Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2016.10.06. 17:31 elendem

Levélfúvó kézi készülék

Címkék: légszennyezés lombfúvó Budavári Önkormányzat játszóterek fenntartása

Elgázosítják a kerületi játszótereket

Tudják, milyen a benzines lombfúvó készülék? Ilyen:

Mi ezzel a baj? Az, hogy a játszótéren másfél méter magasságban felveri a port, ami így keveredik a benzinmotor kékes füstjével. A felvert por, a füst és a porhoz tapadó különböző anyagok súlyosan egészségkárosítóak, ez valójában egy erős helyi szmog. Ha a városban a szmog rendszeresen meghaladja az egészségügyi értékhatárt, az évente több mint ezer ember idő előtti halálát, a légúti megbetegedések 10%-os növekedését jelenti. (Budapesten éves átlagban minden harmadik napon eléri a határt a légszennyezés) A felvert por, ami - bár a képen nem látszik - erős benzinszaggal is keveredik, éppen a gyermekek fejmagasságában a legsűrűbb.
Régóta kérem és követelem a kerületi önkormányzatban, szakmai megbeszéléseken, bizottsági és testületi üléseken, hogy ezt a szerződésben rögzítsék, hogy (benzines) lombfúvóval a kerületi oktatási és gyermekintézményekben, játszótereken és parkokban tilos takarítani a burkolatot. Korábbi blogbejegyzésem minderről itt olvasható. Ezt a kérésemet egyébként szóban mindig elfogadták és megígérték, hogy intézkednek. Ennek ellenére időről-időre azt látjuk, hogy a játszótéren ezzel a rémes masinával verik fel a port.
Tegnap ezért levelet írtam a jegyzőnek, a főkertésznek és a játszótér üzemeltető kft. vezetőjének:
Tisztelt Jegyző Asszony! Tisztelt Főkertész Asszony! Tisztelt Ügyvezető Igazgató Úr!
Az elmúlt napokban két ízben is azt tapasztaltam, hogy a kerületi játszótereken (Franklin, Rumini) benzines lombfúvó készülékkel tisztítják a burkolatot.
Egyszer telefonáltam is Főkertész Asszonynak és kértem, hogy intézkedjék.
Nagy szomorúságomra, ma reggel ismét lakossági bejelentés érkezett hozzám, hogy lombfúvóznak a Rumini játszótéren, és odamenve láttam, hogy valóban fenntartók dolgoznak és ott a lombfúvó készülék.
Ismét szeretném felhívni a figyelmet, hogy a krónikus légúti megbetegedések jelentős részéért a légszennyezés felelős, ezen belül is a szálló (felvert) porhoz tapadó egészségkarosító anyagok. De nem kell tudományos vizsgálat ahhoz, hogy bárki megállapítsa, hogy a kékesszürke benzinfüstben kavargó por és homok, amely embermagasságig elborítja a játszóteret, nemcsak zavaró, hanem egészségtelen is. A játszótérre azért viszik a szülők a gyermekeket, hogy ott játszani, szaladgálni tudjanak, lehetőleg növények között, védett helyen, amennyire a város közepén lehetséges, jó levegőn. Ha itt még a közlekedési felületekénél is rosszabb levegőt lélegeznek be, az veszélyezteti az egészségüket.
Továbbra is szeretném megkapni a kerületi kertészeti szerződéshez tartozó, a konkrét munkálatokat részletező mellékletet, amely tisztázza a játszótereinken használható fenntartási módszereket is! Kérem ezt a számomra elektronikus formában elküldeni szíveskedjenek!
Korábban már többször kértem ezt is és azt is, hogy egyértelműen rögzítse a Polgármesteri Hivatal, hogy a kerületi parkokban és játszótereken a benzines lombfúvó készülék használata tilos. Játszótereken még söprögetni is csak előzetes permetező öntözés után volna szabad, hogy a por ne szálljon. Ez nem fenntartási költség kérdése: a gyermekeink egészségén nem szabad takarékoskodnunk!
Mielőbbi válaszukat várva, üdvözlettel:

V. Naszályi Márta, önkormányzati képviselő, környezetvédelmi tanácsnok, Párbeszéd Magyarországért

Ma a Beruházási, Közbeszerzési, Pályázati és Városüzemeltetési Iroda vezetőjétől azt a választ kaptam, hogy 2016. szeptember 16.-tól a játszóterek karbantartását a Budavári Játszótér Üzemeltető Nonprofit Kft. végzi. Örülök, hogy reagált a levelemre, és megírta, hogy beszéltek róla, hogy lombfúvózni nem szabad, de most már látni akarom leírva a kerületi parkfenntartási és játszótér üzemeltetési szerződésekben!

Tudom, hogy a fenntartásból a legdrágább az emberi munka, és a sepregetés időigényes, ezért azután talán drágább lesz a fenntartás - de spórolni nem a gyerekeink egészségén kell.

vnm

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr3611774433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása