Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

 • lobster thermidor: @consul: Azért erre ne vegyél be mérget4" "Földhivatali eljárás, melynek során a társasházi lakás... (2018.01.18. 18:14) Elveszi-e a budavári lakásokat az állam?
 • Arcade Macho: a szemet dizel takszik, amiket a Taplos Ur szinte kotelezove tett kb 3 nagysagrenddel tobb szallo ... (2017.12.18. 09:13) Száll a por…
 • Ahoj-: @elendem: Munkámból adódóan nem szeretnék politikai rendezvényeken részt venni, maradnék inkább ... (2017.12.17. 20:46) Menza
 • Ahoj-: Újabb parkírtás 444.hu/2017/12/12/tobb-hektaron-taroljak-le-a-legnagyobb-fakat-budapest-egyik-leg... (2017.12.13. 00:16) Bazári stílus
 • Ahoj-: Egyik fesztiválon ilyen környezetbarát budi volt, ön szerinte játszótérre jó-e ez? greenr.blog.h... (2017.11.24. 15:33) Szóra sem méltatta

Budapest szmogtérképe

<a href="//www.idokep.hu/" target="_blank" title="Időjárás"><img src="//www.idokep.hu/kis_bp_szenny.jpg" border="0" alt="Budapest szmogtérképe"></a>

blog

2017.05.06. 11:35 elendem

FOLYTATÓDIK a Batthyány téri lépcső esete

Címkék: városüzemeltetés BKV BKK Batthyány tér

2017-05-03_16_51_59.jpg

Jöttek valakik és se szó, se beszéd elkezdték szétszedni a már megcsinált folyókát...

Szürreális látványban volt részük tegnap este a vizivárosiaknak: két láthatósági mellényes szerelő, egy rendőr és az edzőcipőjét a kezében lobogtató, tréningruhás nő tanakodott egy folyókarács fölött, a nyilvános wc előtt.

Három napja jelent meg a bejegyzésem a Batthyány téri aluljáró lépcsőjének történetéről. Gondoltam, a rács elkészült, a költséget előbb-utóbb kifizeti valaki, ügy lezárva. De nem.

Tegnap este már tréningben álltam és a gyerekeimet próbáltam megfürdetve, előkészített vacsorával átadni a pótnagymamának, hogy elinduljak az edzésre, amikor zaklatottan felhívott a nyilvános wc üzemeltetője. Most szólt neki a munkatársa, hogy jöttek valakik, lezárták a lépcsőt és elkezdték felszedni a rácsot; látványosan tisztítják azt a folyókát, amit a wc két napja teljesen kipucolt és rendbe tett. Nem állnak senkivel szóba, nem mondják meg, hogy kik ők, ki küldte őket és miért csinálják mindezt.

Kihívtam a rendőrséget, mert a rendőrnek kötelesek bemutatkozni. Majd fogtam a tornacipőmet és kirohantam a Batthyány térre.

Valóban félig lezárták a lépcsőt és két láthatósági mellényes ember állt mellette. Kicsit körülnéztem a helyszínen, majd a mellényesekhez fordultam, bemutatkoztam és megkérdeztem, hogy kik ők, honnan jöttek és mit csinálnak. Mondták, hogy nincsenek felhatalmazva, hogy ezt megmondják (később: ugye, nem gondolom, hogy majd egy vécés néninek meg kell mondják – de igen, azt gondolom!). Ekkor érkezett meg a rendőr őrmester, aki tiszteletre méltó türelemmel és nyugodt határozottsággal kezelte az ügyet.

Ekkor már elmondták a nagy titkot, hogy a BKV megbízta a Mesterszervíz 0-24 Kft-t, hogy a balesetveszélyes folyókarácsot cseréljék ki. Kérdeztem, hogy akkor erről készült vizsgálati jegyzőkönyv, hogy ez a rács balesetveszélyes? Mert én mérnök létemre nem látom annak. És kértem a munkalapot.

