Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2017.05.19. 09:15 elendem

A csillagok hallgatnak

Címkék: városfejlesztés Városliget Népliget Planetárium

e8fc09848981d0adb3594706562a25db.jpg

Tegyük fel, hogy a miniszterelnökünk nem focizni szeret, hanem csillagokat nézegetni.

Akkor most nem arról beszélnénk, hogy bezár a lepusztult Planetárium és hogy a Népligetben Fradi Város épül, hanem arról, hogy elbontják, parkosítják a használaton kívüli edzőpályákat és a csillagda 10 milliárdból újul meg.

Tegyük fel, hogy olyan országban élünk, ahol a döntések nem aszerint születnek, hogy egyes döntéshozóknak mi a kedvenc gumicicájuk, hanem annak alapján, hogy mire van szükség és hogyan lehet leghatékonyabban elkölteni a közpénzeket.

Ebben az esetben nem épülne múzeumi negyed a Városligetben új múzeumokkal, hanem felmérés született volna arról, hogy a meglévő múzeumaink fenntartását és fejlesztését hogyan lehet megoldani. Az országos oktatási tervekkel összehangolva interaktív korosztályos programokat fejlesztettek volna és állami támogatási kerettel segítették volna az ehhez szükséges eszközbeszerzést, felújítást, bővítést. Például a pénzhiány miatt elavult Planetáriumban a legmodernebb 4D informatikai rendszerek üzembe helyezését, XXI. századi interaktív programok bevezetését. Azt is vizsgálták volna, hogy amelyik múzeum kinőtte a helyét, az hol találhat új helyet úgy, hogy azzal egyszersmind a városfejlesztési célokat is szolgálja. Például a Közlekedési Múzeum a felhagyott vasúti területen, a Vasúttörténeti Parkkal összehangoltan a motorja lehet egy városi rozsdaövezet újraélesztésének.

Ebben az elképzelt (tudom, kicsit sci-fi, de olyan jól esik!) esetben kincsként őriznénk a Városligetet, mint a világ első városi közparkját. Igyekeznénk minél intenzívebb fenntartással megőrizni, gondozni a növényzetét és a nagyszabású rendezvények többségét átirányítani a nagyobb Népligetbe, ahol amúgy is kicsit kevés az attrakció, pedig jó kezeléssel, jó programokkal közkedvelt városi park válna belőle. Például ha nem a szükséges fenntartási költségek negyedét-ötödét költenék rá, mint jelenleg…

Ebben a valószínűtlenül racionális esetben a városi közparkokat nem üres teleknek tekintenék, ahol még nincs fejlesztés (értsd: épület), hanem az egyik legértékesebb városi területnek, mert ez biztosítja a szép, egészséges, természetes rekreációs helyszíneket az itt élőknek. A parkban és környékén keletkező bevételek (helypénzek, parkolási díjak, belépő jegyek stb.) egy részét a parkok fenntartására költenék, így azok folyamatosan megőriznék esztétikai és ökológiai értéküket.

Mi azonban egy olyan országban élünk, ahol a meglévő értékeinket, mint például a Városliget, a Vidámpark vagy a Planetárium hagyjuk elkopni, pusztulni, hogy azután helyettük szemérmetlenül túlárazva megépíthessen valamit egy döntéshozó jó ismerőse közpénzből. És még meg is magyarázzák nekünk, hogy ez fejlesztés…

vnm

Kép: pinterest, Poetry | Miss Moneypenny Naked

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr2312524987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahoj- 2017.05.19. 16:07:52

A Tabánt és a Vérmezőt is lehetne fejleszteni mert az egész egy bazinagy kutyafuttató. Szeretem a kutyákat de ami ott megy az már túlzás.

A Sikló melletti erdős dzsungel is megérne egy misét a balesetveszélyes járdákkal, széthulló lépcsőkkel, 100 méterre Orbán palotájától.

elendem 2017.05.19. 19:12:50

@Ahoj-: Abszolút egyetértek, de jobbnak látom nem bolygatni a kérdést, mivel a miniszterelnöki rezidenciát tervező Zoboki Gábor már így is ki akarja vágatni a Dunára néző Várhegy oldal fáit :-(
süti beállítások módosítása