Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2016.07.28. 12:22 Véenem

Így járt Mátyás király

Címkék: Budavári Önkormányzat Mátyás király játszótér

2015-11-05_10_50_59.jpg

Miért lett életveszélyes a vári játszótér?

A Budavári Önkormányzat az utóbbi években több tematikus játszóteret alakított ki. A sorban az első a gellérthegyi Vuk játszótér volt, majd jött a Rumini, a Pom-Pom és végül a Mátyás király. Az elképzelés alapvetően nem is rossz, hiszen ezek valóban népszerű mesék és a gyerekek örülnek az ismerős figuráknak.

Az a baj, hogy az önkormányzat döntéshozói a kerületi közterületeket – köztük a játszótereket is – úgy alakítják át, hogy arra a választott képviselőknek nincs rálátása. A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elé csak elvétve kerülnek ezek a tervek, soha nem találkozunk a szaktervezőkkel (ha vannak egyáltalán), nem látunk engedélyezési és kiviteli szintű terveket (ha vannak egyáltalán), csak időnként koncepcióterveket. Tehát az önkormányzat parkot, fasort és játszóteret épít úgy, hogy a saját szakbizottsága nemhogy nem dönthet, de még csak tájékoztatást sem kap. Ezt a bizottsági üléseken is többször szóvá tettem, jeleztem, hogy érdekelnek a folyó és tervezett közterületi „fejlesztési” munkák, de érdemi választ nem kaptam. Sőt, egy alkalommal mindenkit megleptem azzal, hogy elmondtam: a játszótértervezést egyetemen tanítják tájépítész mérnököknek; ez egy szakma, szabályai és előírásai vannak, és úgy kellene játszótereket fejlesztenünk, hogy szaktervezővel terveztetjük. Szeretném, ha leszámolnánk azzal az illúzióval, hogy a fejlesztés az építkezést jelent!

Ezek után nem csoda, hogy több helyen is fákat ültetnek közművek fölé, ha a Szilágyi gimi elé telepített fasor olyan fákból áll, amelyek belógnak a gyalogosok arcába, ha a Pom Pom játszótér bájos, de szinte használhatatlan és a Mátyás király játszótér látványos ugyan, de balesetveszélyes.

Különösen felháborít, hogy a szülök kéréseit, reklamációját sem hallgatták meg igazából a hivatal munkatársai. Egy ízben - mivel a szülők szóltak, hogy baj van, - én is kérdeztem a játszótér műszaki állapotáról a bizottsági ülésen az illetékes irodát, és akkor szóban nagyon határozottan közölték velem, hogy minden rendben van, és hogy csak egy apróság volt a gond, amit már kijavítottak. Utólag úgy érzem, hogy vagy súlyosan tévedtek akkor, vagy nem mondtak igazat.

Mivel a problémák nem múltak el, végül 2016. június 30-án kikértem a kerületi játszóterekre vonatkozó dokumentumokat:

Tisztelt Jegyző Asszony!

 Közérdekű adatigénylés keretében kérem az alább felsorolt dokumentumokat számomra megküldeni:

a Budapest I. kerület területén lévő, a kerületi önkormányzat kivitelezésében készült valamennyi játszótérre vonatkozóan

- a tervezési szerződéskötést megelőző folyamat dokumentumait (bizottsági vagy testületi döntés, tervpályázati felhívás, meghívásos pályázat, közbeszerzési kiírás, felhívás, ajánlatok, jegyzőkönyvek)

- tervezési szerződések minden melléklettel és kiegészítéssel együtt

- tervdokumentáció, építési engedély (ha van), tervezői nyilatkozat

- kivitelezést megelőző közbeszerzés vagy más kiválasztási folyamat dokumentumai: felhívás, ajánlatok, jegyzőkönyvek

- kivitelezési szerződés az összes mellékletével és kiegészítésével együtt, a kifizetések igazolása

- a kivitelezések építési naplói, átadás-átvételi dokumentumai, műszaki ellenőri feljegyzései, TÜV igazolások, megfelelőségi tanúsítványok, készrejelentés, jegyzőkönyvek

- használatba vételi engedély

 A dokumentumokat elektronikus formában kérem az általam hozott adathordozóra átmásolni.

 Előre is köszönöm a segítségét!

 Üdvözlettel:

V. Naszályi Márta

 

Július 4-én a jegyző halasztást kért a nagy adatmennyiségre való tekintettel. Ma július 28. van, de az adatokat még most sem kaptam meg, és úgy sejtem, azért, mert talán nincs meg minden, amit kértem . Tegnap viszont megjelent a 444! cikke az életveszélyes Mátyás király játszótérről és az önkormányzat válasza. Ez utóbbival nem érdemes sokat foglalkozni: nevetséges, szakszerűtlen, átlátszó mosakodás. A cikkben foglaltak viszont nagyon is komolyak és fontosak. Ha nem kerülnek elő azok a dokumentumok, amelyek az ellenkezőjét bizonyítják, akkor gyakorlatilag arról van szó, hogy az önkormányzat kormánypárti vezetése szakszerű előkészítés és pályáztatás nélkül kifizetett valakinek 40 millió forintot egy játszótérre, amely használatra alkalmatlan és veszélyes. Tehát a mi pénzünket elpazarolták, a közpénzeket átjátszották egy drága és felesleges beruházásra, ami veszélyezteti a gyerekeink egészségét és életét, mindezt azért, hogy egy nagyszabású átadási ünnepségen pózolhasson a kerület kormánypárti vezetése élén a polgármesterrel. Mindez nemcsak a korrupció és a közpénzek hűtlen kezelésének gyanúját veti fel, hanem a gondatlan veszélyeztetést is. És egyelőre az sincs bizonyítva, hogy a többi játszótér biztonságos, csak annyit tudhatunk, azokkal eddig még nem volt nagyobb probléma.

Ha nem kapom meg nagyon hamar a kért dokumentumokat, akkor meg fogom tenni a szükséges jogi lépéseket.

Hab a tortán, hogy a nyár elején az önkormányzat megalapította a játszótér fenntartó közhasznú nonprofit cégét, amelynek az lesz a dolga, hogy a kerületi játszótereket kezelje és azokra programokat szervezzen. Bár szóltam, hogy ez két különböző feladat, és nem látom indokoltnak a cég megalapítását, gyors ütemben megalakult a cég, és a képviselők elől elzárt folyamatban kiválasztották és kinevezték az ügyvezetőjét is. Kétlem, hogy ez a cég utólag valóban megoldaná mindazt, amit annak idején rosszul csináltak. Jeleztem a tavasszal azt is, hogy indokolt volna a tavasszal üresen maradt főkertészi állás mielőbbi betöltése és a lejáró parkfenntartási szerződés közbeszereztetése. Egyelőre egyik sincs meg, a kerület parkjait megbízási szerződéssel kezeli a szükséges pénz töredékéből egy vállalkozó, és ha igaz, augusztus közepétől fog munkába állni az új főkertész.

Szóval a nyár eltelik úgy, hogy a kerület parkjait és játszótereit nem tartják fenn normálisan, és a lezárt Mátyás király játszóteret sem fogják helyrehozni.

vnm

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr938919582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahoj- 2016.07.29. 19:30:30

Egy normális ember sincs aki megálljt parancsolna ennek a sok agyament dolognak?
süti beállítások módosítása