akkora dolog egyszerűen előírni, hogy minden, a nyilvánosság számára elérhető intézményben és vendéglátóipari egységben kötelező ingyen lehetővé tenni a vécé használatát bárki számára? Amennyi adó van ebben az országban, pont egy ilyen "közteher" nem vágna haza senkit. Főleg, hogy időnként a vécésnéni bére (vagy az elektronikus zár költsége) többet visz, mint amennyi bevételt beszed...

Ahoj- 2017.09.15. 17:24:41

Kicsit vihar a biliben ez.
Akinek mennie kell bármelyik étterembe, cukrászdába be tud menni. Azonkívül minden nagyobb csomópontban van 1 pláza, ott szintén van wc, az első kerületben a Batyin, Clarkon, Déliben, Horvátkertben, Széll Kálmán téren, szintén van wc, a Várban legalább 5 helyen. Hova kellene még, ami nyereségesen üzemeltethető lenne?

Miért nem veszi meg az önkormányzat ezeket és bővíti ki, máris bevétel is lenne belőle.

Játszótéri wc-k kiépítése meg nonszensz. Egy budi kiépítése, hálózatra kötése 20-30 milliónál kezdődik. Régen is kibírta a bokor ha odapisilt a kisgyerek, szerintem most sincs gond ebből, nem ez a legfontosabb probléma a kerületben
süti beállítások módosítása