Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • lobster thermidor: @consul: Azért erre ne vegyél be mérget4" "Földhivatali eljárás, melynek során a társasházi lakás... (2018.01.18. 18:14) Elveszi-e a budavári lakásokat az állam?
  • Arcade Macho: a szemet dizel takszik, amiket a Taplos Ur szinte kotelezove tett kb 3 nagysagrenddel tobb szallo ... (2017.12.18. 09:13) Száll a por…
  • Ahoj-: @elendem: Munkámból adódóan nem szeretnék politikai rendezvényeken részt venni, maradnék inkább ... (2017.12.17. 20:46) Menza
  • Ahoj-: Újabb parkírtás 444.hu/2017/12/12/tobb-hektaron-taroljak-le-a-legnagyobb-fakat-budapest-egyik-leg... (2017.12.13. 00:16) Bazári stílus
  • Ahoj-: Egyik fesztiválon ilyen környezetbarát budi volt, ön szerinte játszótérre jó-e ez? greenr.blog.h... (2017.11.24. 15:33) Szóra sem méltatta

Budapest szmogtérképe

<a href="//www.idokep.hu/" target="_blank" title="Időjárás"><img src="//www.idokep.hu/kis_bp_szenny.jpg" border="0" alt="Budapest szmogtérképe"></a>

blog

2017.03.26. 19:38 elendem

Jönnek a Pásztorok...

Címkék: Belügyminisztérium Budai Vár Telefónia Múzeum akadémiai tömb

2017-02-04_14_51_39.jpg

Az akadémiai tömb belügyminisztériumi megszállása kapcsán tartott felszólalásom szerkesztett változata

A március 23-i képviselő-testületi ülésen tárgyaltuk a Kerületi Építési Szabályzat jogharmonizációját. Ez a hivataloskodó eufémizmus valójában azt jelenti, hogy a kormány úgy döntött, hogy beköltözik a Várba; erről határozatot hozott, nekünk pedig a kerületi építési szabályozást úgy kell átalakítani, hogy megfeleljen ennek. A mostani ülés témája az akadémiai tömbről szólt, amit a Belügyminisztérium akar megszállni.

Eljött a testületi ülésre a Belügyminisztérium illetékes főtanácsadója is és hosszan fejtegette, hogy milyen felújítások, fejlesztések és műemlékvédelmi átalakítások lesznek az Országház utca-Kapisztrán tér-Úri utca által határolt épületegyüttesben. Külön vicces volt, hogy hosszan beszélt ő is és a polgármester is a Telefónia Múzeum megmaradásáról, mint különösen előzékeny gesztusról. Pedig a múzeumot és a benne lévő egyedülállóan értékes száz éves telefonközpontot úgy elbontották volna, mint a sicc, ha nem kezdenek el a civilek szerveződni, petíciót írni, ha a képviselőtársam nem javasolja, hogy vegyük helyi védelem alá, ha nem szólalunk meg az érdekében. Akkoriban a polgármester hosszan magyarázta, hogy a régi telefonközpont nem valami nagy érték, és hogy a kerület ilyesmivel nem foglalkozik. Most azt taglalta ugyanolyan hosszan, hogy milyen nagyszerű, hogy ilyen figyelmes a kormányzat, hogy ezt a különleges értéket megőrzi. Elmondta továbbá, hogy a tömb megszállása útjának egyengetéséért cserébe a kormány kiépíti a várban a jól működő internetszolgáltatást. És hogy nekünk most nem az a feladatunk, hogy döntést hozzunk, mert ez egy jogharmonizáció.

Ezután szólaltam fel én.

Köszönöm a tájékoztatást! És köszönöm a telefónia múzeumot, amit képviselőtársam javasolt védelem alá venni, bár akkor ezt nem fogadták el. Örülök neki, hogy a polgármester úr véleménye is megváltozott időközben erről! Nagy híve vagyok a kölcsönösen jó megállapodásoknak, amelyekben értelmesen összehangoljuk a kerület és a kormányzat érdekeit, és a főtanácsos úr olyan szépen beszélt az akadémiai tömb megújításáról, hogy már majdnem elhittem, hogy ez nekünk jó.

Nagyon szép kifejezés a „költözés” és nagyon szép a szakmai anyag is. De mindez nem tudja elterelni a figyelmet arról, hogy ez valójában einstand. Arról van szó, hogy Önöknek megtetszett valami, ami a másé, és mivel erősebbek, egyszerűen elveszik azt, ami megtetszik.

Egyébként megértem önöket: az épület tényleg gyönyörű, én is szívesen dolgoznék ott. Viszont hamis narratíva az, hogy csak ez a megszállás hozhatja el az akadémiai tömb felújítását és a Várba az internetet! És hamis narratíva, hogy bármilyen gondos felújítás indokolná mindezt vagy felmentést adna az einstand bűne alól.

(Éppen olyan hazugság mindez, mint az, hogy a Városliget közpark megújítása csak gigantikus beépítéssel történhet meg, vagy hogy a Római part rehabilitációjának és védelmének feltétele volna a természetközeli parti sáv meggyilkolása.)

És bár valóban nélkülünk és helyettünk hozták meg már korábban ezeket a döntéseket, mi most felelős képviselőként dönthetünk arról, hogy önként hajtjuk a fejünket a bárd alá, hogy a nevünket adjuk-e ehhez az einstandhoz.

vnm

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr5712372135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

dunántúli gyerek 2017.03.27. 19:12:07

Hát állami alkalmazottjént olyan nincs hogy valami a tied, pl. az íróasztalod sem a tied, hanem azé akinek dolgozol, így ez talán túlzás egy kicsit.

De ha sikerült megőrizni egy történelmi értéket ahhoz elismerésem, nem is tudtam hogy van ott múzeum.