Felhívták a főnöküket, akivel nagyon hosszú, körkörösen ismétlődő beszélgetést folytattam nagyjából a következő tartalommal:

 • miért csináltatta meg a wc üzemeltetője a rácsot?
  • mert senkitől sem kapott választ arra, hogy ki zárta le a lépcsőt és mikorra lesz megjavítva. Én sem kaptam választ. Szerintem ez egy jó szándékú tett volt.
 • ez a rács így rossz, ők jobban csinálják
  • Ez műszaki kérdés, lehet rajta vitatkozni, szerintem így nem balesetveszélyes.
 • ha megcsináltatta, miért nem szólt róla? Mert így a BKV nem tudhatta, hogy meg van csinálva.
  • Ha kiderült volna, hogy kinek kell szólni, bizonyára szólt volna. De az Index címlapon megjelent cikkem alapján azért ez nem volt titkos dolog.
 • Miért nem a felelős ügyintézőnek szóltunk?
  • Mert a BKK-nál nincs nyilvánosságra hozva felelős ügyintézők elérhetősége, csak egy központi e-mail cím, amiről a korábban idézett választ kaptam.
 • a megjelent cikkem alapján (amiben benne volt, hogy meg lett csinálva – szerk.) őt sürgették, hogy csinálja már meg
  • szóval mégiscsak tudták
 • reggel kijöttek, hogy felmérjék (felteszem, látták, hogy kész), mennyi anyag kell, miért nem szóltak nekik akkor?
  • honnan kellett volna tudni, hogy kik nézik reggel a rácsot és miért? A felmérést végzőknek lett volna a feladata tájékoztatni.
 • írjam alá, hogy nem engedem, hogy megcsinálják!
  • Nem vagyok a terület kezelője, ilyen utasítást nem adhatok. Képviselőként próbálok egy kerületi helyzetben segíteni.
 • Ők nagyon gyorsak voltak, mert a reggeli szemle után azonnal beszerezték az anyagokat, és azért csak este jöttek ki, mert ekkor már kisebb a forgalom.
  • Ez a gyorsaság akkor lett volna igazán ütős, ha már április 27-én megtörténik, nem pedig csak egy címlapra került cikk után.
 • Valamint megszidott, hogy miért döntötték le a kordont és ugráltak át rajta emberek.
  • Ilyet én egyáltalán nem láttam.

2017-04-25_13_37_15.jpg

Végül megkértek, hogy hívjam fel a MÁV-HÉV Zrt. ingatlanüzemeltető munkatársát (most akkor BKK, BKV vagy MÁV-HÉV Zrt.?). A munkatársnővel nagyon konstruktív beszélgetést folytattunk: elmondta, hogy egy nagy cégnél sok kézen keresztül történik egy kivitelezés előkészítése (mérnök vagyok, kivitelezésben dolgoztam, ezért tudom). Éppen ezért nem lehet 3 napon belül válaszolni, nyilván az önkormányzatnál sincs ilyen rövid határidő (tényleg nincs, bár szerintem kellene és lehetne is, de ebben nem ő a hibás, akit péntek este 8-kor még felhívhattam). Elmondta, hogy nem ideiglenes megoldást akartak, hanem véglegeset, ezért is tartott tovább. Evvel nem értek egyet: vannak olyan forgalmas területek, ahol igenis azonnal kell egy ideiglenes megoldást adni, amíg a végleges javítás elkészül. 

Végül megígérte, hogy ezentúl, ha balesetveszély miatt lezárnak egy területet, akkor kiírják, hogy

 • ki (melyik cég vagy intézmény) zárta le,
 • hogy elindult a javítás előkészítése,
 • várhatóan mikorra lesz kijavítva valamint
 • kiírnak egy telefonszámot, ahol elérhető az, akinél érdeklődni lehet a részletekről.

Szerintem ez nagyon jó irány, megköszöntem a nyitottságát és rugalmasságát, és őszintén örülök, hogy tudtunk beszélni. Ha itt is kiírták volna mindezt, akkor talán az egész hercehurcára nem is lett volna szükség.

vnm

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr4212484831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Ahoj- 2017.05.07. 19:34:47

Ez már tényleg a vicc kategória. Alapból így kéne kiírni mindenhol, hogy legyen egy tájékoztató szám.
Nem védem NGT-t de azért ha az önkori valamit végez azt ki szokták írni hogy .... ettől ... eddig, ...ezek .... ezt csinálják, kérjük türelmüket. Még címer is van rajta :)