Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2016.11.14. 19:28 elendem

Budapesti szuperkórház

Címkék: szuperkórház fővárosi kórházi ellátás

screenshot_2016-11-14_19_02_20.png

(A képre kattintva megnyílik a videó) 

Új kelenföldi “szuperkórház” helyett inkább az összeomló budapesti intézményeket mentse meg a kormány! – a vasárnapi sajtótájékoztatóm írásos változata

Az elmúlt másfél évben a kormány össze-vissza beszél a fővárosi kórházi ellátás fejlesztésével kapcsolatban. Minden hónapban szorongva várják a budapesti kórházak és betegek, hogy vajon most éppen őket ítéli-e halálra a kormány vagy valaki mást. Egyre inkább úgy tűnik, hogy nem a fővárosiak ellátása, hanem a belengetett több száz milliárd forint „ügyes” elköltése áll a kormányzati figyelem középpontjában.

A Kelenföldön megépülő új “szuperkórházzal” nincs más célja a kormánynak, mint hogy elfedje az egészségügyi rendszer valódi problémáit. Ez a kormány szeret építkezni, de a működtetés hibáit és az ágazat forráshiányát nem fogja megoldani egy gigantikus beruházás. A szuperkórházban is meghal a beteg, ha 50-70 ágyra jut egy ápolónő és nem lesz pénz a fertőtlenítőszerekre.

Nem új budapesti kórházra, hanem a már meglévők modernizálására, valamint a tartozások és bérek rendezésére lenne szükség. Egyre több budapesti kórház küzd milliárdos adósságállománnyal. Ez azt jelenti, hogy a napi működés már nem megoldott, hiszen eszközök és gyógyszerek is egyaránt hiányoznak. Legutóbb például a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház kapcsán láttak napvilágot olyan hírek, hogy az infúzió hiányában már az alapvető ellátást sem sikerült biztosítani a betegek számára.

Nem új “szuperkórházakra”, hanem a meglévő intézmények modernizálására, működtetésére, emberibbé tételére, a mindenki számára könnyen elérhető alapellátásra, a kórházi fertőzések visszaszorítására és a dolgozók megbecsülésére kell költeni.

Ráadásul a helyszín kiválasztásával még a saját szakértői javaslatnak is ellentmond a kormány. Érthetetlen – vagy, sajnos, nagyon is érthető -, hogy miért éppen egy beépítetlen, részben természeti védelem alatt álló területre esett a választás, amelyhez ma semmiféle közlekedés nem visz és közművesítve sincs. Miközben a közelmúltban bezárt kórházak ingatlanjai állnak üresen a város számos pontján. Egy új kórház építése nem a kormányközeli vállalkozók nyereséges bulija kellene legyen, hanem az ellátásszervezés, a városfejlesztés és a környezetvédelem szempontjából is átgondolt, felelős döntés.

Nem építkezésre kellene költeni, hanem a működtetésre elegendő forrást biztosítani. Európai összehasonlításban a GDP-arányos ráfordítás nálunk fele annak, amit máshol az egészségügyre költenek. Ebben a rendszerben hiába épül meg rengeteg pénzért a szuperkórház, amíg nem látszik biztosítva a magas színvonalú működtetés és a karbantartás, addig puszta pénzkidobás, hiszen a hiányosságok miatt várhatóan néhány év alatt úgyis leromlik az állapota.

Foglalkozzunk végre a valódi problémák valódi megoldásával!

vnm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr9211961057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása