Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2016.09.22. 09:19 elendem

Autómentes nap

Címkék: közlekedés városfejlesztés autómentes nap

dino.png

 Az autómentes nap a bőjtről szól

„Ja, hogy az MA van!”- kiált fel az ember, amikor a reggeli csúcsban az autórádióból meghallja a hírt, és kicsit rossz érzése támad. Erről lemaradt. Ismét.

Persze, vannak, akik készülnek rá, a Kerékpáros Klub reggelivel várja a biciklizőket és a város több pontján rendezvények, akciók vannak. Remek dolog mindez, és szükség van rá, hogy az autómentes nap gondolatához minél többféle formában kapcsolódni lehessen közösségben és egyénileg egyaránt.

Az autómentes nap mégsem erről szól. Az autómentes nap a bőjtről szól.

Éljük az életünket, igyekszünk kihasználni a lehetőségeinket, örömteli és komfortos hétköznapokat teremteni a magunk számára. Nincs ebben semmi rossz, nincs miért szégyenkezni. Persze, hogy egyszerűbb kocsival menni reggel, kirakni a gyereket az iskola előtt, úgy menni tovább a „gyárba”, ha délután úgyis csak akkor ér a gyerek az edzésre, ha érte megyek és elviszem, és akkor már be is tudok vásárolni az edzés alatt, kézben úgysem bírnám, és nem úszik el ezzel majd a hétvége. Meg amúgy is késésben voltunk…

Az autó lassan-lassan nélkülözhetetlen részévé válik az életünknek, mint a reggeli kávé és az esti film.

Mivel sokan, ezerszám vagyunk így, a város megtelik autóval, a reggeli dugók enyhítésére mind szélesebb és gyorsabb utakat építenek, a járdaszegély mindenhol autóval van kirakva és nincs olyan, hogy elegendő parkolóhely. Mivel ezerszám vagyunk így, a reggeli forgalom nő, mindenki ideges és rohan, igazából nem is szívesen engedném el a gyereket ebben a nagy forgalomban egyedül. A város terei fölött átveszik az uralmat az autók: mi az, hogy a kerékpáros út miatt elveszik a parkolósávot? Micsoda dolog, hogy a villamosnak kedvező lámpaváltás miatt a forgalom torlódik? Nem látják ezek, hogy inkább javítani kell a városi forgalmon? Hogyan gondolkodnak ezek?...

Az autómentes nap arról szól, hogy adjunk egy lehetőséget magunknak. Próbáljuk ki, hogy meg tudjuk-e oldani autó nélkül a napot! Nézzünk rá, hogy az autó pusztán gyors és kényelmes számunkra, vagy függünk tőle!

Az autómentes nap egy lehetőség, hogy megtapasztaljuk: autó nélkül is van élet.

Ha elegen próbálják ki egy napon, akkor mindenki rádöbbenhet: az életteli város tereit és gondolkodását nem uralják le az autók. Ez a nemzetközi Autómentes Nap.

De a te napod bármikor lehet autómentes.

vnm

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr7511735031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ROTFL Manó 2016.09.23. 08:49:28

„Ja, hogy az MA van!” - mondom én is.

Nem volt elég agresszív a reklámja. Hozzám például nem jutott el a híre.

:-(
süti beállítások módosítása