Szavazás

<

V. Naszályi Márta

Közös ügyeink nemcsak a politikusokra tartoznak

Friss topikok

  • SHRV: @Ahoj-: no és most lássuk, mi valósult meg ezekből a "tanulmányokból". (2021.12.04. 19:35) Játszótéri vécék
  • rokon1: Ha valaki korrekt, tisztességes, megbízható ügyintézést, csereszerződést, partnert keresett/keres ... (2020.06.15. 13:19) Fél év
  • chrisred: @M.K.R.: Tudom, a lakásomban is természetes eredetű a szálló por, mégis szoktam takarítani. Ez ter... (2019.11.22. 06:08) Köhögést kapunk Karácsonyra?
  • M.K.R.: Hála az égnek, ezt még nem sikerült megfúrniuk és megépült a 82 óta tervezett és szakaszos kiépült... (2019.11.21. 16:06) Requiem az Etele úti fákért
  • M.K.R.: Na ez is egy térkőmániás. (2019.11.21. 15:38) Tabáni titkok

Budapest szmogtérképe

Budapest szmogtérképe

Állandó oldalak

2013.04.07. 12:09 elendem

Tanügyi deform

Címkék: közoktatás iskolák iskolaátadás Hoffmann Rózsa iskolai túljelentkezés Klebersberg Intézményfenntartó Központ

tanterem.jpgÍme az ország, ahol a demográfiai hullámvölgyben is sikerül túlzsúfolt osztályokat teremteni.

A népesedési hullámhegyek lecsillapultával lehetőség nyílt (volna) Magyarországon az igazán minőségi közoktatás megvalósítására. Ott voltak az iskolák, a gyermektömegekre számolt tantermek, felszerelések, valamint tanárok elegendő létszámban. Nosza, fordítsuk a javunkra azt a sajnálatos helyzetet, hogy kevés gyerek születik, és ennek a kevésnek viszont nyújtsunk kis létszámú osztályokban, az egyéni fejlődést minél jobban figyelembe vevő, minőségi oktatást. Végre nem túlhajszolt tanárok próbálnának félévig mindenkit lefeleltetni, végre nem a tanteremben kellene áltornaórát tartani, végre juthatna mindenkinek számítógép az informatika órán és könyvtári tankönyv miden rászoruló diáknak, végre lenne a tanároknak idejük és lehetőségük érdemben továbbképződni, és ezt a tudást gyermekeink, az egész társadalom javára kamatoztatni.

Magyarország nem ezt az utat választotta. A minőségi oktatás helyett a költségcsökkentés elve győzött. Ne legyenek kétségeink: a Hoffmann Rózsa nevével fémjelzett közoktatási reform nem szól másról, mint a közoktatásra fordított költségek 20%-os csökkentéséről, alapértelmezésben 30 ezer pedagógus elbocsájtásáról. 

Íme az ország, ahol a demográfiai hullámvölgyben is sikerül túlzsúfolt osztályokat teremteni, és túljelentkezésekkel lehetetlen helyzetbe hozni az iskolákat.

Azt, hogy ez fog történni, természetesen mindenki tudta már a törvény megalkotásának idején. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy ha kötelező lesz iskolába menni minden hatévesnek, plusz nyilván iskolába mennek azok is, akiket egy évvel korábban még visszatartottak, akkor hirtelen másfélszer annyi gyerek fog az első osztályba jelentkezni. Hiába tudta azonban mindenki, felkészülni senki sem tudott rá, mivel az elmúlt év arról szólt, hogy az eddigi fenntartóktól elvették az iskolákat és átadták a még mindig nem teljesen felállt Klebersberg Intézményfenntartó Központnak. (Szegény Klebersberg Kúnó forog a sírjában, hiszen az ő tanügyi reformjának egyik sarkalatos pontja az volt, hogy az éves GDP 11%-át fordították oktatásra ellentétben a mai 1% körülivel.) Tehát a korábbi intézményfenntartók (önkormányzatok) már nem tehették meg, hogy felkészüljenek, az új fenntartó pedig még maga is alig létezik. (Érzékletes példa, hogy az iskoláknak el kellett készíteni március 31-ig az új SZMSZ-eket, de azokban olyan adatok szerepelnek, amit csak az új alapító okiratokból tudnának átvenni. Az új alapító okiratokat viszont a KLIK a határidőig nem küldte el az iskoláknak.)

Az iskolai jelentkezések után viszont már nem volt tovább elhallgatható, hogy a gyerekek nem fognak "beférni" a meglévő létszámkeretbe. Mi hát a megoldás? A KLIK két nappal az iskolai beiratkozás előtt felemeli az osztályok létszámkereteit, hogy törvényesen felvehetők legyenek a gyerekek. Nesze neked minőségi oktatás.

Még tisztán emlékszem arra a képviselőtestületi ülésre, ahol az iskolaátadásokkal kapcsolatos döntések születtek. Polgármesterünk jó tanuló módjára felmondta a Fidesz központ által kiagyalt kommunikációs panelt, miszerint ez a módja annak, hogy az egész országban egyforma szintű oktatáshoz juthasson minden gyerek. Ami egyébként fontos cél volna valóban, de még a kormánypárti képviselők arcán is látszott a megrökönyödés: micsoda ostobaság, hogy ezt nem a hátrányos térségbeli iskolák "felhúzásával", hanem a fejlettebb térségek jól működő önkormányzati iskoláinak megnyomorításával teszik.

Amúgy már kész az új kormányzati kommunkiációs panel: a szülők a hibásak, mert oda jelentkeznek be lakni, ahol a jó iskolába felvételt nyerhet a gyerekük. Igazuk van, a szülőkben működik az egészséges életösztön: ha már kivonnak pénzt az iskolákból, ha már országos szinten csökkenni fog az oktatás minősége, ha már minden iskolában emelt létszámú osztályokban túlterhelt és megalázott pedagógusok fognak tanítani, akkor legalább a jobb iskolák valamelyikébe igyekszik bejuttatni a gyermekét. És mivel korlátozzák a szabad iskolaválasztás jogát, ezért él a tőle telhető eszközökkel. A szülő a  lehető leglogikusabb dolgot teszi, mivel tudja azt, hogy a gyermekének úgy tud reményteli jövőt adni, ha biztosítja számára a tudáshoz, képzettséghez való hozzáférést.

A jövő útja az, ha a fiatalok tanulnak - tudja ezt mindenki, kivéve a magyar kormányzatot.

vnm

Kép forrása: muzeum.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eokoskodas.blog.hu/api/trackback/id/tr965204968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása