Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2015.07.15. 10:45 elendem

Nyílt levél - Tegyék lehetővé a Budapesten átszálló menekültek zökkenőmentes továbbutazását!

Címkék: nyílt levél menekültek BKK Fővárosi Önkormányzat Tarlós istván budapesti közlekedés

Nyílt levelet írtam a főváros és a BKK vezetésének.

Nyílt levél

Tarlós István főpolgármester és

Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK elnök-vezérigazgató részére

 

Tárgy:

Tegyék lehetővé a Budapesten átszálló menekültek zökkenőmentes továbbutazását!

 

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

 Az országba érkező menekülteknek egy-két napon belül meg kell érkezniük a kijelölt menekülttáborokba. Mindenkinek az az érdeke, hogy minél gyorsabban odaérjenek, ahol fel vannak készülve az ellátásukra. A helyközi járatokon, a MÁV szerelvényein ezért ingyen utazhatnak a táborig. A vasúti hálózat szerkezete miatt azonban ez sok esetben csak budapesti átszállással lehetséges, viszont a két pályaudvar közötti utazásra a kedvezményük nem érvényes, a BKV járatain fizetni kell. Jelenleg önkéntesek a saját költségükön vásárolnak jegyeket, így segítik a menekülteket az átszállásban.

Arra kérem a BKK-t, hogy hasonlóan a MÁV-hoz tegye lehetővé, hogy a menekültek jegy vásárlása nélkül utazhassanak Budapesten a pályaudvarok között. Mivel ez egyértelműen behatárolható útvonalakat jelent, és az amúgy is jól ellenőrzött metró vonalakon történik, nem jelent számottevő többletmunkát a BKK számára.

Tudom, hogy a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezmények rendszere rendeletben van szabályozva (85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet), ezeket a kedvezményeket kompenzálja a magyar állam, de az egyes személyszállítási cégek fenntartója és vezetése indokolt esetben további kedvezményeket is engedélyezhet. Úgy gondolom, hogy ez most vis major helyzet, ami gyors intézkedést követel. Természetesen a továbbiakban érdemes lehet egyeztetéseket kezdeményezni a magyar állammal és menekültügyi hatóságokkal, és megfontolni a szabályozást módosítását.

Nagyon fontos segítséget jelentene az is, ha azokon a közlekedési csomópontokon, ahol a menekülteknek utazni kell, jól látható, többnyelvű, piktogramokkal készült tájékoztató táblákat helyezne ki a BKK. A menekülteket segítő önkéntesek már több piktogramos tájékoztató szórólapot szerkesztettek, ezért a táblák kialakításában is segítséget tudnak nyújtani.

Már harmadik hete önkéntesek százai áldozzák a pénzüket és szabad idejüket arra, hogy a hazánkba érkező menekülteket segítsék, hogy biztosítsák a gyors és problémamentes eljutásukat a táborokba. Azért is, mert a fővárosi közterületeken való feltorlódás helyett ez a rend fenntartásának humánus és európai módja. Tehát Budapest érdeke is az, hogy minden ide érkező, itt átutazó menekült minél gyorsabban és könnyebben tudjon eljutni a kijelölt menekülttáborba!

Kérem ezért Önöket, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket!

 

Budapest, 2015. július 15.

 

Naszályi Márta

Budapest I. kerületi önkormányzati képviselő

Párbeszéd Magyarországért

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr47629504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2015.07.15. 22:14:29

Persze, utazzanak zökkenőmentesen.
A MÁV már intézi....

eßemfaßom meg áll 2015.07.15. 22:17:43

Nem lehetne első körben a fizető magyar állampolgárok zökkenőmentes utazásáért nyilt levelezni?

eßemfaßom meg áll 2015.07.15. 22:18:20

Ja, hogy PM-es akkor persze, hogy az idegen a szebb

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.07.16. 03:24:34

Apró probléma a posttal, hogy a pályaudvarok közötti utazás kapcsán vizionált díjfizetési kötelezettség nem stimmel. Hiszen az utazási kedvezmény érvényes a Budapest-Keleti és Kelenföld állomások között közlekedő vonatokra...

