Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2017.02.03. 18:29 elendem

Tél miatt zárva

Címkék: síkosságmentesítés fővárosi közlekedés Fővárosi Önkormányzat Jég

hooroszlan.jpg

Megkönyörült a természet kétmillió budapestin, és elolvasztotta az utakon és járdákon felgyűlt jeget. A főváros vezetése ugyanis két héten át képtelen volt megoldani ezt az egyedülállóan extrém helyzetet, hogy tél van.

 

 

„…Amivel a BKK-nak igazán sikerült meglepnie a busz formájúvá tömörült gőzölgő utasmasszát, az a hangosbemondón közénk hintett jótanácsa volt. Búgó női hangon szólt hozzánk a főváros közlekedési központja, anyaian ajánlván: a korlátozások miatt nehézkessé vált felszíni közlekedés helyett vegyük igénybe inkább a metróvonalakat.
Bizony, ezt bírta mondani a hangszórója likain át.
Egy metrópótló buszon.”

(Borsi Vera, facebook gyűjtés)

 Az elmúlt két hét bebizonyította, hogy az alapvető szolgáltatások megszervezése sem sikerül. Füstölő metrók, balesetek, leállt vagy eltévedt járatok után jött a csapás: leesett 2 cm hó, majd rögtön utána erős fagy lett. Ajaj, nagy a baj, ki gondolt minderre?! Az igaz, hogy a meteorológiai előrejelzések pontosan megmondták, de hát az, ugye, még nem biztos, és csak nem fog valaki elővenni egy csomó lapátot a bizonytalanra…

Az FKF vezetése a városlakók türelmét kérte, és pár nap után már meg is jelent a felhívás. hómunkások jelentkezésére. Szerintem azóta is csodálkoznak, hogy nettó 4 ezerért miért nem jelentkeznek tömegek – én meg azon, hogy ha valakinek gyorsan sok munkaerőre van szüksége, akkor miért nem tesz vonzó ajánlatot.

Rendszeresen bemondták, hogy először a főútvonalakat takarítják, de én nem találkoztam se hókotróval, se hómunkással a Nagykörúton, az Andrássy úton, a Széll Kálmán téren, Batthyány téren valamint a hidakon sem. És az ismerőseim se. Teltek-múltak a napok, a jég egyre keményebb lett. Amikor két hét után megérkezett az ónos eső, akkor még mindig voltak olyan belvárosi részek, ahol ezalatt semmiféle síkosságmentsítés nem történt. Iskolák, óvodák környéke vált járhatatlanná, a Budapesti Német Iskolában tanítási szünetet is elrendeltek, mert nem lehetett megközelíteni. A szomszéd utcában szerencsére lehetett járni, azt szépen letakarították. Igen, a Cinege utcát.

cinege_utca.jpeg

Budapest XII. Cinege és György Aladár utca (Kép forrása: 444! )

A főváros közleményeiben az állt, hogy az úttisztítási munkákat akadályozza a hideg. Ez igaz lehet, mert melegben bizonyára gyorsabban menne a jégtörés. Kár, hogy az elcsúszott, megsérült embereket nem vigasztalja mindez.

Tarlós István főpolgármester ma bocsánatot kért, és közölte, hogy maga írt a BKV megállóinak takarításáért felelős cégnek, hogy intézkedni kell. Ez egyébként kedves tőle, de nem világos, miért köt fenntartásra szerződést a főváros egy olyan céggel, amely magától nem tudja, hogy a jeges megálló életveszélyes és takarítani kéne. Meg azt sem, hogy miért nincs benne a szerződésben az azonnali takarítási kötelezettség. Ezért azután hólapátolás helyett bemondják a buszon, hogy vigyázzunk a megállókban, mert csúszik.

Őszintén kíváncsi lennék, mit értettek az illetékesek azon, hogy felkészültek a télre.

 Merthogy én ezt nem érzékelem. Nem csupán arról van szó, hogy tél van, hideg van, hó van, jég és/vagy csüdig érő latyak, hanem arról is, hogy a Széll Kálmán téren átkelve se hómunkást, se felszórást, se semmiféle takarításnak apró nyomát se látom. Hogy a város járhatóvá tételének igyekezetéből semmit sem látok. Csak az egyre szánalmasabb nyilatkozatokat.

Nem csoda, persze, a tökéletlenkedés, hiszen évek óta vonják el a forrásokat, építik le a városüzemeltetési feladatokat. Egy darabig csökkentett keretből, csökkentett létszámmal is megy a hajó, de egy idő után elég, ha leesik a hó és jön egy fagy, máris kiderül, hogy a rendszer halott.

Pedig az elmúlt hat év alatt a fővárosi önkormányzattól sorra elkerülnek a feladatok. Egy részüket elveszi a kormány, mint a kórházakat és az oktatási intézményeket és a Városligetet, de van, amit magától adott át a főpolgármester, mint a HÉV vonalak. Viszont úgy látszik, hogy a kevés megmaradt feladatba is beletörik a városvezetés bicskája. Tarlós István főpolgármesternek ideje volna vállalni a következményeket.

Emellett külön pikáns, hogy egy adott téren három vagy négy szolgáltatónak is dolga volna a hóeltakarítás – a társasházak előtti járdákon kívül. A Budai Várba felvezető lépcsőkről a mai napig nem vagyok biztos benne, hogy kinek is kellett volna lesöpörni idejekorán a havat, egymásra mutogat mindenki. Végül is mindegy hiszen mindegyik cég közölte: kevés az ember.

Azok az idős, nehezen járó emberek vagy kisgyermekes családok pedig, akik meredek utcákban laknak, készüljenek több heti élelemmel és írják ki az otthonukra a fővároshoz hasonlóan, hogy:

 budapest_zarva.jpg

vnm

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr3712180744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahoj- 2017.02.03. 20:48:32

Itt az 1-ben is káosz uralkodik, a Batthyány iskola udvarán lévő jeget a szülők törik fel mert nincs már meg az öregúr aki eddig lelkesen csinálta! A lépcsők, meredek utcák járdák tükörjegesek normális zöldfelületi fenntartás évek óta nincs, meg is lehet nézni az eredményét. Vérmezőn átmenni nem lehetett eddig a jégtől, most az árvíztől ami ellepte az egészet.

Komolyan 4 ember akar csodát tenni az egész kerület összes lépcsőjén??

Hol van a pár éve átadott 30 milliós mini hókotró? Miért nincs takarítva semmi, olcsóbb ha az időjárás oldja meg az emberek meg a nyakukat törik ki?

Ma már olvadt de ma este is több lépcső is életveszélyes!
Meg lehet nézni hogy nézett ki tegnap a játszótér előtti járda:
444.hu/2017/02/02/szegyen-gyalazat-jeges-halallepcsok-es-utcak-vezetnek-tobb-budapesti-iskolahoz-es-ovodahoz-is

elendem 2017.02.03. 22:45:01

@Ahoj-: Így van, sajnos. Mintha nem is volna városüzemeltetés :-(
süti beállítások módosítása