Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2016.08.27. 15:50 elendem

Patkányok és a NER

Címkék: patkányok főváros önkormányzatok NER

3493379.jpgHány patkányban mérhető az önkormányzatok ellehetetlenítése?

Patkányokat láttak a Belvárosban, erről cikkezett az utóbbi időkben számtalan médium, a Deák téren értek tetten néhány példányt a járókelők.

Megkérdeztek szakértőket, többek között a budapesti rágcsálóirtást hosszú évek óta végző Bábolna Bio Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. munkatársát is. A szakember elmondta mindazt, amit egyébként évszázadok óta tudunk a patkányokról: nagyon tanulékonyak, nagyon szaporák, nagyon messzire is elvándorolnak, szeretik az eldugott helyeket és az ételmaradékot. Éppen ezért nagyban különböznek például a fáktól – amelyek ellen a NER látványos küzdelmet folytat, és amelyeken fészkelnek többek között a patkányok természetes ellenségei is. A fákat ugyanis, ha egyszer kivágtuk, akkor nincsenek ott többé és kész: látszik az épület, süt a nap, izzik a burkolat - egyszóval klassz. Ezzel szemben a patkányokat hiába irtottuk ki már egyszer (többször), újból és újból felbukkannak, és egy mozgalmas nagyvárosban mindig fognak találni eldugott helyeket a szaporodáshoz és ételmaradékokat a táplálkozáshoz.

Hiába állítaná föl tehát a kormányzat a Nemzeti Patkányűző Központot élén valakinek az unokatesójával, hiába építenék meg számára a Deák téren Hauszmann vagy Makovecz bármely nagyívű alkotását a szükséges költségek duplájáért, és hiába illeszkedne ez mégoly tökéletesen a tér 1944. márciusi állapotához – a patkányok ellen ez mit sem használna. A patkányok elszaporodását csak a folyamatosan, rendszeresen, szakszerűen és tervszerűen végzett rágcsálómentesítés akadályozhatja meg. Ehhez pedig jól működő közigazgatási rendszerre van szükség.

Merthogy a kialakult helyzet oka egyszerűen az, hogy a kormány évek óta szándékosan leépíti, szétzilálja az önkormányzatokat és a szak-közigazgatást. Gondoljunk csak a helyi önkormányzatokban dolgozó köztisztviselőkre, akik valahogy kimaradtak a legutóbbi béremelésből és a köztisztviselői életpályamodellből. A folyamatos forráselvonások, hatásköri és szervezeti átalakítások, hektikus jogszabályalkotások, a szakszerűtlen és átpolitizált kinevezések okozzák azt, hogy a rágcsálóirtás több évtizedig jól működő rendszere végül is már nem tud a korábbi hatékonysággal dolgozni. A hulladékkezelés és elszállítás rosszabb lett, a közegészségügyi hatóság működése rosszabb lett, a fővárosi önkormányzat működése pedig (pénz és hatáskörök híján) a fideszes kerületi polgármesterek szemérmetlen lobbijává és a főpolgármester harsány elmúlthúszevezésévé silányult.

A feladat és hatásköröket sikerült úgy össze-vissza dobálni, hogy még a fedett pályás köztisztviselői verseny győztese sem lehet biztos abban, hogy egy adott ügyben ki az illetékes. Az építési engedélyezési eljárások egy része átkerült a kormányhivatalokhoz, a fővárosi közterületek tulajdonosi, kezelői, használói és üzemeltetői viszonyai pedig bonyolultabbak, mint a logaritmus-táblázat.

A szünet nélküli újratervezés állapotában lévő helyi közigazgatás így nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, a helyi közösség akarata mindinkább háttérbe szorul. Az akadozva működő rendszereket pedig – az iskolákat, kórházakat, HÉV járatokat, talán nemsokára az egész BKV-t is – fekete lyukként szippantja magába a centrális erőtér.

Csak a patkányokat nem…

vnm

Kép: bracknellpestcontrol.com

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr6211655876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2016.08.28. 11:04:16

"Merthogy a kialakult helyzet oka egyszerűen az, hogy a kormány évek óta szándékosan leépíti, szétzilálja az önkormányzatokat és a szak-közigazgatást. "

nyilván, a patkányok rosszorbán miatt vannak, jódemokraták alatt nem léteznek

Patkánytanya lett a kőbányai aluljáró
2007.08.16. 10:53

index.hu/belfold/budapest/koba070815/
süti beállítások módosítása