Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2016.05.29. 09:00 elendem

Kilátások a Várban

Címkék: Lázár János Budavári Önkormányzat Budai Vár Karmelita Udvar

rtl_klub_2016_05_27.jpg

A 2016. május 26-i képviselő-testületi ülésen Zoboki Gábor építész és Lázár János miniszter tartott előadást a "várfejlesztésről". Erre reagáltam az ülésen, amelynek egy részét az RTL Klub híradója is bemutatta (a képre kattintva elindul a videó). Alább a teljes reakciómat írom le:

Tájépítészként és szegről-végről építészként mindig nagy örömöt okoz nekem Zoboki Gábor előadásait hallgatni, mert egy sajátos és számomra felüdítő szemlélettel meséli el ezeket a dolgokat. Az első, ami szemet szúrt nekem, hogy milyen fontos turisztikai lehetőség elmesélni egy történetet: a Bécsi Kaputól a Döbrentei térig felfűzni a gyönyörű tereinket egymásra. Azt gondolom, hogy a kormányzathoz tartozó biztonsági előírások ezt nem fogják hagyni, ezek mellett nem fog működni mindez. 

Nagyon elszomorított ez a mondat: "A Kossuth téren az a sok butaság, amit a kertészek elkövettek, eltakarta az ország egyik legszebb terét" - ez eddig a legszofisztikáltabb megfogalmazás arra, hogy önök, uraim, utálják a fákat. Pedig a fák nagyon fontosak nekünk, éppolyan fontosak, mint az épületek. Szeretném leszögezni, hogy a park az nem beépítetlen terület, hanem önálló és fontos funkció: védi az egészségünket és értékessé teszi többek között a körülötte lévő épületeket is. 

Az a mondat is elszomorított, hogy "A közbeszerzés tökéletesen alkalmatlan, mert senki nem tudja megjósolni, hogy mi történhet." Hát, igen, ilyen az építészet, hogy nem tudjuk pontosan megjósolni, mi történhet. Csakhogy ezt hívják jobb helyeken jogállamnak: a közpénzekről közbeszerzéseken döntünk, az építkezésekről és a műemlékekről építészeti előírások alapján döntünk és az egészséges környezetünket környezetvédelmi előírások megtartásával védjük. Éppen ezért én bűnnek tartom azt, hogy a kiemelt kormányberuházásoknál ezekre nem kell tekintettel lenni. 

 Lázár János miniszter úrhoz kapcsolódva szeretném elmondani, hogy igen, a műemléképületek megérettek a felújításra. Ha járt esetleg itt a Várban a műemléki lakásokban, akkor láthatta, hogy azok még inkább megérettek a felújításra. 

Teljesen egyetértek miniszter úrral: sok mindent elmond egy országról, hogy hogyan áll a saját történetéhez. Az, hogy 1944. áprilisát akarjuk rekonstruálni, ez a legszomorúbb, amit elmondhatunk Magyarországról. Éppen ezért azt gondolom, hogy közönséges hazugság, hogy itt épületek felújításáról volna szó: itt egyszerűen einstandról van szó, amelynek során jó sok pénzt elköltünk egyébként épületek felújítására is

A funkcióról valóban lehet vita, és éppen az a baj, hogy nincsen vita. Ezt valakik eldöntötték zárt megbeszéléseken és nincsen róla se szakmai, se társadalmi vita, ami azért is szomorú, mert általában ezt hívják jogállamnak. 

A Nemzeti Galéria elérhetősége és megközelíthetősége nem jó - teljesen egyetértek. Akkor ez azt jelenti, hogy a minisztériumokhoz jó lesz? Azokat nem kell megközelíteni? Hová tűnt az a program, hogy a Palota körbejárható lesz mindenki által használható buszokkal? 

A közművelődési intézményeknek ez nem jó hely, ezért kell közigazgatási intézményekkel megtölteni, erről van meggyőződve - ezt mondta, miniszter úr. Azt gondolom, hogy nem önnek kell erről meggyőződni, hanem szakmai és társadalmi viták során kell ennek eldőlnie. 

Azt mondja, hogy döntés van róla, hogy ki kell költözniük a Parlamentből. Nos, én őszintén örülnék neki, ha ez a kormány végre kiköltözne a Parlamentből, de könyörgöm, ne ide! Pont annyira nincsen szükségünk itt miniszterelnökségre, mint ahogyan lovardára sincsen szükségünk. Köszönjük szépen, ebből nem kérünk!

És nagyon örülök, hogy rendelkezésünkre bocsájtják ezeket a termeket, hogy kis házimuzsikálást tarthassunk benne, ezzel bizonyára nagyon elégedett lesz néhány olyan kerületi képviselő, akit örömmel tölt el, hogy ennyit kap a saját kerületéből. (Majdnem kimondtam, hogy ugye, nem gondolja, hogy ezzel lefizethetnek minket, de azután visszafogtam magam.) 

Nagyon egyetértek polgármester úrral: valóban, a város belsejébe nem kell turistabuszokkal bejönni. Továbbmegyek, autóval sem kell bejönni. Ezért azt gondolom, hogy bűnös dolog az, hogy most ingyenes és korlátozás nélküli parkolási engedélyt adtunk ki most a minisztériumoknak. És ide fognak jönni a minisztériumi dolgozók és látogatók, és ingyen fognak parkolni. És ide fognak jönni az ő barátaik a luxuséttermekben enni, inni, jót mulatni és itt fognak parkolni. És ide fognak jönni a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványának különböző wellness oktatási központjaiba jövők is és itt fognak parkolni a mi várunkban, és akik itt laknak, azoknak nem lesz hely. Ez nemcsak az épített örökségünk iránti tiszteletlenség, hanem a környezeti minőségünk, a kerületben élők élete és egészsége iránti felelőtlenség is. Ha tekintetbe vesszük, hogy a kerületünkben az év minden harmadik napján átlagosan a levegő minősége olyan rossz, hogy egészségkárosító, akkor erre különösen nagy figyelemmel kéne lennünk. Itt a teremben is ül olyan ember, aki most lett allergiás nem olyan régen, és valószínűleg ez annak köszönhető, hogy a szálló por koncentráció annyira leterhelte a szervezetét, hogy mostanra allergiás lett.

Azt hiszem, hogy figyelemmel kell lennünk ezekre a folyamatokra és sokkal több felelősséggel kell lennünk az épített örökségünk és a környezeti minőségünk iránt is. 

Köszönöm a szót!

 vnm

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr638755120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

consul 2016.05.29. 13:23:17

Kétszer is elolvastam ezt a posztot, de csak hisztiről szól érdemi érvek nélkül.

dunántúli gyerek 2016.05.29. 15:06:02

a várhoz semmi köze a bolsevikoknak, se a köztársaság pártiaknak

akkor mit ugatnak
süti beállítások módosítása