Valamint a Budapest-Nyugati és Kőbánya-Kispest, valamint a Kőbánya-Kispest és Kelenföld között közlekedő vonatokra.

Valamint a Budapest-Déli és a Kelenföld állomások között közlekedő vonatokra is.

Így a post "viszont a két pályaudvar közötti utazásra a kedvezményük nem érvényes" állítása valótlan.

Tekintve, hogy egy ezzel foglalkozni kívánó szakpolitikustól elvárható a bárki által 2 perc alatt megismerhető tények ismerete (MÁV menetrendi kereső, azon a szakaszon érvényes kedvezmények mértéke), és a körültekintés,hogy ne valótlan állításokkal sározzák másokat, így a postnak ezt az állítását hazugságnak kell tekinteni.

Márpedig, ha ez az állítás megdől, akkor a postot jegyző képviselőasszony egész érvelése dől vele, hiszen a post másról sem szól. Márpedig nem véletlen, hogy ilyen esetben nem a BKKval tervez az állam. Az ok egyszerű: A vonatok jelentős része csatlakozásra vár szükség szerint, ezt a jegyvizsgálónál lehet jelezni. Ellenben amint a MÁV rendszeréből kilépünk, márt csinálunk és lekésünk valamit, már nincs várakozás.

A fél órás vonat út a pályaudvarok között nem annyival hosszabb. Ellenben nincs a "Hol a metró, hol az állomás, stb" kérdés, nehezebb eltévedni, biztonságosabb a menekülteknek.

Azaz a postot jegyző képviselőnő javaslata: A fentiek miatt eleve rosszabb eljutásra adjunk kedvezményt a menekültek felé, ezzel ezt ajánlva. Ne feledjük, a menekültek otthon nem nagyon találkoztak zsebtolvajjal, de a magyar matrón bepótolhatják. A zsúfoltság, és az egyéb problémák csak külön bónusz.

Legyen nekik rosszabb, csak lehessen valótlan állításokra építve fontoskodni, hátha lesz olyan aki elhiszi a képviselő asszonynak amit mond, és puffog egy sort, hogy ezt az állam eddig miért nem oldotta meg. Némi kis mellékes, ha a menekülteket erre terelik, akkor akinek van még egy kis pénze, azt új büfés verheti át, remek mellékest keresve.

Bármelyik potenciális haszonélvező kört (zsebes, büfés) megnézve van belőlük is, politikusból is elég ahhoz, hogy lehessen összefonódást sejtetni, és jelezni "X rokonának az évfolyamtársa jár jól". És milyen igaz, pár lépést téve szinte bármely két ember között lehet találni kapcsolatot. A különbség nem ebben van a pártok között, hanem abban, hogy a PM adott képviselője az aki ennyire látványosan valótlan állításokra építve követelőzik, aminek ha engednek az ilyen körök zsebét tömi.

Be lehet mutatni szépen, hogy a következő választásnál emlékezzünk rá: Orbánéknál is van lejjebb, sokkal lejjebb.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.07.16. 06:30:46

Szerintem a kedves hölgy fogadjon be egy menekültet, meg minden elvtársa, utána írogasson ilyen baromságokat.

Ahoj- 2015.07.16. 20:18:16

Ezek a szegény menekültek ma délután cigizve zabáltál a Big Mac-et a nyugati taxi parkolójában, majd jóllakva beültek 2 taxiba.

Valóban ilyenek a menekültek? Ne csináljunk már a megélhetési bűnözőkből szentet!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.07.18. 13:56:47

Vagy utaztassák ezek a pm-es leánykák őket

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.07.18. 15:58:44

Érdekes módon a post szerzőjében nem volt annyi tartás, hogy amikor kiderült, miben valótlan az állítása, akkor elnézést kérjen...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.07.21. 22:14:43

@elendem: Ez esetben ez a MÁV menetrendi keresőjének a hibája. És ezen mindenképpen lehetne változtatni. Valószínűleg az információnál meg lehet terveztetni olyan utat (menetrendkönyvből, kézzel), ahol elkerülik a BKK járatait.

Ugyanis ez nem csak a menekülteket érinti, hanem mondjuk a MÁV START Klub kártyákkal ingyenes utazásra jogosult fizető utasokat is.

Éppen így a menekülteket segítő szervezetek is felhívhatják a figyelmet a megfelelő vonatok igénybevételére.

A menetrendi kereső sok opciót szándékosan zár ki. A menetrendi távolság kapcsán a legmagasabb díjú jegynél nincs megadva maximális távolság, és a vasútrajongók egy része rendszeresen próbál egy jegyből a lehető leghosszabb utat kiadni. Nos az ekkor használt útvonalakat is kiszórja a kereső, mert hosszúnak, kényelmetlennek, népszerűtlennek gondolja. Ezért mondják azt, hogy az Elvira nem helyettesíti a menetrendkönyvet, az információt, a gondolkodást (józan eszet).

Ha a jobb menetrendi keresés megvan (MÁVos segédlettel) és esetleg a keresőben is engedélyezik meg lehet írni egy tájékoztató füzetet a menekültek számára is érthető nyelven.

Valószínű, hogy ha az útvonalat elmagyarázó lapok meglennének, tudnák mikor és hol kell átszállni, sok jegyvizsgáló is segítene a menekülteknek.

De ne tereljük őket át olyan közlekedési módra, ami nekik pláne nem ideális, mert pl. a BKV járatain, stb. könnyebb eltévedni, mintha a vasutat használják végig.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.07.21. 22:19:54

@elendem: Hopp, még egy apróság.

Ha simán Szeged a kiinduló állomás talál helyi közlekedés nélkül. Ha ott a csillag nem. A csillag okozza a hibát :)

2 átszállást javasol a kereső. Kőbánya-Kispest és Kelenföld. Érzésre gyorsabb is mint a BKKs megoldás, és kényelmesebb is.

Próbálja ki a keresőt így is.

pottompanna 2015.07.22. 15:20:25

Most miért is tartunk el adóforintokból egy ilyen túlbuzgó nőt, aki megír egy tárgyi tévedésektől és helyesírási hibáktól hemzsegő levelet?

Kedves Márta! A vis maior (a "major" teljesen mást jelent) olyan, alapvetően a természeti erők által okozott esemény, amelynek bekövetkezése előre nem kiszámítható, és jellemzően az emberi beavatkozás kevés ahhoz, hogy elhárítsa. Amúgy nem tudom hová járt iskolába, de valószínűsítem, hogy az ország többet költ a képviselői tiszteletdíjára, mint a szülei költöttek az Ön taníttatására. Szerintem sokkal jobban járna mindenki, ha követné a menekülteket.

otomatik portakal 2015.07.23. 14:05:54

@elendem: Nem kell bepipálni a "helyi közlekedés nélkül"-t (mint ahogy alapértelmezetten nincs is) és kiad egy raklapnyi találatot.

elendem 2015.07.23. 20:45:09

@otomatik portakal: Ha nem pipálom be a helyi közlekedés nélkült, akkor olyan útvonalterveket ad meg, amelyekben van helyi közlekedés.

elendem 2015.07.23. 20:53:30

@pottompanna: Kedves Hozzászóló! Tudom én is, hogy a szó latin eredetiben hogyan írandó és hogyan ejtendő. De a napi (jogi, építészeti stb.) gyakorlatban az angol megfelelőt, a "j" betűs formát ugyanúgy használják.
süti beállítások módosítása