Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2013.06.03. 21:25 elendem

Ki mehet a wellness-be?

Címkék: Naphegyi Oxigen Wellness fogyatékkal élők diszkriminációja

oxigen.jpgSemmiképpen nem engedhetjük, hogy fogyatékkal élőket egyszerűen kiutasítsanak intézményekből. Ez nem pénzkérdés, nem szakértelem, hanem hozzáállás kérdése.

Egy sérült kisgyermeket nevelő édesapa panaszát dolgozza fel  az a cikk, amely a múlt szerdán robbant be az on-line médiába. Mivel az I. kerületi Oxigen Wellness-ben történt az eset, ezért azon nyomban bevittem a délutáni Egészségügyi és Szociális Bizottság ülésére. Beszéltem telefonon az Oxigen sajtóreferensével, tőle megkaptam az intézmény sajtóközleményét, amelyet az esetre reagálva adtak ki.

Kezemben van az a szerződés is, amelyet az önkormányzat kötött az Oxigen Wellness-szel. A sportközpont annak idején azért épülhetett meg, mert az önkormányzat pályázatot hirdetett a Czakó utcai sportpálya melletti terület hasznosítására. A PPP-hez hasonlító, részben a magántőke, részben az önkormányzati vagyon felhasználásával létrejött beruházás telke és épülete az önkormányzat tulajdonában van, a komplexum üzemeltetését kapta meg 25 évre a Ramiris Rubin Zrt. és az Oxigen Wellness Kft. Tehát mindez, ami történt, egy önkormányzati tulajdonú sportközpontban esett meg.

szerződés részlet.JPG

A fenti megállapodás-részletből világosan kiderül: az önkormányzat szándéka az volt, hogy a magas színvonalú szolgáltatásokból minél több kerületi gyerek részesüljön. Sajnálatos, hogy ma még nem természetes minden intézményben, hogy élnek köztünk olyanok, akiknek több figyelemre van szükségük, hogy ezekre a helyzetekre nincsenek felkészülve, és a keletkező feszültségeket ilyen módon oldják meg. Érteni vélem, hogy a sportközpontnak rövid távon nem éri meg több gondozót foglalkoztatni a napköziben, és hogy egy gondozónő nem tud megfelelni mindennek, de ezt a kérdést nem lehet anyagi szempontból nézni. Itt arról van szó, hogy szembesültek egy helyzettel: nemcsak teljesen egészséges emberek vennék igénybe a szolgáltatásokat, és ez bizony többlet-feladatokkal jár. Erre viszont nem kívántak pénzt és energiát fordítani, ezért egyszerűen azt mondták: aki sérült, az nem jöhet. Ez nem egyszerűen érzéketlenség, hanem azt üzenik vele: az egészségesek közé nem engedhetők be a fogyatékkal élők. Nem tűrhetjük el kerületi szinten, hogy ilyen módon szegregálják az amúgy is hátránnyal induló gyermekeket. Nem lehet az a hozzáállásunk, hogy a betegekkel törődjenek az egészségügyi intézmények, de az egészségesek életében ne vegyenek részt! A fejlettebb országokban már természetes, hogy mindenkinek helye van az élet minden területén, és nagyon szeretném, hogy ez a gondolkodás erősödjön meg itthon is.

A bizottság tagjai - bár kinyomtatva szétosztottam köztük a cikket is és a közleményt is - úgy nyilatkoztak, hogy nem tudnak eleget az ügyről ahhoz, hogy érdemben foglalkozni tudjanak vele. Pedig nem gondoltam, hogy bármi döntést kellene ott helyben hozni, csak bizottsági megerősítést szerettem volna, hogy önkormányzati szinten is foglalkozunk az üggyel. Még a jelen lévő jegyző (nagyon is visszafogott) javaslatát sem fogadták el, hogy a bizottság kérje föl a polgármestert, hogy nézzen utána, mi történt, és milyen lehetőségei vannak a kerületnek.

A legnagyobb felhördülést az okozta, amikor elmondtam, hogy az ügy rossz fényt vet a kerületre, és bár úgy sejtem, hogy közvetlen jogi lépésekre nincs módunk, egyértelművé kell tenni, hogy a kerületben működő intézményektől elvárjuk, hogy az európai értékeknek megfelelően járjanak el. Az európai értékek kiverték a biztosítékot a bizottságnál.

Másnap a testületi ülésen is szóba hoztam. Ekkor a polgármester kicsit rutinosabban reagált, mint a bizottság. Elmondta, hogy a héten az intézményben bejáráson vesz részt, találkozik az igazgatóval is, és megvizsgálja, mit tehet. Egyetértett velem abban, hogy semmiféle diszkriminációt nem támogathat a kerület.

Most én is várom a további fejleményeket.

vnm

A kép forrása: epiteszforum.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr555342441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása