Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2017.05.10. 15:19 elendem

Madarak és fák napja

Címkék: környezetvédelem fák városfejlesztés zöldfelület budai fonódó közművek

letoltes_15.jpg

Lassan meggyilkolt fákról írok.

"Kis népek hétköznapi tettei tartják kordában a gonoszságot" (Gandalf)

Ezen a napon, amit eredetileg a gyermekek természet iránti felelősségének felkeltésére szerveztek, bizonyára úgy illene, hogy fennkölt gondolatokat fogalmazzak meg a fák esztétikai és ökológia értékességéről, szimbolikus jelentőségéről valamint ecseteljem a fák és madarak egységében megmutatkozó színes társulások nagyszerűségét.

Nem erről fogok írni. Lassan meggyilkolt fákról fogok írni. Egyoldalú és elvakult gondolkodásról fogok írni. Arról, hogy hétköznapinak tűnő, egyszerű tettek nyomán csökken az élet a városban.

A madarak és fák napjának célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e. A hagyomány immáron több mint százéves. Megszervezésének közvetlen előzménye a hasznos madarak védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény, mely után Chernel István ornitológus még ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját. (Wikipédia)

 2016-01-13_15_21_45.jpg 

Tavaly januárban mutattam be, hogy a parkolási igények kielégítése miatt úgy építették meg a budai fonódó villamos Bem rakparti szakaszát, hogy azzal a meglévő fasort gyakorlatilag lassú halálra ítélték. Akkor több kritikus kommentet is kaptam, amely arról szólt, hogy ne károgjak, a fáknak nagyon is jót tesz a visszavágás, szép egészséges koronájuk nő majd így.

A fák idén tavasszal valóban ki is hajtottak, de arra sétálva azt láttam, hogy ipari alpinisták vágják a frissen kihajtó lombokat. Nem tudom, kinek a megbízásából dolgoztak, mert nem volt rajtuk céglogós ruha, nem is írták ki, hogy kinek és miért csinálják mindezt. (Úgy tűnik, újabban ez a rend a fővárosban, hogy ismeretlen emberek egyszer csak megjelennek és valamit csinálnak...)

2017-04-04_13_58_42.jpg

A kép előterében látható egy fa, amely kihajtott, de még nem vágták le az új hajtásokat, hátrább pedig a már lecsupaszított fasor.

Tudjuk, hogy a fa úgy él, hogy a lombkoronája a napfény hatására cukrot állít elő, amit azután az egész élő fa használ. Ha nincs lom, nincs cukor - a fa előbb-utóbb elpusztul.

Tapasztalatom szerint a csonkolás indoka ilyenkor a közművektől való távolság biztosítása - érdekes, hogy csak a fáknak kell távol tartaniuk magukat a közművektől, a közműveknek nem kell távolságot tartani a fáktól. Emiatt azután a fáknak hol az ágai, hol a gyökere van visszacsonkolva, majd csodálkozunk, hogy megbetegszenek. Itt idézném fel a zöld civil szervezetek kiáltványának egy pontját: 

1. A városi zöldterületek és fasorok kapjanak az infrastrukturális hálózatokéval megegyező védelmet! Csonkításukra, eltávolításukra ne teremtsen jogalapot más szolgáltatások fejlesztése vagy új beruházások kivitelezése. Óvjuk meg a közparkokat és a közkerteket!

(Sürgős védelmet a városi fáknak - kiáltvány)

Nagyon hasonló történet az Etele úti fáké: ott is villamosvonalat telepítenek, de mivel nem elég a hely, választani kellett, hogy a parkolót viszik máshová vagy a fákat ölik meg. A parkolók nyertek - és mi vesztettünk.

Aprónak tűnő rossz döntésekkel elveszítjük a fákat és a madarakat, lassacskán elveszítjük az életet.

vnm

Ezt olvasta már?

10522605_3397a08e5e1806d5a0e53cc46b53a1d1_x.jpgFafojtó fonódó

A baj az, hogy ezt is úgy tervezték, mint sok mást: a villamossínek előírásai és a kétsávos autóforgalom iránti igény mindent felülírt. Az utolsóként maradó kerékpárút és a szakszerű tervezésből teljesen kimaradó fasor itta meg a levét – szokás szerint – a hagyományos mérnöki hierarchiának. Nézzék meg a képet: ez a megoldás azzal hiteget, hogy vigyázott a fára, pedig valójában se a kerékpárosoknak, se a fának nem jó.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr6812495793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahoj- 2017.05.14. 19:57:09

Főkertnél kéne kérdezgetni ők baszkurálják a fasort a rakparton. Ahova meg lehetne fákat ültetni nem ültetnek (Kerepesi úton az Örs - Albertirsai út között ott egy bazinak üres zöld placc elférne vagy 300 fa rajta kétsorban de vagy nincs rá akarat vagy pénz vagy nem tudom mi az oka de évtiezedek óta nincs beültetve. 1-es villamos mentén is volna üres hely ahova lehetne fákat ültetni de ott se ültetnek.) Kéne egy térképet csinálni hol vannak olyan kihasználatlan üres helyek ahova lehetne fákat ültetni (mondjuk 10-nél többet, ezt érdemes lenne majd felülvizsgálni) Meglátásom szerint nem 10 ezer új fát hanem 100 ezret is el lehetne ültetni ebben a városban ha lenne rá akarat és pénz. Parkolási pénzből például lehetne facsemetéket venni!
süti beállítások módosítása